stdClass Object ( [id] => 1176491 [title] => Dr. Gordan Akrap: Nemoguće je i nesvrhovito da se letjelica, koja je mogla doći i s proruskog i s ukrajinskoga teritorija, naoruža bojevom glavom [alias] => dr-gordan-akrap-nemoguce-je-i-nesvrhovito-da-se-letjelica-koja-je-mogla-doci-i-s-proruskog-i-s-ukrajinskoga-teritorija-naoruza-bojevom-glavom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada se na zagrebački Jarun srušio, tada još uvijek neidentificirani, objekt cijela regija se našla u stanju šoka, koji se sa prvim saznanjima o kakvoj je letjelici riječ samo još i više povećavao. Otkako se letjelica srušila na području glavnog grada Hrvatske postavljala su se razna pitanja, a kako je vrijeme odmicalo, postalo je jasno da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje koja je u zračni prostor Hrvatske došla iz susjedne Mađarske.

Brzo se ustanovilo da polazište nije bila Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, jer je utvrđeno da je letjelica u Mađarsku došla iz Rumunjske, a u zračni prostor te zemlje došla je iz Ukrajine, kako sugovornici Al Jazeere Balkans kažu, odnosno s prostora na kojem se trenutno odvijaju borbe između ruske i ukrajinske vojske.

Na desetine pitanja koja se postavljaju u javnosti od trenutka kada se Tupoljev Tu-141 - što je model i tip bespilotne letjelice koja se srušila u Zagrebu - ostaju još uvijek neodgovorena, ali na ono najvažnije odgovor je dao hrvatski premijer Andrej Plenković koji je decidirano i nedvosmisleno poručio da je "ta letjelica koja je pala u četvrtak – s obzirom na to da ima jako puno konfuzije, moramo rastjerivati i otklanjati sve moguće netočne informacije – bila naoružana", piše Jasmin Agić za Al Jazeeru.

Mnoga pitanja koja još uvijek uznemiruju javnost ostat će neodgovorena, a odgovor na ono najvažnije: koja je bila namjera ispaljivanja letjelice prema zračnom prostoru Hrvatske i srednje Europe vjerojatno nikada nećemo saznati. Stručnjaci koji se bave analizom vojnih tehnologija i strategija omogućili su nam uvid u specifikacije letjelice pojašnjavajući koje su bile namjene njene prvobitne izrade.

'made in SSSR'

Profesor Berko Zečević pojašnjava kako je riječ o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zračnog prostora i detekcija ciljeva na tlu, i to u zapadnom dijelu SSSR-a, odnosno na "konfrontaciji između Varšavskog i NATO pakta".

"To je bespilotna letjelica koja ima mlazni motor, koja se lansira s jednog lansera koji je vrlo glomazan i potpuno različit od onoga kako djeluju suvremene bespilotne letjelice. Lansiranje letjelice Tu-141 se u početnoj fazi uvodi s raketnim motorom koji je postavljen ispod tijela letjelice s ciljem da dobije dovoljno veliku brzinu da može biti aerodinamički stabilna u fazi uključenja mlaznog motora koji se nalazi u tijelu letjelice", pojašnjava Zečević.

Prema dostupnim podacima, pojašnjava dalje Zečević, ima domet od približno 1.000 kilometara i to je jedna od prvih letjelica koja je imala zadatak dalekog izviđanja prostora i potencijalnih sukoba. Ono što je zanimljivo, potencira Zečević, jest činjenica da se njeno upravljanje najvjerojatnije izvodilo pomoću inercijske navigacije, jer u vrijeme kada je dizajnirana pristup GPS-u nije bio jednostavan.

---

image

Premijer Andrej Plenković decidirano i nedvosmisleno je poručio da je letjelica koja je pala u četvrtak bila naoružana

Admir Buljubašić/hina
---

"Ta letjelica ima na prednjem dijelu dva sektora koji služe za širokokutno snimanje i za uskokutno, odnosno, teleobjektivno snimanje pojedinih područja na tlu. Ona snima podatke koje treba, a kada završi snimanje, vraća se u zonu koja ne mora biti zona lansiranja, nego zona kontrole podataka i onda se spušta s padobranima i vrši se obrada fotografija. To nije više bespilotna letjelica suvremenog tipa nego letjelica koja traži staru opremu i podrazumijeva čitav niz faktora koji zahtijevaju vrijeme da bi došli do neke informacije", kaže Zečević, piše Al Jazeera.

Na pitanje postoji li mogućnost da se Tupoljev 141 naoruža i koristi u borbene svrhe, kao neka vrsta rakete, docent dr. Gordan Akrap odgovara da "teoretski postoji mogućnost i to je jedan od pet scenarija s kojima se barata", ali se "ne može jasno i potpuno pouzdano reći koji je scenarij od tih pet točan".

Iako je oko rušenja Tupoljeva 141 u Zagrebu još uvijek nadvijen veliki oblak misterija, Akrap pokušava logički secirati svaki detalj "incidenta" i postavlja retorička pitanja kojima propituje smislenost i svrhovitost namjere da se letjelica naoruža bojevom glavom.

Test za NATO-ove radare

"Prvo, zašto bi netko u letjelicu koja je stara 40-50 godina i koja ima zastarjelu tehnologiju, a trebate je dograditi i ozbiljno uložiti sredstva u nju da ubacite nove tehnološke sustave, ubacio recimo nuklearnu bojevu glavu ili nešto slično. Mislim da je to praktično nemoguće u ovom slučaju. Druga stvar, postoji mogućnost da je iskorištena kao mamac za radarske sustave i kao provjera sposobnosti donošenja odluka unutar sustava protuzračne obrane NATO-a.

Naime, imate jedan problem: svi radari koji pokrivaju područje zemalja članica NATO-a zapravo je područje koje ne završava na nacionalnim granicama nego u odnosu na poziciju radara i njegovom dometu koji zbog zakrivljenosti Zemlje i konfiguracije terena i od 300 do 400 kilometara ulazi u područje drugih država. Tako da je ta letjelica primijećena kako polijeće iz Ukrajine, međutim u procesu razmjene podataka taj podatak nije proslijeđen Mađarima tako da oni nisu ni znali da dolazi iz ratom zahvaćenih područja, a mi (Hrvatska) najmanje. Ona je nama dolazila iz područja Mađarske, dakle prijateljske i savezničke zemlje", kaže Akrap.

---

image

Ostacima besposadne letjelice pozabavit će se stručnjaci, od kojih se očekuju precizniji odgovori

Damir Krajač/Cropix
---

Profesor Zečević, s druge strane, kaže kako njeno ispaljivanje sigurno nije izvršeno kako bi se pomoću njene tehnologije promatrao "neprijateljski teren", nego kako bi se provjerilo do koje je dubine unutar NATO-prostora moguće poslati jednu ovakvu letjelicu, koja u izmijenjenim uvjetima može imati sasvim drugačiju funkciju.

"Sigurna je stvar da to nije više letjelica za izviđanje i letjelica takvog tipa koja je iz perioda kraja 20. vijeka, kada još elektronika i optički sistemi nisu bili na ovom nivou. Ona je generalno i prvenstveno bila namijenjena za promatranje, ali u ovom slučaju moje je duboko uvjerenje kako je iskorištena da se provjeri do koje dubine unutar NATO-a je moguće poslati jednu ovakvu letjelicu, koja po svojim performansama, brzinom i veličinom odgovora suvremenim krstarećim raketama, koje mogu nositi i nuklearno oružje, a mogu nositi i kasetnu municiju. Ni u kojem slučaju nije predviđena za promatranje", kaže Zečević.

Locirana točka lansiranja

Kada govori o letjelici koja se srušila u Zagrebu Zečević kaže da je uvjeren da na letjelici nisu vršene nikakve izmjene.

"Letjelica u sebi mora imati rezervoar s gorivom budući da ima mlazni motor i on se mora nalaziti u tijelu. Sve su priče, u smislu da možete na takvoj jednoj letjelici izvršiti neke adaptacije ili promjenu centra mase, tehnički neracionalne i praktično izgledaju neprofesionalno. Bilo kakva promjena u smislu strukture letjelice utječe drastično na proces programiranja i stabilnog leta te letjelice. Moje je duboko uvjerenje da na letjelici nisu vršene nikakve izmjene, jer nemoguće je da ona doleti na tako veliku udaljenost sa svojim performansama. Nitko ovdje ne spominje da u tom prostoru unutar letjelice moraju biti rezervoari i ne možete unutra ubaciti bombu. Na zadnjem dijelu letjelice postavljen je raketni motor za ubrzavanje, a ako je bila postavljena aviobomba, ona bi morala biti postavljena na prednji dio letjelice i onda dolazi do odbacivanja raketnog motora, pa bi došlo do toga da se tzv. pouzdanost sigurnosnog sistema dovede do nule", kaže Zečević.

---

image

Doc.dr. Gordan Akrap: Mađari nisu znali da letjelica dolazi iz ratom zahvaćenih područja, a nama je dolazila iz Mađarske, prijateljske i savezničke zemlje

Darko Tomaš/Cropix
---

Sada se zna s koje se točke letjelica uputila prema Hrvatskoj, kaže Akrap, pojašnjavajući kako to "ne mora biti točka u prostoru iz kojeg je ona poletjela".

"Taj Tupoljev 141 se pokreće s lansera, znači ne mora biti zračna luka nego se s pokretnog lansera lansira i vrati se lanser u skrovište. Mi već sada možemo sa 99 posto visokom razinom vjerojatnosti govoriti o točki odakle je krenula prema Hrvatskoj bez kontrole. Ta točka se nalazi na području Ukrajine, gdje još uvijek nije jasno tko kontrolira to područje. Nema još uvijek tih podataka, jer je ona mogla doći i sa proruskog teritorija i s teritorija koji kontrolira ukrajinska vlada", kaže Akrap, piše Al Jazeera.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne zagrebačkog drona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tajne zagrebačkog drona 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-17 14:15:23 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-17 15:17:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-17 15:17:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2784 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21256354.png","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21251760.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21269082.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21280448.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot ","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Admir Buljuba\u0161i\u0107\/hina"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Profesor Berko Ze\u010devi\u0107 poja\u0161njava kako je rije\u010d o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zra\u010dnog prostora i detekcija ciljeva na tlu<\/p>\n","

Ostacima besposadne letjelice pozabavit \u0107e se stru\u010dnjaci, od kojih se o\u010dekuju precizniji odgovori<\/p>\n","

Doc.dr. Gordan Akrap: Ma\u0111ari nisu znali da letjelica dolazi iz ratom zahva\u0107enih podru\u010dja, a nama je dolazila iz Ma\u0111arske, prijateljske i savezni\u010dke zemlje<\/p>\n","

Premijer Andrej Plenkovi\u0107 decidirano i nedvosmisleno je poru\u010dio da je letjelica koja je pala u \u010detvrtak bila naoru\u017eana<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1243x619","hd_21256354_1920.png":"1920x1080","k_21256354_1280.png":"1280x1280","k_21256354_1024.png":"1024x1024","k_21256354_640.png":"640x640","k_21256354_480.png":"480x480","k_21256354_340.png":"340x340","k_21256354_220.png":"220x220","o_21256354_1280.png":"1280x637","o_21256354_1024.png":"1024x509","o_21256354_640.png":"640x318","o_21256354_480.png":"480x239","o_21256354_340.png":"340x169","o_21256354_220.png":"220x109","h_21256354_1280.png":"1280x854","h_21256354_1024.png":"1024x683","h_21256354_640.png":"640x427","h_21256354_480.png":"480x320","h_21256354_340.png":"340x227","h_21256354_220.png":"220x147","pp_21256354_1280.png":"1006x1280","pp_21256354_1024.png":"805x1024","pp_21256354_640.png":"503x640","pp_21256354_480.png":"377x480","pp_21256354_340.png":"267x340","pp_21256354_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21251760_1920.jpg":"1920x1080","k_21251760_1280.jpg":"1280x1280","k_21251760_1024.jpg":"1024x1024","k_21251760_640.jpg":"640x640","k_21251760_480.jpg":"480x480","k_21251760_340.jpg":"340x340","k_21251760_220.jpg":"220x220","o_21251760_1280.jpg":"1280x852","o_21251760_1024.jpg":"1024x682","o_21251760_640.jpg":"640x426","o_21251760_480.jpg":"480x319","o_21251760_340.jpg":"340x226","o_21251760_220.jpg":"220x146","h_21251760_1280.jpg":"1280x854","h_21251760_1024.jpg":"1024x683","h_21251760_640.jpg":"640x427","h_21251760_480.jpg":"480x320","h_21251760_340.jpg":"340x227","h_21251760_220.jpg":"220x147","pp_21251760_1280.jpg":"1006x1280","pp_21251760_1024.jpg":"805x1024","pp_21251760_640.jpg":"503x640","pp_21251760_480.jpg":"377x480","pp_21251760_340.jpg":"267x340","pp_21251760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21269082_1920.jpg":"1920x1080","k_21269082_1280.jpg":"1280x1280","k_21269082_1024.jpg":"1024x1024","k_21269082_640.jpg":"640x640","k_21269082_480.jpg":"480x480","k_21269082_340.jpg":"340x340","k_21269082_220.jpg":"220x220","o_21269082_1280.jpg":"1280x853","o_21269082_1024.jpg":"1024x682","o_21269082_640.jpg":"640x426","o_21269082_480.jpg":"480x320","o_21269082_340.jpg":"340x226","o_21269082_220.jpg":"220x146","h_21269082_1280.jpg":"1280x854","h_21269082_1024.jpg":"1024x683","h_21269082_640.jpg":"640x427","h_21269082_480.jpg":"480x320","h_21269082_340.jpg":"340x227","h_21269082_220.jpg":"220x147","pp_21269082_1280.jpg":"1006x1280","pp_21269082_1024.jpg":"805x1024","pp_21269082_640.jpg":"503x640","pp_21269082_480.jpg":"377x480","pp_21269082_340.jpg":"267x340","pp_21269082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1310","hd_21280448_1920.jpg":"1920x1080","k_21280448_1280.jpg":"1280x1280","k_21280448_1024.jpg":"1024x1024","k_21280448_640.jpg":"640x640","k_21280448_480.jpg":"480x480","k_21280448_340.jpg":"340x340","k_21280448_220.jpg":"220x220","o_21280448_1280.jpg":"1280x873","o_21280448_1024.jpg":"1024x698","o_21280448_640.jpg":"640x436","o_21280448_480.jpg":"480x327","o_21280448_340.jpg":"340x231","o_21280448_220.jpg":"220x150","h_21280448_1280.jpg":"1280x854","h_21280448_1024.jpg":"1024x683","h_21280448_640.jpg":"640x427","h_21280448_480.jpg":"480x320","h_21280448_340.jpg":"340x227","h_21280448_220.jpg":"220x147","pp_21280448_1280.jpg":"1006x1280","pp_21280448_1024.jpg":"805x1024","pp_21280448_640.jpg":"503x640","pp_21280448_480.jpg":"377x480","pp_21280448_340.jpg":"267x340","pp_21280448_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7784127 Threads: 3 Questions: 1635238297 Slow queries: 4858484 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111376673 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/dr-gordan-akrap-nemoguce-je-i-nesvrhovito-da-se-letjelica-koja-je-mogla-doci-i-s-proruskog-i-s-ukrajinskoga-teritorija-naoruza-bojevom-glavom-1176491 [printLink] => /vijesti/hrvatska/dr-gordan-akrap-nemoguce-je-i-nesvrhovito-da-se-letjelica-koja-je-mogla-doci-i-s-proruskog-i-s-ukrajinskoga-teritorija-naoruza-bojevom-glavom-1176491?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670861 [name] => dron zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-17 16:18:05 [main_article_id] => 0 [alias] => dron-zagreb [link] => /tag/dron-zagreb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 670862 [name] => tupoljev 141 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-17 16:18:05 [main_article_id] => 0 [alias] => tupoljev-141 [link] => /tag/tupoljev-141 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [3] => stdClass Object ( [id] => 480096 [name] => hrvatska vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-vojska [link] => /tag/hrvatska-vojska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 670308 [name] => protuzračna obrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-12 22:21:38 [main_article_id] => 0 [alias] => protuzracna-obrana [link] => /tag/protuzracna-obrana ) [5] => stdClass Object ( [id] => 353823 [name] => gordan akrap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gordan-akrap [link] => /tag/gordan-akrap ) [6] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne zagrebačkog drona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Gordan Akrap: Nemoguće je i nesvrhovito da se letjelica, koja je mogla doći i s proruskog i s ukrajinskoga teritorija, naoruža bojevom glavom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21256354.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot [mainImageDesc] =>

Profesor Berko Zečević pojašnjava kako je riječ o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zračnog prostora i detekcija ciljeva na tlu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21256354.png [title] =>

Profesor Berko Zečević pojašnjava kako je riječ o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zračnog prostora i detekcija ciljeva na tlu

Screenshot ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21251760.jpg [title] =>

Ostacima besposadne letjelice pozabavit će se stručnjaci, od kojih se očekuju precizniji odgovori

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21269082.jpg [title] =>

Doc.dr. Gordan Akrap: Mađari nisu znali da letjelica dolazi iz ratom zahvaćenih područja, a nama je dolazila iz Mađarske, prijateljske i savezničke zemlje

Darko Tomaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21280448.jpg [title] =>

Premijer Andrej Plenković decidirano i nedvosmisleno je poručio da je letjelica koja je pala u četvrtak bila naoružana

Admir Buljubašić/hina ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada se na zagrebački Jarun srušio, tada još uvijek neidentificirani, objekt cijela regija se našla u stanju šoka, koji se sa prvim saznanjima o kakvoj je letjelici riječ samo još i više povećavao. Otkako se letjelica srušila na području glavnog grada Hrvatske postavljala su se razna pitanja, a kako je vrijeme odmicalo, postalo je jasno da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje koja je u zračni prostor Hrvatske došla iz susjedne Mađarske.

Brzo se ustanovilo da polazište nije bila Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, jer je utvrđeno da je letjelica u Mađarsku došla iz Rumunjske, a u zračni prostor te zemlje došla je iz Ukrajine, kako sugovornici Al Jazeere Balkans kažu, odnosno s prostora na kojem se trenutno odvijaju borbe između ruske i ukrajinske vojske.

Na desetine pitanja koja se postavljaju u javnosti od trenutka kada se Tupoljev Tu-141 - što je model i tip bespilotne letjelice koja se srušila u Zagrebu - ostaju još uvijek neodgovorena, ali na ono najvažnije odgovor je dao hrvatski premijer Andrej Plenković koji je decidirano i nedvosmisleno poručio da je "ta letjelica koja je pala u četvrtak – s obzirom na to da ima jako puno konfuzije, moramo rastjerivati i otklanjati sve moguće netočne informacije – bila naoružana", piše Jasmin Agić za Al Jazeeru.

Mnoga pitanja koja još uvijek uznemiruju javnost ostat će neodgovorena, a odgovor na ono najvažnije: koja je bila namjera ispaljivanja letjelice prema zračnom prostoru Hrvatske i srednje Europe vjerojatno nikada nećemo saznati. Stručnjaci koji se bave analizom vojnih tehnologija i strategija omogućili su nam uvid u specifikacije letjelice pojašnjavajući koje su bile namjene njene prvobitne izrade.

'made in SSSR'

Profesor Berko Zečević pojašnjava kako je riječ o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zračnog prostora i detekcija ciljeva na tlu, i to u zapadnom dijelu SSSR-a, odnosno na "konfrontaciji između Varšavskog i NATO pakta".

"To je bespilotna letjelica koja ima mlazni motor, koja se lansira s jednog lansera koji je vrlo glomazan i potpuno različit od onoga kako djeluju suvremene bespilotne letjelice. Lansiranje letjelice Tu-141 se u početnoj fazi uvodi s raketnim motorom koji je postavljen ispod tijela letjelice s ciljem da dobije dovoljno veliku brzinu da može biti aerodinamički stabilna u fazi uključenja mlaznog motora koji se nalazi u tijelu letjelice", pojašnjava Zečević.

Prema dostupnim podacima, pojašnjava dalje Zečević, ima domet od približno 1.000 kilometara i to je jedna od prvih letjelica koja je imala zadatak dalekog izviđanja prostora i potencijalnih sukoba. Ono što je zanimljivo, potencira Zečević, jest činjenica da se njeno upravljanje najvjerojatnije izvodilo pomoću inercijske navigacije, jer u vrijeme kada je dizajnirana pristup GPS-u nije bio jednostavan.

---

image

Premijer Andrej Plenković decidirano i nedvosmisleno je poručio da je letjelica koja je pala u četvrtak bila naoružana

Admir Buljubašić/hina
---

"Ta letjelica ima na prednjem dijelu dva sektora koji služe za širokokutno snimanje i za uskokutno, odnosno, teleobjektivno snimanje pojedinih područja na tlu. Ona snima podatke koje treba, a kada završi snimanje, vraća se u zonu koja ne mora biti zona lansiranja, nego zona kontrole podataka i onda se spušta s padobranima i vrši se obrada fotografija. To nije više bespilotna letjelica suvremenog tipa nego letjelica koja traži staru opremu i podrazumijeva čitav niz faktora koji zahtijevaju vrijeme da bi došli do neke informacije", kaže Zečević, piše Al Jazeera.

Na pitanje postoji li mogućnost da se Tupoljev 141 naoruža i koristi u borbene svrhe, kao neka vrsta rakete, docent dr. Gordan Akrap odgovara da "teoretski postoji mogućnost i to je jedan od pet scenarija s kojima se barata", ali se "ne može jasno i potpuno pouzdano reći koji je scenarij od tih pet točan".

Iako je oko rušenja Tupoljeva 141 u Zagrebu još uvijek nadvijen veliki oblak misterija, Akrap pokušava logički secirati svaki detalj "incidenta" i postavlja retorička pitanja kojima propituje smislenost i svrhovitost namjere da se letjelica naoruža bojevom glavom.

Test za NATO-ove radare

"Prvo, zašto bi netko u letjelicu koja je stara 40-50 godina i koja ima zastarjelu tehnologiju, a trebate je dograditi i ozbiljno uložiti sredstva u nju da ubacite nove tehnološke sustave, ubacio recimo nuklearnu bojevu glavu ili nešto slično. Mislim da je to praktično nemoguće u ovom slučaju. Druga stvar, postoji mogućnost da je iskorištena kao mamac za radarske sustave i kao provjera sposobnosti donošenja odluka unutar sustava protuzračne obrane NATO-a.

Naime, imate jedan problem: svi radari koji pokrivaju područje zemalja članica NATO-a zapravo je područje koje ne završava na nacionalnim granicama nego u odnosu na poziciju radara i njegovom dometu koji zbog zakrivljenosti Zemlje i konfiguracije terena i od 300 do 400 kilometara ulazi u područje drugih država. Tako da je ta letjelica primijećena kako polijeće iz Ukrajine, međutim u procesu razmjene podataka taj podatak nije proslijeđen Mađarima tako da oni nisu ni znali da dolazi iz ratom zahvaćenih područja, a mi (Hrvatska) najmanje. Ona je nama dolazila iz područja Mađarske, dakle prijateljske i savezničke zemlje", kaže Akrap.

---

image

Ostacima besposadne letjelice pozabavit će se stručnjaci, od kojih se očekuju precizniji odgovori

Damir Krajač/Cropix
---

Profesor Zečević, s druge strane, kaže kako njeno ispaljivanje sigurno nije izvršeno kako bi se pomoću njene tehnologije promatrao "neprijateljski teren", nego kako bi se provjerilo do koje je dubine unutar NATO-prostora moguće poslati jednu ovakvu letjelicu, koja u izmijenjenim uvjetima može imati sasvim drugačiju funkciju.

"Sigurna je stvar da to nije više letjelica za izviđanje i letjelica takvog tipa koja je iz perioda kraja 20. vijeka, kada još elektronika i optički sistemi nisu bili na ovom nivou. Ona je generalno i prvenstveno bila namijenjena za promatranje, ali u ovom slučaju moje je duboko uvjerenje kako je iskorištena da se provjeri do koje dubine unutar NATO-a je moguće poslati jednu ovakvu letjelicu, koja po svojim performansama, brzinom i veličinom odgovora suvremenim krstarećim raketama, koje mogu nositi i nuklearno oružje, a mogu nositi i kasetnu municiju. Ni u kojem slučaju nije predviđena za promatranje", kaže Zečević.

Locirana točka lansiranja

Kada govori o letjelici koja se srušila u Zagrebu Zečević kaže da je uvjeren da na letjelici nisu vršene nikakve izmjene.

"Letjelica u sebi mora imati rezervoar s gorivom budući da ima mlazni motor i on se mora nalaziti u tijelu. Sve su priče, u smislu da možete na takvoj jednoj letjelici izvršiti neke adaptacije ili promjenu centra mase, tehnički neracionalne i praktično izgledaju neprofesionalno. Bilo kakva promjena u smislu strukture letjelice utječe drastično na proces programiranja i stabilnog leta te letjelice. Moje je duboko uvjerenje da na letjelici nisu vršene nikakve izmjene, jer nemoguće je da ona doleti na tako veliku udaljenost sa svojim performansama. Nitko ovdje ne spominje da u tom prostoru unutar letjelice moraju biti rezervoari i ne možete unutra ubaciti bombu. Na zadnjem dijelu letjelice postavljen je raketni motor za ubrzavanje, a ako je bila postavljena aviobomba, ona bi morala biti postavljena na prednji dio letjelice i onda dolazi do odbacivanja raketnog motora, pa bi došlo do toga da se tzv. pouzdanost sigurnosnog sistema dovede do nule", kaže Zečević.

---

image

Doc.dr. Gordan Akrap: Mađari nisu znali da letjelica dolazi iz ratom zahvaćenih područja, a nama je dolazila iz Mađarske, prijateljske i savezničke zemlje

Darko Tomaš/Cropix
---

Sada se zna s koje se točke letjelica uputila prema Hrvatskoj, kaže Akrap, pojašnjavajući kako to "ne mora biti točka u prostoru iz kojeg je ona poletjela".

"Taj Tupoljev 141 se pokreće s lansera, znači ne mora biti zračna luka nego se s pokretnog lansera lansira i vrati se lanser u skrovište. Mi već sada možemo sa 99 posto visokom razinom vjerojatnosti govoriti o točki odakle je krenula prema Hrvatskoj bez kontrole. Ta točka se nalazi na području Ukrajine, gdje još uvijek nije jasno tko kontrolira to područje. Nema još uvijek tih podataka, jer je ona mogla doći i sa proruskog teritorija i s teritorija koji kontrolira ukrajinska vlada", kaže Akrap, piše Al Jazeera.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot Damir Krajač/Cropix Darko Tomaš/Cropix Admir Buljubašić/hina
Screenshot

Profesor Berko Zečević pojašnjava kako je riječ o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zračnog prostora i detekcija ciljeva na tlu

Damir Krajač/Cropix

Ostacima besposadne letjelice pozabavit će se stručnjaci, od kojih se očekuju precizniji odgovori

Darko Tomaš/Cropix

Doc.dr. Gordan Akrap: Mađari nisu znali da letjelica dolazi iz ratom zahvaćenih područja, a nama je dolazila iz Mađarske, prijateljske i savezničke zemlje

Admir Buljubašić/hina

Premijer Andrej Plenković decidirano i nedvosmisleno je poručio da je letjelica koja je pala u četvrtak bila naoružana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dr-gordan-akrap-nemoguce-je-i-nesvrhovito-da-se-letjelica-koja-je-mogla-doci-i-s-proruskog-i-s-ukrajinskoga-teritorija-naoruza-bojevom-glavom-1176491 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f945d46057c3c43f0125b52b9621c0ea06d0961 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Gordan+Akrap%3A+Nemogu%C4%87e+je+i+nesvrhovito+da+se+letjelica%2C+koja+je+mogla+do%C4%87i+i+s+proruskog+i+s+ukrajinskoga+teritorija%2C+naoru%C5%BEa+bojevom+glavom+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-gordan-akrap-nemoguce-je-i-nesvrhovito-da-se-letjelica-koja-je-mogla-doci-i-s-proruskog-i-s-ukrajinskoga-teritorija-naoruza-bojevom-glavom-1176491 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fdr-gordan-akrap-nemoguce-je-i-nesvrhovito-da-se-letjelica-koja-je-mogla-doci-i-s-proruskog-i-s-ukrajinskoga-teritorija-naoruza-bojevom-glavom-1176491 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne zagrebačkog drona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskatajne zagrebačkog drona

Dr. Gordan Akrap: Nemoguće je i nesvrhovito da se letjelica, koja je mogla doći i s proruskog i s ukrajinskoga teritorija, naoruža bojevom glavom

Piše PSD
17. ožujka 2022. - 16:17
Profesor Berko Zečević pojašnjava kako je riječ o bespilotnoj letjelici koja se proizvodila u Sovjetskom Savezu od kraja 1970-ih do konca 1980-ih godina i njen osnovni zadatak bila je nadgledanje zračnog prostora i detekcija ciljeva na tluScreenshot

Kada se na zagrebački Jarun srušio, tada još uvijek neidentificirani, objekt cijela regija se našla u stanju šoka, koji se sa prvim saznanjima o kakvoj je letjelici riječ samo još i više povećavao. Otkako se letjelica srušila na području glavnog grada Hrvatske postavljala su se razna pitanja, a kako je vrijeme odmicalo, postalo je jasno da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje koja je u zračni prostor Hrvatske došla iz susjedne Mađarske.

Brzo se ustanovilo da polazište nije bila Hrvatskoj susjedna i prijateljska zemlja, jer je utvrđeno da je letjelica u Mađarsku došla iz Rumunjske, a u zračni prostor te zemlje došla je iz Ukrajine, kako sugovornici Al Jazeere Balkans kažu, odnosno s prostora na kojem se trenutno odvijaju borbe između ruske i ukrajinske voj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:06