Crna kronikanaredio uskok

Psiholozi na Bilicama testiraju zločinačku skupinu koja je terorizirala Split: 'skeniraju' im profil ličnosti, inteligenciju, provjeravaju jesu li ovisnici, jesu li uopće shvaćali što rade...

Piše Katarina Marić Banje

Nad zločinačkom udrugom Željka Rajića, čiji članovi su u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, u tijeku je psihologijsko testiranje.

Željko Rajić ekskluzivno za 'Slobodnu' iz pritvora na Bilicama: Nisam nikakav šef mafije, čitam knjige i slušam Severinu. A gospodi iz Uskoka poručujem - uzalud vam trud, ništa mi niste našli!

Član uhićene zločinačke skupine koja je terorizirala Split mora majci žrtve platiti masnu odštetu: danima zlostavljao dječaka, tukao ga i prijetio mu, pa na koncu iznudio čak 100 tisuća kuna!​

Provodi se na temelju naloga USKOK-a koji želi imati u spisu psihološke profile i moguće aberacije za svakoga od 12 članova udruge. Stalna sudska vještakinja psihologinja dolazi redovito u zatvor i u odvojenoj prostoriji jednom po jednom članu udruge daje na rješavanje standardni komplet testova. Detaljnim testovima, koji se rješavaju više od dva sata, među ostalim, utvrđuje se profil ličnosti, inteligenciju, afektivnost, motivaciju i uspješnost u socijalnim odnosima.

Osim psihologijskog testiranja, već otprije je napravljeno psihijatrijsko vještačenje koje je završeno, također po nalogu USKOK-a. Vještakinja psihijatrica morala je utvrditi je li itko od njih ovisnik o drogi ili alkoholu te sukladno tome preporučiti liječenje. Osim toga, vještakinja je morala procijeniti jesu li svi iz zločinačke udruge bili ubrojivi tijekom počinjenja kaznenih djela te jesu li u potpunosti shvaćali svoje postupke.

Osumnjičeni kao članovi udruge su uhićeni početkom ožujka, osim Liridona Berishe, koji je već bio na Bilicama zbog ubojstva Ante Prnjaka na splitskom TTTS-u, te je u tijeku istraga kaznenog postupka kojim se terete za pokušaje ubojstva, nanošenje teških ozljeda i iznude.

Policija i USKOK otkrili kako su 'razbili' grupu kriminalaca sa splitskog područja; Otkrili tko je bio 'mozak operacija', a tko glavni egzekutor, planirali su ubiti i izvjesnog Roka

#ZLOčINAčKA ORGANIZACIJA# žELJKO RAJIć# PSIHOLOšKO TESTIRANJE