HrvatskaPo naredbi NATO-a

Hrvatski MiG-ovi u ekspresnoj akciji presreli izraelski avion koji je letio prema Italiji, naredba je stigla iz NATO centra

Piše A.B.K.

Dva hrvatska MiG-a presrela su danas privatni izraelski business jet koji je ušao u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Ministarstvo obrane izvijestilo je kako je temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski avion ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine, a Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova.

Izraelski avion presreli su u međunarodnim vodama prije granice s Italijom, nakon presreta naši ratni piloti su izvršili pozitivnu identifikaciju te su ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici hrvatskog ratnog zrakoplovstva sletjeli su u Pulu po gorivo nakon čega se vraćaju u Zagreb.

- Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama – izvijestili su iz MORH-a.