Crna kronikapreprodaja droge

USKOK podignuo optužnicu protiv 'hrvatskog Escobara': ovo je najveći udar hrvatske policije na narkomafiju, pao je nakon zapljene čak 100 kilograma kokaina

Piše JL
6. ožujak 2019. - 14:19

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana S. P. (1971.), D. D. (1959.), A. L. (1975.), F. L. (1979.), J. L. (1968.), D. B. (1967.), nizozemskog državljanina M. B. (1960.), nizozemskog i bosanskohercegovačkog državljanina M. Ž. (1975.) te kolumbijskog i španjolskog državljanina A. T. S. (1970.) zbog zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, piše na službenim stranicama USKOK-a.

Kako saznaje Jutarnji list, prvooptuženi je Stjepan Prnjat, kojeg su mediji prozvali hrvatski Escobar, a kojeg je u rujnu prošle godine Županijski sud u Zagrebu oslobodio optužbe za prikrivanje nezakonitog stečenog novca od preprodaje droge.

Tada se Prnjatu i članovima njegove obitelji sudilo da su od 2005. do 2007. godine “prali”, odnosno prikrivali protuzakonito stečena sredstva, milijune eura koje je Prnjat zaradio od trgovine drogom. Zbog same trgovine drogom iz tog perioda, Prnjat je bio uhićen 2007. te mu se sudilo u Italiji, gdje je na koncu osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora. Na slobodu je pušten koncem 2015. godine

Ovom novom optužnicom se Prnjatu stavlja na teret da je s još dvojicom okrivljenika od siječnja 2017. godine do 7. ožujka 2018. na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojio zločinačko udruženje u koje su povezali ostale okrivljenike radi kupovine i krijumčarenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od najmanje 23.000 eura za kilogram.

Kako se navodi u optužnici, Prnjat je u Panami kupio 100 kilograma kokaina za 300.000 eura koji je u Hrvatsku dopremljen u kontejneru u kojem se nalazio 20 tona miješanog otpada. No, ta pošiljka nije stigla na predviđenu lokacija u Zagrebu budući da ih je u ožujku prošle godine spriječila intervencija policije koja je u Luci Rijeka pronašla i oduzela 100 kilograma kokaina skrivenog u navedenom metalnom otpadu. Prnjat je, kao jedan od glavnih ljudi u krijumčarskom lancu, uhićen u Ljubljani i potom izručen Hrvatskoj.

Prema optužnici, upravo je Prnjat organizirao kupovinu kokaina i njegovo švercanje u Hrvatsku. Cijeli plan dilera bio je vrlo jednostavan - kokain bi sakrili u velikim kontejnerima u kojima se nalazila legalna i deklarirana roba koja je služila kao paravan, a potom bi ga brodom dopremili u Hrvatsku. Jednom kad bi kontejneri došli u RH, i kad bi prošli carinski pregled, dopremili bi se na sigurnu i tajnu lokaciju gdje je jedan od okrivljenih ostalim članovima kriminalnog udruženja pokazao gdje se je točno kokain skriven.

Drugi član kriminalnog udruženja, također naveden u optužnici, je pak osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta koji se služio kao paravan. Ostali su pak članovi udruženja na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere.

Inače, USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, piše Jutarnji list.

#USKOK#KOKAIN#NARKOMAFIJA#OPTUžNICA#STJEPAN PRNJAT#HRVATSKI ESCOBAR