stdClass Object ( [id] => 193387 [title] => "Bešćutnost države teže mi pada od muževih batina" [alias] => bescutnost-drzave-teze-mi-pada-od-muzevih-batina [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Čekam rješenje Centra za socijalnu skrb, koje će za mene i moja dva sina značiti nastavak bijednog životarenja. Onih tisuću kuna koje sam od države dobivala na ime neplaćene alimentacije, rješenjem će biti ukinuto, a sigurna sam da 22.900 kuna, koliko mi bivši suprug duguje za uzdržavanje djece, nikada neću vidjeti i da će se prije prisilno naplaćivati nekakve kazne za pogrešno parkiranje ili dugovi za TV pretplatu i telefoniranje nego što će doći na red slučajevi poput moga.

Potresena i zdvojna, svoju je dramatičnu životnu priču tako započela naturalizirana Šibenčanka. Njezin stvarni identitet poznat je redakciji, a za potrebe ovog teksta nazvat ćemo je Marija. I ona i njezina djeca žrtve su nasilja koje je nad njima godinama provodio Marijin suprug. Njega ćemo nazvati Zvonko.

U braku su biti 10 godina i jedino lijepo što je u toj zajednici stvoreno su djeca. Sve ostalo klasična je drama koju su proživjele mnoge Marije... Nakon tri godine zajedničkog života, supruga je prvi put prijavila policiji, a zlostavljač je proveo mjesec dana u zatvoru. Vratio se pun pokajanja i uz suze se zaklinjao da nikad na nju neće podignuti ruku. Povjerovala mu je. Bila je mlada.

Policija ga vratila

Nije prošlo dugo i Zvonko se vratio starim običajima. Tučnjave, prijetnje, ponižavanja i marginaliziranja postali su Marijina svakodnevica. Branio joj je da se zaposli, a trpjela je, kaže, zbog jednog, ali i drugog djeteta koje se u međuvremenu rodilo. Kad je prvi put podigao ruku na djecu, Zvonka je ponovno prijavila policiji. Odležao je samo jednu noć u pritvoru, a onda ga je policija vratila u kuću.

− Zamislite situaciju u kojoj me policajci uvjeravaju da mi je muž dobar čovjek i da će sve biti u redu te da ponešto pretrpim zbog djece. Osjećala sam se nemoćno pred moćnim državnim sustavom. Sve se urotilo protiv mene. Bliža i dalja rodbina zgražala se nad mojom sudbinom, ali uglavnom su slijegali ramenima. “Ti si ga izabrala pa ga sad trpi”, znali bi reći.

Marija je konačno ostavila Zvonka kad je shvatila da više nikako ne može zaštititi djecu od batina. Ni trenutka nije željela provesti pod zajedničkim krovom s nepopravljivim nasilnikom. Smjestila se u “sigurnu kuću” u drugom gradu. Od tada do danas prošlo je šest i pol godina obilježenih drugom vrstom borbe.

− Iako je suprug dobio zatvorsku kaznu, ja sam kažnjena drugom vrstom kazne − shvaćanjem da sam bespomoćna pred paragrafima i administracijom. Centar za socijalnu skrb provodio je nada mnom psihijatrijsko vještačenje, Zvonku su u dopisima razotkrili adresu “sigurne kuće” u kojoj sam bila sa sinovima, na otpravke pravomoćne sudske presude čekala bih po pet mjeseci, od mene se tražilo da sinove odvodim u zatvor ocu, koji je zajedno sa mnom dobio skrbništvo iako šest godina ni jednom nije vidio sinove.

Nikada nije dogovorio njihov susret u prostorijama Centra za socijalnu skrb, a meni je sugerirano da ga kontaktiram... − u dahu pripovijeda Marija, ojađena jer, kako veli, njezina djeca nemaju jednaka prava kao druga.

Vlasnik nekretnina

U međuvremenu je napustila “sigurnu kuću” i zaposlila se u jednom trgovačkom lancu. Plaća joj je 2400 kuna, od kojih 1400 odvaja za podstanarski stančić.

− Kad platim režije, za život mi ne preostaje ništa, a sinovi imaju 13 i 16 godina. Jednom od njih tri mjeseca nisam platila treninge košarke, koju obožava. Ni tenisice mu nisam u stanju kupiti. Drugi ne kupuje marendu, nego skuplja novac kako bi barem ponekad s društvom mogao izići u grad.

Dok sam primala tisuću kuna od države za uzdržavanje sinova, umjesto novca koji im je dosuđen kao naknada od oca, nekako sam uspijevala spajati kraj s krajem. Kako ću sad?! Očajna sam. Radim, ali moja plaća nije dovoljna za život, a država očito ne može prisiliti Zvonka da podmiri svoje obveze.

Ne razumijem kako se nekome na ime neplaćenoga kredita može prodati kuća, a Zvonku se pravomoćnom ovrhom ne može naplatiti 22.900 kuna, koliko nam do sada duguje... Za razliku od mene, koja nemam ništa, vlasnik je i pokretnina i nekretnina.

Jesu li moja i djeca mnogih majki koje je zadesila slična tragedija poput mene državnim institucijama manje važna od nečijeg kredita? Deklaratorno se kao društvo zaklinjemo u zaštitu majki i djece od zlostavljača, donosimo zaključke na javnim tribinama, tiskamo plakate..., ali što to meni znači?! Ne želim primati socijalnu pomoć niti pasti na pleća države. Želim samo život dostojan življenja za sebe i djecu, ništa više!

MARINA JURKOVIĆ

Jelavić: Tražimo izmjene Obiteljskog zakona

Na pitanje zbog čega se uskraćuje državna potpora majkama poput Marije i njihovoj djeci, te postoje li mehanizmi kojima će se prisiliti očeve da se financijski brinu o svojoj djeci, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić odgovara da se njezinu uredu, nažalost, često obraćaju roditelji koji ne mogu ostvariti uzdržavanje za dijete unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi i poduzimanju svih zakonom propisanih mjera.

− Najčešće je to slučaj kad se od obveznika uzdržavanja nema što plijeniti jer nema redovita primanja ni imovinu u vlasništvu, ali postoje i brojni slučajevi u kojima obveznici uzdržavanja, unatoč tome što imaju dostatna sredstva za vlastito uzdržavanje, izbjegavaju plaćanje koristeći se slabostima sustava. U postupcima ovrhe, unatoč zakonski jasno definiranim obvezama i nadležnosti pojedinih institucija da po službenoj dužnosti pokreću ovršni postupak, često se događa da roditelji i djeca budu uglavnom prepušteni sami sebi, te zbog neznanja ili straha od novih sudskih troškova ni ne pokreću ovršne postupke.

Čak i u slučajevima kad je ovršni postupak uspješno pokrenut, ponekad su potrebni mjeseci da novac doista stigne do djeteta, budući da se zaplijenjeni iznos uzdržavanja isplaćuje primatelju tek kad rješenje o ovrsi postane pravomoćno. Inertnost sustava pogoduje onim roditeljima koji svjesno izbjegavaju svoje obveze i ne štiti djecu. Represivni sustav, koji bi u takvom slučaju trebao osigurati da obveznik uzdržavanja pod prijetnjom kažnjavanja počne ispunjavati svoju obvezu, vrlo često zakaže − kaže pravobraniteljica, te dodaje:

− Na našu inicijativu izmijenjene su odredbe Kaznenog zakona te se sada ovo kazneno djelo ostvaruje već samom činjenicom neplaćanja uzdržavanja, pa više neće biti potrebno trošiti puno vremena na dokazivanje izbjegavanja zaposlenja i ostalih okolnosti, što je do sada bio slučaj. Nadamo se da će to ubrzati ovu vrstu sudskih postupaka koji, kako nam se pritužuju roditelji, ponekad traju i više godina.

No, bojimo se da izmjene kaznenog zakonodavstva neće same po sebi utjecati na sudsku praksu, koja pokazuje da ova vrsta sudskih postupaka najčešće rezultira uvjetnom osudom. Uvjetna osuda bolje je rješenje od zatvorske kazne, jer omogućuje da obveznik uzdržavanja i nadalje radi, zarađuje te tako stvara osnovu za plaćanje uzdržavanja.

Međutim, ako ona ne postiže svoju svrhu i obveznik uzdržavanja i dalje ne podmiruje svoju obvezu, blagi karakter ovakvih osuda te dugotrajni postupci opoziva uvjetne osude ne pridonose prevenciji takvih neprihvatljivih ponašanja, niti u konačnici pružaju jamstvo da će dijete ostvariti uzdržavanje koje mu je prijeko potrebno.
Nastojeći osigurati da dijete u takvim slučajevima dobije prijeko potreban novac za uzdržavanje, Obiteljski zakon predvidio je, napominje pravobraniteljica za djecu, mogućnost privremenog uzdržavanja na teret sredstava centara za socijalnu skrb.

− Zatražili smo da se privremeno uzdržavanje ne ograničava na razdoblje od tri godine, kao i da bi iznosi kojima centar za socijalnu skrb sudjeluje u uzdržavanju djeteta trebali biti veći od 50 posto iznosa za uzdržavanje određenog sudskom odlukom, odnosno da se mogu određivati u rasponu od 50 posto do 100 posto, ovisno o financijskim prilikama obitelji.

Držimo da bi zakonske promjene vezano uz odobrenje privremenog uzdržavanja, praćene žurnim postupanjem sudova te primjerenim sankcioniranjem počinitelja kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja, pridonijele zaštiti prava svakog djeteta, a također bi puno značile za prevenciju − zaključuje Mila Jelavić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča očajne ŠIBENČANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-09 16:36:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-09 16:46:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-09 18:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8752 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/09/PSD/bat00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8265277 Threads: 2 Questions: 1626699714 Slow queries: 4986100 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113237146 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bescutnost-drzave-teze-mi-pada-od-muzevih-batina-193387 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bescutnost-drzave-teze-mi-pada-od-muzevih-batina-193387?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233781 [name] => nasiljenadženama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasiljenadzenama [link] => /tag/nasiljenadzenama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča očajne ŠIBENČANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Bešćutnost države teže mi pada od muževih batina" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-23-10-11-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/09/PSD/bat00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/09/PSD/bat00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Čekam rješenje Centra za socijalnu skrb, koje će za mene i moja dva sina značiti nastavak bijednog životarenja. Onih tisuću kuna koje sam od države dobivala na ime neplaćene alimentacije, rješenjem će biti ukinuto, a sigurna sam da 22.900 kuna, koliko mi bivši suprug duguje za uzdržavanje djece, nikada neću vidjeti i da će se prije prisilno naplaćivati nekakve kazne za pogrešno parkiranje ili dugovi za TV pretplatu i telefoniranje nego što će doći na red slučajevi poput moga.

Potresena i zdvojna, svoju je dramatičnu životnu priču tako započela naturalizirana Šibenčanka. Njezin stvarni identitet poznat je redakciji, a za potrebe ovog teksta nazvat ćemo je Marija. I ona i njezina djeca žrtve su nasilja koje je nad njima godinama provodio Marijin suprug. Njega ćemo nazvati Zvonko.

U braku su biti 10 godina i jedino lijepo što je u toj zajednici stvoreno su djeca. Sve ostalo klasična je drama koju su proživjele mnoge Marije... Nakon tri godine zajedničkog života, supruga je prvi put prijavila policiji, a zlostavljač je proveo mjesec dana u zatvoru. Vratio se pun pokajanja i uz suze se zaklinjao da nikad na nju neće podignuti ruku. Povjerovala mu je. Bila je mlada.

Policija ga vratila

Nije prošlo dugo i Zvonko se vratio starim običajima. Tučnjave, prijetnje, ponižavanja i marginaliziranja postali su Marijina svakodnevica. Branio joj je da se zaposli, a trpjela je, kaže, zbog jednog, ali i drugog djeteta koje se u međuvremenu rodilo. Kad je prvi put podigao ruku na djecu, Zvonka je ponovno prijavila policiji. Odležao je samo jednu noć u pritvoru, a onda ga je policija vratila u kuću.

− Zamislite situaciju u kojoj me policajci uvjeravaju da mi je muž dobar čovjek i da će sve biti u redu te da ponešto pretrpim zbog djece. Osjećala sam se nemoćno pred moćnim državnim sustavom. Sve se urotilo protiv mene. Bliža i dalja rodbina zgražala se nad mojom sudbinom, ali uglavnom su slijegali ramenima. “Ti si ga izabrala pa ga sad trpi”, znali bi reći.

Marija je konačno ostavila Zvonka kad je shvatila da više nikako ne može zaštititi djecu od batina. Ni trenutka nije željela provesti pod zajedničkim krovom s nepopravljivim nasilnikom. Smjestila se u “sigurnu kuću” u drugom gradu. Od tada do danas prošlo je šest i pol godina obilježenih drugom vrstom borbe.

− Iako je suprug dobio zatvorsku kaznu, ja sam kažnjena drugom vrstom kazne − shvaćanjem da sam bespomoćna pred paragrafima i administracijom. Centar za socijalnu skrb provodio je nada mnom psihijatrijsko vještačenje, Zvonku su u dopisima razotkrili adresu “sigurne kuće” u kojoj sam bila sa sinovima, na otpravke pravomoćne sudske presude čekala bih po pet mjeseci, od mene se tražilo da sinove odvodim u zatvor ocu, koji je zajedno sa mnom dobio skrbništvo iako šest godina ni jednom nije vidio sinove.

Nikada nije dogovorio njihov susret u prostorijama Centra za socijalnu skrb, a meni je sugerirano da ga kontaktiram... − u dahu pripovijeda Marija, ojađena jer, kako veli, njezina djeca nemaju jednaka prava kao druga.

Vlasnik nekretnina

U međuvremenu je napustila “sigurnu kuću” i zaposlila se u jednom trgovačkom lancu. Plaća joj je 2400 kuna, od kojih 1400 odvaja za podstanarski stančić.

− Kad platim režije, za život mi ne preostaje ništa, a sinovi imaju 13 i 16 godina. Jednom od njih tri mjeseca nisam platila treninge košarke, koju obožava. Ni tenisice mu nisam u stanju kupiti. Drugi ne kupuje marendu, nego skuplja novac kako bi barem ponekad s društvom mogao izići u grad.

Dok sam primala tisuću kuna od države za uzdržavanje sinova, umjesto novca koji im je dosuđen kao naknada od oca, nekako sam uspijevala spajati kraj s krajem. Kako ću sad?! Očajna sam. Radim, ali moja plaća nije dovoljna za život, a država očito ne može prisiliti Zvonka da podmiri svoje obveze.

Ne razumijem kako se nekome na ime neplaćenoga kredita može prodati kuća, a Zvonku se pravomoćnom ovrhom ne može naplatiti 22.900 kuna, koliko nam do sada duguje... Za razliku od mene, koja nemam ništa, vlasnik je i pokretnina i nekretnina.

Jesu li moja i djeca mnogih majki koje je zadesila slična tragedija poput mene državnim institucijama manje važna od nečijeg kredita? Deklaratorno se kao društvo zaklinjemo u zaštitu majki i djece od zlostavljača, donosimo zaključke na javnim tribinama, tiskamo plakate..., ali što to meni znači?! Ne želim primati socijalnu pomoć niti pasti na pleća države. Želim samo život dostojan življenja za sebe i djecu, ništa više!

MARINA JURKOVIĆ

Jelavić: Tražimo izmjene Obiteljskog zakona

Na pitanje zbog čega se uskraćuje državna potpora majkama poput Marije i njihovoj djeci, te postoje li mehanizmi kojima će se prisiliti očeve da se financijski brinu o svojoj djeci, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić odgovara da se njezinu uredu, nažalost, često obraćaju roditelji koji ne mogu ostvariti uzdržavanje za dijete unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi i poduzimanju svih zakonom propisanih mjera.

− Najčešće je to slučaj kad se od obveznika uzdržavanja nema što plijeniti jer nema redovita primanja ni imovinu u vlasništvu, ali postoje i brojni slučajevi u kojima obveznici uzdržavanja, unatoč tome što imaju dostatna sredstva za vlastito uzdržavanje, izbjegavaju plaćanje koristeći se slabostima sustava. U postupcima ovrhe, unatoč zakonski jasno definiranim obvezama i nadležnosti pojedinih institucija da po službenoj dužnosti pokreću ovršni postupak, često se događa da roditelji i djeca budu uglavnom prepušteni sami sebi, te zbog neznanja ili straha od novih sudskih troškova ni ne pokreću ovršne postupke.

Čak i u slučajevima kad je ovršni postupak uspješno pokrenut, ponekad su potrebni mjeseci da novac doista stigne do djeteta, budući da se zaplijenjeni iznos uzdržavanja isplaćuje primatelju tek kad rješenje o ovrsi postane pravomoćno. Inertnost sustava pogoduje onim roditeljima koji svjesno izbjegavaju svoje obveze i ne štiti djecu. Represivni sustav, koji bi u takvom slučaju trebao osigurati da obveznik uzdržavanja pod prijetnjom kažnjavanja počne ispunjavati svoju obvezu, vrlo često zakaže − kaže pravobraniteljica, te dodaje:

− Na našu inicijativu izmijenjene su odredbe Kaznenog zakona te se sada ovo kazneno djelo ostvaruje već samom činjenicom neplaćanja uzdržavanja, pa više neće biti potrebno trošiti puno vremena na dokazivanje izbjegavanja zaposlenja i ostalih okolnosti, što je do sada bio slučaj. Nadamo se da će to ubrzati ovu vrstu sudskih postupaka koji, kako nam se pritužuju roditelji, ponekad traju i više godina.

No, bojimo se da izmjene kaznenog zakonodavstva neće same po sebi utjecati na sudsku praksu, koja pokazuje da ova vrsta sudskih postupaka najčešće rezultira uvjetnom osudom. Uvjetna osuda bolje je rješenje od zatvorske kazne, jer omogućuje da obveznik uzdržavanja i nadalje radi, zarađuje te tako stvara osnovu za plaćanje uzdržavanja.

Međutim, ako ona ne postiže svoju svrhu i obveznik uzdržavanja i dalje ne podmiruje svoju obvezu, blagi karakter ovakvih osuda te dugotrajni postupci opoziva uvjetne osude ne pridonose prevenciji takvih neprihvatljivih ponašanja, niti u konačnici pružaju jamstvo da će dijete ostvariti uzdržavanje koje mu je prijeko potrebno.
Nastojeći osigurati da dijete u takvim slučajevima dobije prijeko potreban novac za uzdržavanje, Obiteljski zakon predvidio je, napominje pravobraniteljica za djecu, mogućnost privremenog uzdržavanja na teret sredstava centara za socijalnu skrb.

− Zatražili smo da se privremeno uzdržavanje ne ograničava na razdoblje od tri godine, kao i da bi iznosi kojima centar za socijalnu skrb sudjeluje u uzdržavanju djeteta trebali biti veći od 50 posto iznosa za uzdržavanje određenog sudskom odlukom, odnosno da se mogu određivati u rasponu od 50 posto do 100 posto, ovisno o financijskim prilikama obitelji.

Držimo da bi zakonske promjene vezano uz odobrenje privremenog uzdržavanja, praćene žurnim postupanjem sudova te primjerenim sankcioniranjem počinitelja kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja, pridonijele zaštiti prava svakog djeteta, a također bi puno značile za prevenciju − zaključuje Mila Jelavić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bescutnost-drzave-teze-mi-pada-od-muzevih-batina-193387 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3776d793519846fc82aeaabc0beff19a5db52dee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BBe%C5%A1%C4%87utnost+dr%C5%BEave+te%C5%BEe+mi+pada+od+mu%C5%BEevih+batina%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbescutnost-drzave-teze-mi-pada-od-muzevih-batina-193387 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbescutnost-drzave-teze-mi-pada-od-muzevih-batina-193387 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priča očajne ŠIBENČANKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapriča očajne ŠIBENČANKE

"Bešćutnost države teže mi pada od muževih batina"

Piše PSD.
9. veljače 2013. - 19:31
Čekam rješenje Centra za socijalnu skrb, koje će za mene i moja dva sina značiti nastavak bijednog životarenja. Onih tisuću kuna koje sam od države dobivala na ime neplaćene alimentacije, rješenjem će biti ukinuto, a sigurna sam da 22.900 kuna, koliko mi bivši suprug duguje za uzdržavanje djece, nikada neću vidjeti i da će se prije prisilno naplaćivati nekakve kazne za pogrešno parkiranje ili dugovi za TV pretplatu i telefoniranje nego što će doći na red slučajevi poput moga.

Potresena i zdvojna, svoju je dramatičnu životnu priču tako započela naturalizirana Šibenčanka. Njezin stvarni identitet poznat je redakciji, a za potrebe ovog teksta nazvat ćemo je Marija. I ona i njezina djeca žrtve su nasilja koje je nad njima godinama provodio Marijin suprug. Njega ćemo nazv...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 01:10