stdClass Object ( [id] => 1161733 [title] => Udovici radnika iz Splita oduzeta odšteta, a iz DORH-a stiglo još jedno ‘pravosudno iznenađenje‘: Moja kaznena prijava dodijeljena u rad jednome od prijavljenih! [alias] => udovici-radnika-iz-splita-oduzeta-odsteta-a-iz-dorh-a-stiglo-jos-jedno-pravosudno-iznenadenje-moja-kaznena-prijava-dodijeljena-u-rad-jednome-od-prijavljenih [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prolazi sedma godina od smrti Andrije Matasa (56) iz Splita, radnika "Cestara", na gradilištu trgovačkog centra Mall u Splitu, a pravna bitka njegove udovice i troje djece još uvijek nije gotova. Odlučili su se na podnošenje kaznenih prijava DORH-u u Zagrebu protiv onih koji nisu napravili sve potrebno da se utvrde okolnosti radne nesreće te onih koji su donosili odluke u postupku na temelju nepotpunih podataka.

Dvije njihove kaznene prijave ustupljene su USKOK-u u Zagrebu, koji je od Županijskog suda u Splitu zatražio sudski spis. Radi se o prijavama protiv šest osoba uključenih u očevid i istragu tragedije na gradilištu te troje sudaca koji su donijeli drugostupanjsku presudu kojom je odbijen njezin odštetni zahtjev, a na temelju pogrešnog datuma nesreće.

Treća kaznena prijava, protiv tvrtke "Cestar" i odgovornih osoba, proslijeđena je na Državno odvjetništvo u Splitu, gdje su je dali u rad zamjeniku koji je na listi osumnjičenih u jednoj od dvije kaznene prijave na kojima radi USKOK.

Sporni svjedok

– Sve tri kaznene prijave podnijela sam DORH-u u Zagreb da izbjegnem Državno odvjetništvo u Splitu, što sam u njima i naglasila. Dvije su ustupili USKOK-u, a nisam mogla ni zamisliti da će treću dodijeliti zamjeniku koji je odbio bilo kakav kazneni progon, niti objektivnu odgovornost, protiv tvrtke "Cestar" i odgovornih osoba.

Kad sam nazvala tog zamjenika, kazao mi je kako je on radio očevid i zna o čemu se radi pa će vidjeti ima li propusta. Znači, on će sam sebe preispitivati, kontrolirati i donijeti odluku! Spomenula sam mu da sam tražila njihovo izuzeće, na što je on kazao kako "nisu znali", iako je to navedeno u kaznenoj prijavi.

---

image
Anđelija Matas i njena djeca podnijeli su tri kaznene prijave
Joško Šupić/Cropix
---

Inače, on je odbačaj kaznene prijave za smrt mojeg muža temeljio na svjedoku koji je dao šest različitih iskaza, a na kraju su ga uzeli kao glavnog i pouzdanog svjedoka. Zbog takvih i sličnih postupaka od početka istraživanja smrti mojeg muža sumnjam u počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i zato sam i podnijela prijave – kazala nam je Anđelija Matas.

Sve je to navela i u dopisu Zlati Hrvoj Šipek, glavnoj državnoj odvjetnici.

– Ima li smisla i zdrave logike slati prijavu protiv "Cestara" u Split na DORH, na kojem je već odbačena? Ovo je još jedno psihičko iscrpljivanje i omalovažavanje mene, moje djece i pravosuđa – navela je udovica u pismu glavnoj državnoj odvjetnici.

S druge strane, dok u Državnom odvjetništvu u Zagrebu ne čitaju pažljivo zaprimljene dokumente, s Vrhovnog suda je u roku od deset dana dobila odgovor na zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

– Utvrđuje se da je zahtjev osnovan, Vijeće Vrhovnog suda dužno je donijeti odluku u roku od šest mjeseci – navedeno je u rješenju mr. sc. Radovana Dobronića, predsjednika istog suda.

Njegovo rješenje odnosi se na odluku kojom je Vrhovni sud dopustio reviziju pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu koju su donijeli suci navedeni u kaznenoj prijavi.

---

Presuda utemeljena na pogrešnom datumu

Andrija Matas poginuo je kao radnik "Cestara" na gradilištu, a firma je osporavala da se radi o nesreći na radu te je udovica pokrenula sudski postupak. Stravična nesreća dogodila se dok je Andrija Matas s kolegama na gradilištu prodajnog centra pokušavao popraviti kamion.

Njegov kamion, težak 15 tona, tog se poslijepodneva pokvario i stao na uzbrdici na mjestu na kojem je ometao sigurno prometovanje i zapriječio je put ostalim vozilima. Prostor je bio skučen i osvjetljenje je bilo loše, te je jedan radnik osvjetljivao mobitelom dok su Andrija Matas i još jedan kolega na kamion montirali akumulator, koji je težio  oko 40 kilograma.

U jednom trenutku kamion je krenuo unatrag i prignječio je Andriju Matasa uz teretno vozilo koje je bilo parkirano iza njega. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu su 2019. godine udovica i djeca dobili 757.000 kuna. Tročlano vijeće Županijskog suda u Splitu tu je presudu nakon manje od godine dana preinačilo i oduzelo odštetu udovici i njezinoj djeci.

Pritom je nevjerojatna činjenica da je u presudi kao datum nesreće naveden 23. lipnja 2016. godine, iako je Andrija Matas poginuo 10. studenog 2015. godine u 18.15 sati prignječen između dva kamiona. Na temelju pogrešnog datuma utvrdili su kako je vidljivost tog dana bila nedvojbeno dobra te kako zamjena akumulatora na kamionu nije zahtjevna operacija te da to rade svi prosječni vozači na svojim osobnim automobilima.

---

Osim sudske odluke kojom je cijela krivnja prebačena na njezina pokojnog muža, Anđeliju Matas muči i očevid te istraga nakon nesreće, nakon koje nije bilo nikakvog kaznenog progona protiv odgovornih osoba.

– Niz stvari propustilo se utvrditi, uvjerena sam da je i niz stvari zataškano i krivo prikazano, sve kako bi se potpuno skinula odgovornost s "Cestara" i sakrile nepropisne radnje na gradilištu. U kamionu nije izvršena analiza otisaka prstiju i dlanova nađenih u kabini, nego su samo fiksirani i slikani fotoaparatom.

---

image
Andrija Matas poginuo je na gradilištu trgovačkog centra
Cropix
---

Navodi se da je nađeno kako je ručna kočnica spuštena i postoje saznanja kako je netko nakon nesreće i prije dolaska policije ulazio u kabinu kamiona. To nikada nije razjašnjeno jer se nisu ispitali otisci prstiju. Nadalje, u prometnom vještačenju, ali i u zapisniku s tehničkog pregleda, navedeno je kako kamion nije bio tehnički ispravan.

Nezavisni prometni vještak utvrdio je da kočni sustav nije bio ispravan. U spisu na Državnom odvjetništvu nije bilo niza dokumenata, među kojima i zapisnika inspekcije zaštite na radu, a nije naložena ni obdukcija – nabraja nam Anđelija Matas, koja je stoga u jednoj kaznenoj prijavi navela šest osoba iz "Cestara", policije, Državnog odvjetništva i Inspektorata koje smatra odgovornim.

Niz nepravilnosti

Tu prijavu uzeo je u rad USKOK u Zagrebu, kao i drugu u kojoj je nabrojeno troje sudaca, a udovici je sumnjivo što je presuda donesena mjesec dana nakon dodjele predmeta.

– Troje sudaca, koji su napisali da je moj muž živio osam mjeseci nakon svoje smrti, također su odlučili kako troškove postupka, koji su se do tada popeli na 202.000 kuna, moramo platiti moja djeca i ja. "Cestar" nas nije uspio ovršiti jer je, srećom, Vrhovni sud dopustio reviziju postupka.

Spis je sada kod njih, tako da će ga oni morati dostaviti USKOK-u, a o tome ih je i obavijestio splitski sud, od kojeg su tražili predmet. Smatram da su ti suci počinili kazneno djelo kojim su lažirali podatke, spriječili dokazivanje činjeničnog stanja i zataškavali – kaže nam Anđelija Matas.

---

image
Pokojni Andrija Matas
Privatni album
---

Treća kaznena prijava podnesena je protiv tvrtke "Cestar" te još pet osoba koji su njezini zaposlenici: od odgovorne osobe na razini cijele firme do rukovoditelja radova, voditelja gradilišta, osobe odgovorne za ispravnost vozila i svjedoka sa samog gradilišta.

U prijavi se navodi niz nepravilnosti s gradilišta o kojima je pisano i u presudi Općinskog suda u Splitu, kada je dodijeljena odšteta udovici i djeci, i koje su utvrđene. Nadalje, osim neispravnosti kamiona, sporna je važeća polica osiguranja vozila jer su mi iz same osiguravajuće kuće kazali kako vozač, u ovom slučaju moj Andrija, nije bio osiguran.

Tu je i činjenica da je naloženo da akumulator mase 40-50 kilograma mijenjaju vozači umjesto da se pozove servisna služba – mehaničari. Sve navedeno zataškano je unutar tvrtke, stoji u prijavi, te Državno odvjetništvo treba utvrditi zašto, ali ne ono u Splitu, koje nije vidjelo ništa sporno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sedam godina Anđelija Matas iz Splita bori se za pravdu nakon što joj je suprug poginuo u radnoj nesreći. Nakon što joj je tužba odbijena na temelju pogrešno navedenog datuma nesreće, dočekala je još jedno ‘iznenađenje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEDMA GODINA BORBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Sedam godina Anđelija Matas iz Splita bori se za pravdu nakon što joj je suprug poginuo u radnoj nesreći. Nakon što joj je tužba odbijena na temelju pogrešno navedenog datuma nesreće, dočekala je još jedno ‘iznenađenje‘ SEDMA GODINA BORBE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-23 11:03:24 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => Katarina Marić Banje [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-23 20:38:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-01-23 20:38:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 490 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/23\/20663226.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/23\/17195002.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/23\/17195000.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/23\/17232906.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/23\/17232908.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/23\/17232900.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/23\/17232910.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Cropix","Privatni album","Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["O\u010devid na gradili\u0161tu nakon smrti Andrije Matasa odvijao se u no\u0107nim satima. Njegova udovica An\u0111elija Matas sedmu godinu ne odustaje od borbe za istinu","An\u0111elija Matas i njena djeca ne odustaju od borbe za pravdu","An\u0111elija Matas i njena djeca podnijeli su tri kaznene prijave","Andrija Matas poginuo je na gradili\u0161tu trgova\u010dkog centra","Pokojni Andrija Matas","Nakon smrti Andrije Matasa proveden je o\u010devid na gradili\u0161tu","Spomen plo\u010da Andriji Matasu na mjestu pogiblje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x960","hd_20663226_1920.jpg":"1920x1080","k_20663226_1280.jpg":"1280x1280","k_20663226_1024.jpg":"1024x1024","k_20663226_640.jpg":"640x640","k_20663226_480.jpg":"480x480","k_20663226_340.jpg":"340x340","k_20663226_220.jpg":"220x220","o_20663226_1280.jpg":"1280x960","o_20663226_1024.jpg":"1024x768","o_20663226_640.jpg":"640x480","o_20663226_480.jpg":"480x360","o_20663226_340.jpg":"340x255","o_20663226_220.jpg":"220x165","h_20663226_1280.jpg":"1280x854","h_20663226_1024.jpg":"1024x683","h_20663226_640.jpg":"640x427","h_20663226_480.jpg":"480x320","h_20663226_340.jpg":"340x227","h_20663226_220.jpg":"220x147","pp_20663226_1280.jpg":"1006x1280","pp_20663226_1024.jpg":"805x1024","pp_20663226_640.jpg":"503x640","pp_20663226_480.jpg":"377x480","pp_20663226_340.jpg":"267x340","pp_20663226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1368","hd_17195002_1920.jpg":"1920x1080","k_17195002_1280.jpg":"1280x1280","k_17195002_1024.jpg":"1024x1024","k_17195002_640.jpg":"640x640","k_17195002_480.jpg":"480x480","k_17195002_340.jpg":"340x340","k_17195002_220.jpg":"220x220","o_17195002_1280.jpg":"1280x912","o_17195002_1024.jpg":"1024x729","o_17195002_640.jpg":"640x456","o_17195002_480.jpg":"480x342","o_17195002_340.jpg":"340x242","o_17195002_220.jpg":"220x156","h_17195002_1280.jpg":"1280x854","h_17195002_1024.jpg":"1024x683","h_17195002_640.jpg":"640x427","h_17195002_480.jpg":"480x320","h_17195002_340.jpg":"340x227","h_17195002_220.jpg":"220x147","pp_17195002_1280.jpg":"1006x1280","pp_17195002_1024.jpg":"805x1024","pp_17195002_640.jpg":"503x640","pp_17195002_480.jpg":"377x480","pp_17195002_340.jpg":"267x340","pp_17195002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17195000_1920.jpg":"1920x1080","k_17195000_1280.jpg":"1280x1280","k_17195000_1024.jpg":"1024x1024","k_17195000_640.jpg":"640x640","k_17195000_480.jpg":"480x480","k_17195000_340.jpg":"340x340","k_17195000_220.jpg":"220x220","o_17195000_1280.jpg":"1280x854","o_17195000_1024.jpg":"1024x683","o_17195000_640.jpg":"640x427","o_17195000_480.jpg":"480x320","o_17195000_340.jpg":"340x227","o_17195000_220.jpg":"220x146","h_17195000_1280.jpg":"1280x854","h_17195000_1024.jpg":"1024x683","h_17195000_640.jpg":"640x427","h_17195000_480.jpg":"480x320","h_17195000_340.jpg":"340x227","h_17195000_220.jpg":"220x147","pp_17195000_1280.jpg":"1006x1280","pp_17195000_1024.jpg":"805x1024","pp_17195000_640.jpg":"503x640","pp_17195000_480.jpg":"377x480","pp_17195000_340.jpg":"267x340","pp_17195000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17232906_1920.jpg":"1920x1080","k_17232906_1280.jpg":"1280x1280","k_17232906_1024.jpg":"1024x1024","k_17232906_640.jpg":"640x640","k_17232906_480.jpg":"480x480","k_17232906_340.jpg":"340x340","k_17232906_220.jpg":"220x220","o_17232906_1280.jpg":"1280x853","o_17232906_1024.jpg":"1024x682","o_17232906_640.jpg":"640x426","o_17232906_480.jpg":"480x320","o_17232906_340.jpg":"340x226","o_17232906_220.jpg":"220x146","h_17232906_1280.jpg":"1280x854","h_17232906_1024.jpg":"1024x683","h_17232906_640.jpg":"640x427","h_17232906_480.jpg":"480x320","h_17232906_340.jpg":"340x227","h_17232906_220.jpg":"220x147","pp_17232906_1280.jpg":"1006x1280","pp_17232906_1024.jpg":"805x1024","pp_17232906_640.jpg":"503x640","pp_17232906_480.jpg":"377x480","pp_17232906_340.jpg":"267x340","pp_17232906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"898x1600","hd_17232908_1920.jpg":"1920x1080","k_17232908_1280.jpg":"1280x1280","k_17232908_1024.jpg":"1024x1024","k_17232908_640.jpg":"640x640","k_17232908_480.jpg":"480x480","k_17232908_340.jpg":"340x340","k_17232908_220.jpg":"220x220","o_17232908_1280.jpg":"1280x2280","o_17232908_1024.jpg":"1024x1824","o_17232908_640.jpg":"640x1140","o_17232908_480.jpg":"480x855","o_17232908_340.jpg":"340x605","o_17232908_220.jpg":"220x391","h_17232908_1280.jpg":"1280x854","h_17232908_1024.jpg":"1024x683","h_17232908_640.jpg":"640x427","h_17232908_480.jpg":"480x320","h_17232908_340.jpg":"340x227","h_17232908_220.jpg":"220x147","pp_17232908_1280.jpg":"1006x1280","pp_17232908_1024.jpg":"805x1024","pp_17232908_640.jpg":"503x640","pp_17232908_480.jpg":"377x480","pp_17232908_340.jpg":"267x340","pp_17232908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17232900_1920.jpg":"1920x1080","k_17232900_1280.jpg":"1280x1280","k_17232900_1024.jpg":"1024x1024","k_17232900_640.jpg":"640x640","k_17232900_480.jpg":"480x480","k_17232900_340.jpg":"340x340","k_17232900_220.jpg":"220x220","o_17232900_1280.jpg":"1280x853","o_17232900_1024.jpg":"1024x682","o_17232900_640.jpg":"640x426","o_17232900_480.jpg":"480x320","o_17232900_340.jpg":"340x226","o_17232900_220.jpg":"220x146","h_17232900_1280.jpg":"1280x854","h_17232900_1024.jpg":"1024x683","h_17232900_640.jpg":"640x427","h_17232900_480.jpg":"480x320","h_17232900_340.jpg":"340x227","h_17232900_220.jpg":"220x147","pp_17232900_1280.jpg":"1006x1280","pp_17232900_1024.jpg":"805x1024","pp_17232900_640.jpg":"503x640","pp_17232900_480.jpg":"377x480","pp_17232900_340.jpg":"267x340","pp_17232900_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x1600","hd_17232910_1920.jpg":"1920x1080","k_17232910_1280.jpg":"1280x1280","k_17232910_1024.jpg":"1024x1024","k_17232910_640.jpg":"640x640","k_17232910_480.jpg":"480x480","k_17232910_340.jpg":"340x340","k_17232910_220.jpg":"220x220","o_17232910_1280.jpg":"1280x2275","o_17232910_1024.jpg":"1024x1820","o_17232910_640.jpg":"640x1137","o_17232910_480.jpg":"480x853","o_17232910_340.jpg":"340x604","o_17232910_220.jpg":"220x391","h_17232910_1280.jpg":"1280x854","h_17232910_1024.jpg":"1024x683","h_17232910_640.jpg":"640x427","h_17232910_480.jpg":"480x320","h_17232910_340.jpg":"340x227","h_17232910_220.jpg":"220x147","pp_17232910_1280.jpg":"1006x1280","pp_17232910_1024.jpg":"805x1024","pp_17232910_640.jpg":"503x640","pp_17232910_480.jpg":"377x480","pp_17232910_340.jpg":"267x340","pp_17232910_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7556212 Threads: 9 Questions: 1544315836 Slow queries: 4701101 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111034093 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/udovici-radnika-iz-splita-oduzeta-odsteta-a-iz-dorh-a-stiglo-jos-jedno-pravosudno-iznenadenje-moja-kaznena-prijava-dodijeljena-u-rad-jednome-od-prijavljenih-1161733 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/udovici-radnika-iz-splita-oduzeta-odsteta-a-iz-dorh-a-stiglo-jos-jedno-pravosudno-iznenadenje-moja-kaznena-prijava-dodijeljena-u-rad-jednome-od-prijavljenih-1161733?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 411939 [name] => Anđelija Matas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelija-matas [link] => /tag/andelija-matas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 411938 [name] => Andrija Matas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrija-matas [link] => /tag/andrija-matas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 156011 [name] => cestar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cestar [link] => /tag/cestar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sedam godina Anđelija Matas iz Splita bori se za pravdu nakon što joj je suprug poginuo u radnoj nesreći. Nakon što joj je tužba odbijena na temelju pogrešno navedenog datuma nesreće, dočekala je još jedno ‘iznenađenje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEDMA GODINA BORBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Udovici radnika iz Splita oduzeta odšteta, a iz DORH-a stiglo još jedno ‘pravosudno iznenađenje‘: Moja kaznena prijava dodijeljena u rad jednome od prijavljenih! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/20663226.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => Očevid na gradilištu nakon smrti Andrije Matasa odvijao se u noćnim satima. Njegova udovica Anđelija Matas sedmu godinu ne odustaje od borbe za istinu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/20663226.jpg [title] => Očevid na gradilištu nakon smrti Andrije Matasa odvijao se u noćnim satima. Njegova udovica Anđelija Matas sedmu godinu ne odustaje od borbe za istinu Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/17195002.jpg [title] => Anđelija Matas i njena djeca ne odustaju od borbe za pravdu Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/17195000.jpg [title] => Anđelija Matas i njena djeca podnijeli su tri kaznene prijave Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/17232906.jpg [title] => Andrija Matas poginuo je na gradilištu trgovačkog centra Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/17232908.jpg [title] => Pokojni Andrija Matas Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/17232900.jpg [title] => Nakon smrti Andrije Matasa proveden je očevid na gradilištu Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/23/17232910.jpg [title] => Spomen ploča Andriji Matasu na mjestu pogiblje Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prolazi sedma godina od smrti Andrije Matasa (56) iz Splita, radnika "Cestara", na gradilištu trgovačkog centra Mall u Splitu, a pravna bitka njegove udovice i troje djece još uvijek nije gotova. Odlučili su se na podnošenje kaznenih prijava DORH-u u Zagrebu protiv onih koji nisu napravili sve potrebno da se utvrde okolnosti radne nesreće te onih koji su donosili odluke u postupku na temelju nepotpunih podataka.

Dvije njihove kaznene prijave ustupljene su USKOK-u u Zagrebu, koji je od Županijskog suda u Splitu zatražio sudski spis. Radi se o prijavama protiv šest osoba uključenih u očevid i istragu tragedije na gradilištu te troje sudaca koji su donijeli drugostupanjsku presudu kojom je odbijen njezin odštetni zahtjev, a na temelju pogrešnog datuma nesreće.

Treća kaznena prijava, protiv tvrtke "Cestar" i odgovornih osoba, proslijeđena je na Državno odvjetništvo u Splitu, gdje su je dali u rad zamjeniku koji je na listi osumnjičenih u jednoj od dvije kaznene prijave na kojima radi USKOK.

Sporni svjedok

– Sve tri kaznene prijave podnijela sam DORH-u u Zagreb da izbjegnem Državno odvjetništvo u Splitu, što sam u njima i naglasila. Dvije su ustupili USKOK-u, a nisam mogla ni zamisliti da će treću dodijeliti zamjeniku koji je odbio bilo kakav kazneni progon, niti objektivnu odgovornost, protiv tvrtke "Cestar" i odgovornih osoba.

Kad sam nazvala tog zamjenika, kazao mi je kako je on radio očevid i zna o čemu se radi pa će vidjeti ima li propusta. Znači, on će sam sebe preispitivati, kontrolirati i donijeti odluku! Spomenula sam mu da sam tražila njihovo izuzeće, na što je on kazao kako "nisu znali", iako je to navedeno u kaznenoj prijavi.

---

image
Anđelija Matas i njena djeca podnijeli su tri kaznene prijave
Joško Šupić/Cropix
---

Inače, on je odbačaj kaznene prijave za smrt mojeg muža temeljio na svjedoku koji je dao šest različitih iskaza, a na kraju su ga uzeli kao glavnog i pouzdanog svjedoka. Zbog takvih i sličnih postupaka od početka istraživanja smrti mojeg muža sumnjam u počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i zato sam i podnijela prijave – kazala nam je Anđelija Matas.

Sve je to navela i u dopisu Zlati Hrvoj Šipek, glavnoj državnoj odvjetnici.

– Ima li smisla i zdrave logike slati prijavu protiv "Cestara" u Split na DORH, na kojem je već odbačena? Ovo je još jedno psihičko iscrpljivanje i omalovažavanje mene, moje djece i pravosuđa – navela je udovica u pismu glavnoj državnoj odvjetnici.

S druge strane, dok u Državnom odvjetništvu u Zagrebu ne čitaju pažljivo zaprimljene dokumente, s Vrhovnog suda je u roku od deset dana dobila odgovor na zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

– Utvrđuje se da je zahtjev osnovan, Vijeće Vrhovnog suda dužno je donijeti odluku u roku od šest mjeseci – navedeno je u rješenju mr. sc. Radovana Dobronića, predsjednika istog suda.

Njegovo rješenje odnosi se na odluku kojom je Vrhovni sud dopustio reviziju pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu koju su donijeli suci navedeni u kaznenoj prijavi.

---

Presuda utemeljena na pogrešnom datumu

Andrija Matas poginuo je kao radnik "Cestara" na gradilištu, a firma je osporavala da se radi o nesreći na radu te je udovica pokrenula sudski postupak. Stravična nesreća dogodila se dok je Andrija Matas s kolegama na gradilištu prodajnog centra pokušavao popraviti kamion.

Njegov kamion, težak 15 tona, tog se poslijepodneva pokvario i stao na uzbrdici na mjestu na kojem je ometao sigurno prometovanje i zapriječio je put ostalim vozilima. Prostor je bio skučen i osvjetljenje je bilo loše, te je jedan radnik osvjetljivao mobitelom dok su Andrija Matas i još jedan kolega na kamion montirali akumulator, koji je težio  oko 40 kilograma.

U jednom trenutku kamion je krenuo unatrag i prignječio je Andriju Matasa uz teretno vozilo koje je bilo parkirano iza njega. Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Splitu su 2019. godine udovica i djeca dobili 757.000 kuna. Tročlano vijeće Županijskog suda u Splitu tu je presudu nakon manje od godine dana preinačilo i oduzelo odštetu udovici i njezinoj djeci.

Pritom je nevjerojatna činjenica da je u presudi kao datum nesreće naveden 23. lipnja 2016. godine, iako je Andrija Matas poginuo 10. studenog 2015. godine u 18.15 sati prignječen između dva kamiona. Na temelju pogrešnog datuma utvrdili su kako je vidljivost tog dana bila nedvojbeno dobra te kako zamjena akumulatora na kamionu nije zahtjevna operacija te da to rade svi prosječni vozači na svojim osobnim automobilima.

---

Osim sudske odluke kojom je cijela krivnja prebačena na njezina pokojnog muža, Anđeliju Matas muči i očevid te istraga nakon nesreće, nakon koje nije bilo nikakvog kaznenog progona protiv odgovornih osoba.

– Niz stvari propustilo se utvrditi, uvjerena sam da je i niz stvari zataškano i krivo prikazano, sve kako bi se potpuno skinula odgovornost s "Cestara" i sakrile nepropisne radnje na gradilištu. U kamionu nije izvršena analiza otisaka prstiju i dlanova nađenih u kabini, nego su samo fiksirani i slikani fotoaparatom.

---

image
Andrija Matas poginuo je na gradilištu trgovačkog centra
Cropix
---

Navodi se da je nađeno kako je ručna kočnica spuštena i postoje saznanja kako je netko nakon nesreće i prije dolaska policije ulazio u kabinu kamiona. To nikada nije razjašnjeno jer se nisu ispitali otisci prstiju. Nadalje, u prometnom vještačenju, ali i u zapisniku s tehničkog pregleda, navedeno je kako kamion nije bio tehnički ispravan.

Nezavisni prometni vještak utvrdio je da kočni sustav nije bio ispravan. U spisu na Državnom odvjetništvu nije bilo niza dokumenata, među kojima i zapisnika inspekcije zaštite na radu, a nije naložena ni obdukcija – nabraja nam Anđelija Matas, koja je stoga u jednoj kaznenoj prijavi navela šest osoba iz "Cestara", policije, Državnog odvjetništva i Inspektorata koje smatra odgovornim.

Niz nepravilnosti

Tu prijavu uzeo je u rad USKOK u Zagrebu, kao i drugu u kojoj je nabrojeno troje sudaca, a udovici je sumnjivo što je presuda donesena mjesec dana nakon dodjele predmeta.

– Troje sudaca, koji su napisali da je moj muž živio osam mjeseci nakon svoje smrti, također su odlučili kako troškove postupka, koji su se do tada popeli na 202.000 kuna, moramo platiti moja djeca i ja. "Cestar" nas nije uspio ovršiti jer je, srećom, Vrhovni sud dopustio reviziju postupka.

Spis je sada kod njih, tako da će ga oni morati dostaviti USKOK-u, a o tome ih je i obavijestio splitski sud, od kojeg su tražili predmet. Smatram da su ti suci počinili kazneno djelo kojim su lažirali podatke, spriječili dokazivanje činjeničnog stanja i zataškavali – kaže nam Anđelija Matas.

---

image
Pokojni Andrija Matas
Privatni album
---

Treća kaznena prijava podnesena je protiv tvrtke "Cestar" te još pet osoba koji su njezini zaposlenici: od odgovorne osobe na razini cijele firme do rukovoditelja radova, voditelja gradilišta, osobe odgovorne za ispravnost vozila i svjedoka sa samog gradilišta.

U prijavi se navodi niz nepravilnosti s gradilišta o kojima je pisano i u presudi Općinskog suda u Splitu, kada je dodijeljena odšteta udovici i djeci, i koje su utvrđene. Nadalje, osim neispravnosti kamiona, sporna je važeća polica osiguranja vozila jer su mi iz same osiguravajuće kuće kazali kako vozač, u ovom slučaju moj Andrija, nije bio osiguran.

Tu je i činjenica da je naloženo da akumulator mase 40-50 kilograma mijenjaju vozači umjesto da se pozove servisna služba – mehaničari. Sve navedeno zataškano je unutar tvrtke, stoji u prijavi, te Državno odvjetništvo treba utvrditi zašto, ali ne ono u Splitu, koje nije vidjelo ništa sporno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Cropix Privatni album Cropix Privatni album
Cropix
Očevid na gradilištu nakon smrti Andrije Matasa odvijao se u noćnim satima. Njegova udovica Anđelija Matas sedmu godinu ne odustaje od borbe za istinu
Joško Šupić/Cropix
Anđelija Matas i njena djeca ne odustaju od borbe za pravdu
Joško Šupić/Cropix
Anđelija Matas i njena djeca podnijeli su tri kaznene prijave
Cropix
Andrija Matas poginuo je na gradilištu trgovačkog centra
Privatni album
Pokojni Andrija Matas
Cropix
Nakon smrti Andrije Matasa proveden je očevid na gradilištu
Privatni album
Spomen ploča Andriji Matasu na mjestu pogiblje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/udovici-radnika-iz-splita-oduzeta-odsteta-a-iz-dorh-a-stiglo-jos-jedno-pravosudno-iznenadenje-moja-kaznena-prijava-dodijeljena-u-rad-jednome-od-prijavljenih-1161733 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1ea469bb8d7004b37a3ece319ce8dc51d48ef820 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Udovici+radnika+iz+Splita+oduzeta+od%C5%A1teta%2C+a+iz+DORH-a+stiglo+jo%C5%A1+jedno+%E2%80%98pravosudno+iznena%C4%91enje%E2%80%98%3A+Moja+kaznena+prijava+dodijeljena+u+rad+jednome+od+prijavljenih%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fudovici-radnika-iz-splita-oduzeta-odsteta-a-iz-dorh-a-stiglo-jos-jedno-pravosudno-iznenadenje-moja-kaznena-prijava-dodijeljena-u-rad-jednome-od-prijavljenih-1161733 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fudovici-radnika-iz-splita-oduzeta-odsteta-a-iz-dorh-a-stiglo-jos-jedno-pravosudno-iznenadenje-moja-kaznena-prijava-dodijeljena-u-rad-jednome-od-prijavljenih-1161733 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sedam godina Anđelija Matas iz Splita bori se za pravdu nakon što joj je suprug poginuo u radnoj nesreći. Nakon što joj je tužba odbijena na temelju pogrešno navedenog datuma nesreće, dočekala je još jedno ‘iznenađenje‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEDMA GODINA BORBE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaSEDMA GODINA BORBE

Udovici radnika iz Splita oduzeta odšteta, a iz DORH-a stiglo još jedno ‘pravosudno iznenađenje‘: Moja kaznena prijava dodijeljena u rad jednome od prijavljenih!

Piše Katarina Marić Banje
23. siječnja 2022. - 21:38
Očevid na gradilištu nakon smrti Andrije Matasa odvijao se u noćnim satima. Njegova udovica Anđelija Matas sedmu godinu ne odustaje od borbe za istinuCropix

Prolazi sedma godina od smrti Andrije Matasa (56) iz Splita, radnika "Cestara", na gradilištu trgovačkog centra Mall u Splitu, a pravna bitka njegove udovice i troje djece još uvijek nije gotova. Odlučili su se na podnošenje kaznenih prijava DORH-u u Zagrebu protiv onih koji nisu napravili sve potrebno da se utvrde okolnosti radne nesreće te onih koji su donosili odluke u postupku na temelju nepotpunih podataka.

Dvije njihove kaznene prijave ustupljene su USKOK-u u Zagrebu, koji je od Županijskog suda u Splitu zatražio sudski spis. Radi se o prijavama protiv šest osoba uključenih u očevid i istragu tragedije na gradilištu te troje sudaca koji su donijeli drugostupanjsku presudu kojom je odbijen njezin odštetni zahtjev, a na temelju pogrešnog datuma nesreće.

Treća kaznena pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:12