Crna kronika'METROPOLA' NASILJA

Što se događa sa Sinjom? Diče se titulom najsigurnijeg grada, a huligani uništavaju lokale, mlate policajce, šake i noževi rade po noćnim klubovima...; Građani ogorčeni na MUP

Piše Katarina Marić Banje

Titula najsigurnijeg grada u Sinju je četiri godine prikrivala pravo stanje koje pomalo izlazi na svjetlo dana nakon dva incidenta u poznatom noćnom klubu te u lokalnoj pekari tijekom prazničnog ponedjeljka. Ogorčenje mještana dugogodišnjim stanjem očito je u lavini komentara na društvenim mrežama među kojima ima i izjava osoba iz političkog i javnog života. Sve je izglednije kako je policija u Sinju tijekom vremena preuzela ulogu kozmetičara.

Problem je što se, kao i kod svakog estetskog tretmana, u jednom trenutku dođe do kritične točke kada se izobličeno lice ne može više ničim prikriti. O tome najbolje svjedoče i dvije video snimke koje pokazuju nasilje na javnim mjestima, u jednoj su žrtve policijski službenici, a na drugoj lokalni poduzetnik.

Ekskluzivni video iz Brnaza: razjareni muškarac uz urlike nasrće na dva policajca koji su ga jedva uspjeli svladati, pritisnuti uza zid i poleći na tlo

Ovako su divljaci u Sinju 'proslavili' Oluju: u pekari napravili totalni nered, bacali su hranu, prolijevali pića, mazali zastavu...; Policija uhitila petoricu

Otkriveno što je u pozadini divljanja huligana po sinjskoj pekari, 'slučaj lepinje' bio je samo izgovor za demoliranje; Policija će imati pune ruke posla

Prema potvrđenim informacijama, snimka napada na policajce potječe iz Brnaza, pred jednim ugostiteljskim objektom otprije desetak dana. Počinitelj je uhićen i kazneno prijavljen. S druge strane, divljački upad u sinjsku pekaru u Ulici bana Josipa Jelačića policija je za sada odlučila procesuirati kao remećenje javnog reda i mira što je prekršaj.

Dvojica od pet počinitelja dobit će i kaznenu prijavu jer su oskvrnuli zastavu Hrvatske koju su usput mazali hranom, kao i izlog prodavaonice i staklenu vitrinu. Sama snimka pokazuje nevjerojatnu upornost, bezobrazluk i bahatost skupine mladića. I neupućeni promatrač našao bi na snimci makar još jedno kazneno djelo, primjerice krađu ili oštećenje tuđe stvari.

A da ne govorimo o elementima za prijavu zbog nasilničkog ponašanja radi dovođenja nemoćne prodavačice u ponižavajući položaj. Idemo li dublje, naći ćemo i temelje za prijavu zločina iz mržnje pošto je vlasnik pripadnik nacionalne manjine. Dojam se pojačavam ako dodamo tome i navod iz jednog od komentara s društvenih mreža da je prije par dana skupina muškaraca sjedila ispred pekare i pjevala “Juru i Bobana”. Priča se također po sinjskom kraju da je u pozadini reketarenje čija žrtva je odlučila kazati - ne.

Sinjska policija u svemu, vidi tek prekršaj remećenja javnog reda i mira te jedva, nategnuto, jedno kazneno djelo: rušenje ugleda Hrvatske. Krije li se u tom njihovom stavu odgovor na pitanje kako je Sinj došao na prvo mjesto kao najsigurniji grad u Hrvatskoj. Lista se, naime, kroji po koeficijentu kaznenih prijava po glavi stanovnika.

Ako im je uobičajeni stav prema procesuiranju, kao u slučaju pekare, nije ni čudo što nema kaznenih prijava. Kada tome pridodamo činjenicu da u mjesec dana nisu u stanju okončati kriminalističko istraživanje za premlaćivanje u noćnom klubu koje je prethodilo ubodu nožem mladom redaru u vrat, obrisi zataškavanja postaju sve oštriji.

O prikrivanju i razlozima takvog stanja govori i sinjski političar koji navodi kako je javna tajna da se u službenim statistikama namjerno pokazuje manje prekršajnih i kaznenih djela kako bi se stvorila lažna slika o javnoj sigurnosti.

- Osim što nam je to donijelo nezasluženu tituli “najsigurnijeg grada”, odnijelo nam je puno više. Zbog toga Sinj sada ima policijsku postaju najniže 3. kategorije! - ogorčeno navodi.

Kada govori o “postaji treće kategorije” pri tom misli na sistematizaciju prema kojoj se uzimao u obzir tri kriterija: broj kaznenih djela, broj prekršaja i postojeći broj djelatnika. Postaje koje su prijavljivale i prikazivale pravo stanje dobile su više kategorije, dok su oni koji su radili da im bude bolja statistika dobili niže kategorije: treću i četvrtu.

Sinj je tako dobio treću kategoriju kao Trogir, Solin i Omiš. Prema realnim kriterijima: broj stanovnika, područje koje pokriva, događaji od javnog interesa i broj kaznenih djela trebao bi svakako biti viša kategorija od dobivene tj. druga kategorija kao što su postaje: Kaštela, Makarska, Imotski. Stvar je u tome što viša kategorija sa sobom donosi veći broj djelatnika i više koeficijente za plaću. Tako u postaji treće kategorije samo načelnik treba imati VSS i zvanje inspektora.

U postajama druge kategorije sva ta važnija mjesta odmah u startu imaju bolji koeficijent plaće. Što se tiče policajca koji radi na ulici, imaju iste koeficijente ma u kojoj kategoriji bili, ali o kategoriji ovisi njihov broj. Primjerice što u Trogiru rade dva policajca u Kaštelima rade njih četvorica. Manji broj djelatnika automatski znači i manje otkrivenih prekršaja i kaznenih djela.

Upravo stoga su policajci u postajama nižih kategorija manje plaćeni ili imaju veći opseg posla što su razlozi zašto bježe iz njih u postaje viših kategorija. Ili ostaju i zanemaruju policijski posao i rade dodatne poslove, kao u Sinju gdje neki rade u ugostiteljstvu i građevini. Mještani kažu da pojedini policajci idu tako daleko da ih odvraćaju od prijava kaznenih djela koje se procesuiraju na prijedlog građana, a ne po službenoj dužnosti, kao prijetnje, oštećenja tuđe stvari i krađe. Samo da bi imali manje posla. Ako baš moraju, događaj samo evidentiraju, a ne naprave ništa da ga i istraže i podnesu prijavu.

- To je dovelo do toga da mi više ništa što se dogodi i ne prijavljujemo jer vidimo da nema smisla - kaže nam Sinjanin.

Njegove riječi je potvrdio i jedan od komentara na društvenoj mreži u kojem stoji kako su noćima po automobilima parkiranima na alkarskom trkalištu skakali kako ih je nazvao “majmuni”. Veliki broj automobila bi udubili i oštetili, a kada bi se zvala policija oni bi kazali kako oni tu ništa ne mogu.

Dodatni problem je što je u sinjskoj postaji pomoćnik načelnika za kriminalističku policiju postao policijski službenik koji prije toga nije radio po toj problematici. Sve nabrojeno dovelo je tijekom posljednjih pet godina do trenutnog stanja. Broj prijavljenih kaznenih djela je za čak tri puta manji nego prije deset godina.

Što je i dovelo do titule najsigurnijeg grada i postojećeg stanja koje je daleko od toga. Trenutnom načelniku je došlo doba za umirovljenje, već se zna kako će se za njegovo mjesto natjecati podređeni iz iste postaje. Već sada, sudeći prema tome, možemo pretpostaviti da se stanje neće promijeniti.

#POLICIJA#SINJ#HULIGANI#VAL NASILJA