Crna kronikaVideo pljačke stoljeća

S draguljima vrijednim tri milijuna dolara Hrvati odšetali iz venecijanske palače kroz masu turista; Mozak operacije pripadnik je bande 'Pink Panther'

Piše Hina, JL

Zbog sumnje da su početkom godine u Veneciji tijekom izložbe opljačkali nakit vrijedan tri milijuna dolara uhićenoj četvorici hrvatskih državljana na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je određen ekstradicijski pritvor, doznaje se na sudu.

Riječ je o 60-godišnjem Vinku Tomiću, državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o srbijanskim državljanima Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću.

Skupina pljačkaša se sumnjiči da su u razdoblju od 31. prosinca 2017. do 2. siječnja ove godine s izložbe "Blaga mogula i maharadža", koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti 3 milijuna dolara. Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu.

 

Petorica pljačkaša su se najprije namjeravali domoći dragulja tako što su pokušali nasilno otvoriti vitrinu s dragocjenostima, no u tome ih je spriječio zaštitar koji je skupinu posjetitelja odvojio od izložbenih vitrina. U drugom pokušaju provale skupinu pljačkaša su omeli posjetitelji, a u svojem naumu uspjeli su tek iz trećeg pokušaja, doznaje se na sudu.

Četvorica hrvatskih državljana uhićena su nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, priopćio je u četvrtak MUP, dodajući kako se protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke i PU istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.

Otkriveno tko je opljačkao Duždevu palaču u Veneciji: četvorica Hrvata odnijela naušnice i broš optočene draguljima, vrijedne više od dva milijuna eura!

Jedan od uhićenih se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u nekoliko europskih država u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panther" te je za njim raspisana međunarodna potraga, dok ga švicarsko pravosuđe traži zbog krađe nakita u vrijednosti od 8 milijuna švicarskih franaka u Baselu tijekom izložbe "Baselworld 2011" u ožujku 2011. godine, priopćio je dan ranije MUP.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Vinku Tomiću koji se smatra ''mozgom operacije'' krađe dragulja na izložbi u Veneciji, a kojeg se dovodi u vezu s spektakularnim višemilijunskim pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Monaku i Švicarskoj.

Kako je priopćila policija, u sklopu iste akcije u četvrtak je na graničnom prijelazu Tovarnik temeljem europskog uhidbenog naloga uhićen i peti član kriminalne organizacije, dok je šesti član još uvijek nedostupan pravosuđu.

Istraga je pokazala, piše Jutarnji list, da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi u izložbenom izlogu ostavili deseterostruko skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči što je i gdje ukradeno.

S milijunskim plijenom polaganim korakom, kroz masu turista, lopovski je dvojac išetao iz palače u kojoj su se zadržali točno pet minuta, a kad se upalio alarm, s minutom odmaka, oni su već u susjednoj uličici ubrzavali korak. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari poskrivećki proslijedili trećem pomagaču, koji toga jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila krađa. Nakon što su Talijani i službeno aktivirali europske uhidbene naloge, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo osobno Tomić, a ostali su mu pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

#PLJAčKA#NAKIT#VENECIJA#DUžDEVA PALAčA