stdClass Object ( [id] => 463933 [title] => U postupcima za ratne zločine neoborivi dokazi su izjave mučenih zarobljenika i članova obitelji stradalih [alias] => u-postupcima-za-ratne-zlocine-neoborivi-dokazi-su-izjave-mucenih-zarobljenika-i-clanova-obitelji-stradalih [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Županijski sud u Splitu prošle se godine ozbiljno uhvatio u koštac sa slučajevima ratnih zločina starima više od 25 godina te je od tri glavne rasprave jedna okončana prostupanjskom presudom, dok je u druge dvije odrađen velik dio dokaznog postupka.

Slučajevi su to u kojima su optuženici: kapetan bojnog broda JNA u mirovini Pavle Pantić (78), general JNA u mirovini Borislav Đukić (69) te Dragan Vasiljković (63), poznat kao Kapetan Dragan, zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa Srpske vojske Krajine".

Od navedena tri slučaja glavna rasprava je gotova u predmetu optuženoga Pavla Pantića, koji se tereti za ratni zločin nad civilima jer je kao dio zapovjednog lanca krajem 1991. godine sudjelovao u gađanju civilnih ciljeva u Splitu i okolici u vrijeme dok je bio zamjenik zapovjednika ratne luke Lora i zapovjednik Prvog sektora luke. Pavle Pantić je uhićen u Crnoj Gori i izručen početkom prošle godine. U svojoj obrani negirao je počinjenje kaznenog djela.

Čitanje iskaza

Prvi na listi optuženika je bio admiral Mile Kandić, tadašnji zapovjednik Vojnopomorske oblasti. Optuženi Pantić tvrdio je kako su za gađanje civilnih ciljeva, prilikom čega je smrtno stradalo pet i ranjeno 20 osoba, odgovorni crnogorski dragovoljci koji su došli u Loru i preuzeli zapovijedanje. Pantiću se konkretno stavljala na teret odgovornost za smrt tri osobe i ozljeđivanje 11 civila. Prvo ročište suđenja zakazano je u srpnju, ali postupak nije odmah započeo nakon toga jer je došlo do zahtjeva za izuzećem nadležnog suca.

Nakon što je zahtjev za izuzećem prihvaćen, predmet je prebačen u suca Slavka Lozine koji je okončao glavnu raspravu doslovno u dva dana. To je omogućila činjenica što se optuženi Pavle Pantić suglasio da se iskazi svjedoka čitaju te da se ne moraju ponovno pozivati na sud da daju iskaz. Na taj način je dokazni postupak maksimalno skraćen te se sveo na čitanje dokaza, obranu otuženoga, završne riječi i objavu presude.

Među čitanim iskazima su izjave rodbine poginulih te osoba ranjenih u napadima. Osuđen je na šest godina zatvora. Sudilo mu se već u odsutnosti 1994. godine i tada je osuđen na osam godina. Vrhovni sud je tu odluku ukinuo i naložio novo suđenje, ali je do 2016. godine Pavle Pantić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Dok je suđenje Pavlu Pantiću okončano, još uvijek je u tijeku glavna rasprava Draganu Vasiljkoviću. Slučaj je to koji je medijski najeksponiraniji jer je optuženik državljanin Republike Srbije i Australije te suđenje prate mediji, ali i konzuli obiju zemalja. Nadalje, kako se u optužnici protiv Vasiljkovića spominje i smrt njemačkog novinara, u Veliku dvoranu Županijskog suda u Splitu dolaze i diplomatski predstavnici i novinari iz Njemačke.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine 26. srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru s kapetanom JNA, zapovjednikom tenkovske jedinice u okviru oklopnog bataljuna JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini, prigradsko naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac s ciljem njihova zauzimanja.

Smrt novinara

Na popisu kaznenih djela koja se stavljaju na teret Draganu Vasiljkoviću su smrti civila, među kojima jednog mještanina Jukinaca i njemačkog novinara Egona Scotlanda te granatiranje crkve i škole u Gornjem Viduševcu kraj Gline. Optužen je za zlostavljanje zarobljenika tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi.

Prilikom ispitivanja ratnih zarobljenika okrivljenika se tereti da je osobno sudjelovao u njihovu tjelesnom ozljeđivanju. Nadalje ga se tereti za počinjenje ratnog zločina 24. ili 25. veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednika Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa SVK". U optužnici stoji kako su pripadnici njegove jedinice u nastavni centar doveli dva zarobljena hrvatska vojnika te je Vasiljković zapovjedio podčinjenim pripadnicima postrojbe da ih fizički zlostavljaju, a potom da ih ubiju, što su oni i učinili.

Do sada su saslušani brojni svjedoci na okolnosti mučenja zarobljenika u Kninu te napada na Glinu, a očekuje se ispitivanje svjedoka vezano za događaje u Bruškoj. Svoje izjave dali su bivši zarobljenici koji su bili mučeni i izgladnjivani te mještani razorenih sela. Na listi svjedoka tužiteljstva nalazi se 55 osoba, ali još se očekuje da branitelji prilože svoj popis. Optuženi Dragan Vasiljković od početka postupka u srpnju prošle godine negira odgovornost za ratni zločin. Sudskim vijećem predsjedava sudac Damir Romac.

Treće suđenje je protiv Borislava Đukića koji se tereti za miniranje Peruče. Njegov slučaj je izdvojen kao zaseban iz predmeta u kojem su u optužnici i general Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine te major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih jedinica milicije SVK-a. Optužnicom iz 1995. godine terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podređenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Bila je to odmazda za oslobođenje Maslenice. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran. Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane "Peruča", spriječeno je rušenja brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Do izdvajanja dijela spisa koji se odnosi na Đukića došlo je jer se Ratko Mladić nalazi u pritvoru u Haagu, a Milan Korica je u bijegu.

Postupak vodi sudac Slavko Lozina koji je zadužio i riješio slučaj Pavla Pantića. Glavna rasprava je započela u svibnju prošle godine nakon što je Đukić izručen u ožujku. Veliki dio svjedoka je do sada dao izkaze, među njima brojni pripadnici Hrvatske vojske, djelatnici sigurnosnih službi, radnici HEP-a, inženjeri te mještani okolnih mjesta. Očekuje se kraj dokaznog postupka u skorije vrijeme.

Međutim, Đukića na istom sudu čeka i glavna rasprava po drugoj optužnici, koja ga tereti za ratni zločin nad civilima u šibenskom zaleđu, kada je svojim podređenima dozvoljavao ubojstva i silovanja. S još sedam osoba Đukić se tereti da su od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine kao zapovjednici tzv. JNA, teritorijalne obrane, vojske i milicije tzv. Republike Srpske Krajine izdavali zapovijedi da se topništvom i pješaštvom napadnu civilna naselja u Županiji šibensko-kninskoj. Njihovi podređeni su, prema optužnici, ubili 117 civila, tri žene su silovali, a tri su žene pokušali silovati.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suđenja u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-01-17 18:11:29 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-01-19 13:35:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-01-19 14:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5273 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/09-2016_CROPIX_izbor16.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/djukic_sudjenje2-130716.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/djukic_sudjenje1-130716.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/pantic4-221216.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/pantic1-221216.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/vasiljkovic_sudjenje2-291116.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/01\/17\/uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["09-2016_CROPIX_izbor16","djukic_sudjenje2-130716","djukic_sudjenje1-130716.JPG","pantic4-221216.JPG","pantic1-221216.JPG","vasiljkovic_sudjenje2-291116","uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1216x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1160x840"},{"size0":"540x840"},{"size0":"530x840"},{"size0":"1169x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15735841 Threads: 2 Questions: 3233062968 Slow queries: 7320636 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236612207 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/u-postupcima-za-ratne-zlocine-neoborivi-dokazi-su-izjave-mucenih-zarobljenika-i-clanova-obitelji-stradalih-463933 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/u-postupcima-za-ratne-zlocine-neoborivi-dokazi-su-izjave-mucenih-zarobljenika-i-clanova-obitelji-stradalih-463933?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 23270 [name] => suđenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sudenja [link] => /tag/sudenja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 518392 [name] => ratni zločini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ratni-zlocini [link] => /tag/ratni-zlocini ) [2] => stdClass Object ( [id] => 284605 [name] => svjedočenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjedocenja [link] => /tag/svjedocenja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suđenja u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U postupcima za ratne zločine neoborivi dokazi su izjave mučenih zarobljenika i članova obitelji stradalih [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/09-2016_CROPIX_izbor16.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 09-2016_CROPIX_izbor16 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/09-2016_CROPIX_izbor16.jpg [title] => 09-2016_CROPIX_izbor16 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/djukic_sudjenje2-130716.jpg [title] => djukic_sudjenje2-130716 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/djukic_sudjenje1-130716.JPG [title] => djukic_sudjenje1-130716.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/pantic4-221216.JPG [title] => pantic4-221216.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/pantic1-221216.JPG [title] => pantic1-221216.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/vasiljkovic_sudjenje2-291116.jpg [title] => vasiljkovic_sudjenje2-291116 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/17/uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600.jpg [title] => uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Županijski sud u Splitu prošle se godine ozbiljno uhvatio u koštac sa slučajevima ratnih zločina starima više od 25 godina te je od tri glavne rasprave jedna okončana prostupanjskom presudom, dok je u druge dvije odrađen velik dio dokaznog postupka.

Slučajevi su to u kojima su optuženici: kapetan bojnog broda JNA u mirovini Pavle Pantić (78), general JNA u mirovini Borislav Đukić (69) te Dragan Vasiljković (63), poznat kao Kapetan Dragan, zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa Srpske vojske Krajine".

Od navedena tri slučaja glavna rasprava je gotova u predmetu optuženoga Pavla Pantića, koji se tereti za ratni zločin nad civilima jer je kao dio zapovjednog lanca krajem 1991. godine sudjelovao u gađanju civilnih ciljeva u Splitu i okolici u vrijeme dok je bio zamjenik zapovjednika ratne luke Lora i zapovjednik Prvog sektora luke. Pavle Pantić je uhićen u Crnoj Gori i izručen početkom prošle godine. U svojoj obrani negirao je počinjenje kaznenog djela.

Čitanje iskaza

Prvi na listi optuženika je bio admiral Mile Kandić, tadašnji zapovjednik Vojnopomorske oblasti. Optuženi Pantić tvrdio je kako su za gađanje civilnih ciljeva, prilikom čega je smrtno stradalo pet i ranjeno 20 osoba, odgovorni crnogorski dragovoljci koji su došli u Loru i preuzeli zapovijedanje. Pantiću se konkretno stavljala na teret odgovornost za smrt tri osobe i ozljeđivanje 11 civila. Prvo ročište suđenja zakazano je u srpnju, ali postupak nije odmah započeo nakon toga jer je došlo do zahtjeva za izuzećem nadležnog suca.

Nakon što je zahtjev za izuzećem prihvaćen, predmet je prebačen u suca Slavka Lozine koji je okončao glavnu raspravu doslovno u dva dana. To je omogućila činjenica što se optuženi Pavle Pantić suglasio da se iskazi svjedoka čitaju te da se ne moraju ponovno pozivati na sud da daju iskaz. Na taj način je dokazni postupak maksimalno skraćen te se sveo na čitanje dokaza, obranu otuženoga, završne riječi i objavu presude.

Među čitanim iskazima su izjave rodbine poginulih te osoba ranjenih u napadima. Osuđen je na šest godina zatvora. Sudilo mu se već u odsutnosti 1994. godine i tada je osuđen na osam godina. Vrhovni sud je tu odluku ukinuo i naložio novo suđenje, ali je do 2016. godine Pavle Pantić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Dok je suđenje Pavlu Pantiću okončano, još uvijek je u tijeku glavna rasprava Draganu Vasiljkoviću. Slučaj je to koji je medijski najeksponiraniji jer je optuženik državljanin Republike Srbije i Australije te suđenje prate mediji, ali i konzuli obiju zemalja. Nadalje, kako se u optužnici protiv Vasiljkovića spominje i smrt njemačkog novinara, u Veliku dvoranu Županijskog suda u Splitu dolaze i diplomatski predstavnici i novinari iz Njemačke.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine 26. srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru s kapetanom JNA, zapovjednikom tenkovske jedinice u okviru oklopnog bataljuna JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini, prigradsko naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac s ciljem njihova zauzimanja.

Smrt novinara

Na popisu kaznenih djela koja se stavljaju na teret Draganu Vasiljkoviću su smrti civila, među kojima jednog mještanina Jukinaca i njemačkog novinara Egona Scotlanda te granatiranje crkve i škole u Gornjem Viduševcu kraj Gline. Optužen je za zlostavljanje zarobljenika tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi.

Prilikom ispitivanja ratnih zarobljenika okrivljenika se tereti da je osobno sudjelovao u njihovu tjelesnom ozljeđivanju. Nadalje ga se tereti za počinjenje ratnog zločina 24. ili 25. veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednika Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa SVK". U optužnici stoji kako su pripadnici njegove jedinice u nastavni centar doveli dva zarobljena hrvatska vojnika te je Vasiljković zapovjedio podčinjenim pripadnicima postrojbe da ih fizički zlostavljaju, a potom da ih ubiju, što su oni i učinili.

Do sada su saslušani brojni svjedoci na okolnosti mučenja zarobljenika u Kninu te napada na Glinu, a očekuje se ispitivanje svjedoka vezano za događaje u Bruškoj. Svoje izjave dali su bivši zarobljenici koji su bili mučeni i izgladnjivani te mještani razorenih sela. Na listi svjedoka tužiteljstva nalazi se 55 osoba, ali još se očekuje da branitelji prilože svoj popis. Optuženi Dragan Vasiljković od početka postupka u srpnju prošle godine negira odgovornost za ratni zločin. Sudskim vijećem predsjedava sudac Damir Romac.

Treće suđenje je protiv Borislava Đukića koji se tereti za miniranje Peruče. Njegov slučaj je izdvojen kao zaseban iz predmeta u kojem su u optužnici i general Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine te major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih jedinica milicije SVK-a. Optužnicom iz 1995. godine terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podređenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje. Bila je to odmazda za oslobođenje Maslenice. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran. Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravremenoj intervenciji radnika Hidroelektrane "Peruča", spriječeno je rušenja brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Do izdvajanja dijela spisa koji se odnosi na Đukića došlo je jer se Ratko Mladić nalazi u pritvoru u Haagu, a Milan Korica je u bijegu.

Postupak vodi sudac Slavko Lozina koji je zadužio i riješio slučaj Pavla Pantića. Glavna rasprava je započela u svibnju prošle godine nakon što je Đukić izručen u ožujku. Veliki dio svjedoka je do sada dao izkaze, među njima brojni pripadnici Hrvatske vojske, djelatnici sigurnosnih službi, radnici HEP-a, inženjeri te mještani okolnih mjesta. Očekuje se kraj dokaznog postupka u skorije vrijeme.

Međutim, Đukića na istom sudu čeka i glavna rasprava po drugoj optužnici, koja ga tereti za ratni zločin nad civilima u šibenskom zaleđu, kada je svojim podređenima dozvoljavao ubojstva i silovanja. S još sedam osoba Đukić se tereti da su od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine kao zapovjednici tzv. JNA, teritorijalne obrane, vojske i milicije tzv. Republike Srpske Krajine izdavali zapovijedi da se topništvom i pješaštvom napadnu civilna naselja u Županiji šibensko-kninskoj. Njihovi podređeni su, prema optužnici, ubili 117 civila, tri žene su silovali, a tri su žene pokušali silovati.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
09-2016_CROPIX_izbor16 djukic_sudjenje2-130716 djukic_sudjenje1-130716.JPG pantic4-221216.JPG pantic1-221216.JPG vasiljkovic_sudjenje2-291116 uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/u-postupcima-za-ratne-zlocine-neoborivi-dokazi-su-izjave-mucenih-zarobljenika-i-clanova-obitelji-stradalih-463933 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=88f0bc6646e0daf90f94714e1dfccfce3e7bfa30 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+postupcima+za+ratne+zlo%C4%8Dine+neoborivi+dokazi+su+izjave+mu%C4%8Denih+zarobljenika+i+%C4%8Dlanova+obitelji+stradalih&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fu-postupcima-za-ratne-zlocine-neoborivi-dokazi-su-izjave-mucenih-zarobljenika-i-clanova-obitelji-stradalih-463933 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fu-postupcima-za-ratne-zlocine-neoborivi-dokazi-su-izjave-mucenih-zarobljenika-i-clanova-obitelji-stradalih-463933 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => suđenja u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenja u splitu

U postupcima za ratne zločine neoborivi dokazi su izjave mučenih zarobljenika i članova obitelji stradalih

19. siječnja 2017. - 15:28
09-2016_CROPIX_izbor16

Županijski sud u Splitu prošle se godine ozbiljno uhvatio u koštac sa slučajevima ratnih zločina starima više od 25 godina te je od tri glavne rasprave jedna okončana prostupanjskom presudom, dok je u druge dvije odrađen velik dio dokaznog postupka.

Slučajevi su to u kojima su optuženici: kapetan bojnog broda JNA u mirovini Pavle Pantić (78), general JNA u mirovini Borislav Đukić (69) te Dragan Vasiljković (63), poznat kao Kapetan Dragan, zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica "Alfa Srpske vojske Krajine".

Od navedena tri slučaja glavna rasprava je gotova u predmetu optuženoga Pavla Pantića, koji se tereti za ratni zločin nad civilima jer je kao dio zapovjednog lanca kraje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 14:14