Crna kronikaNEMA LABAVO

Napadači na Srbe iz Vukovara ponovno uhićeni: u Supetru je ipak počinjen zločin iz mržnje, tri dana nakon incidenta ide nova kaznena prijava za dvojicu huligana

Piše Katarina Marić Banje

Incident u Supetru kada je grupa nasilnika napala grupu sezonskih radnika uz povike „Di je Srbin?“  je nakon tri dana kvalificiran kao zločin iz mržnje. Kako saznajemo iz priopćenja koje je u utorak iza 20 sati stiglo iz PU splitsko-dalmatinske, ranije obrađivani 22-godišnjak i 19-godišnjak su danas ponovno uhićeni i nakon kriminalističkog istraživanja dovedeni pritvorskom nadzorniku uz novu kaznenu prijavu koja uključuje kvalifikaciju zločina počinjenog prema osobi zbog nacionalnosti.

Razgovarali smo s vatrogascem koji se suprotstavio napadačima u Supetru, evo što nam je rekao; Taksist opisao kako je uspio potjerati nasilnike

Torcida Brač uputila priopćenje, ozlijeđeni supetarski vatrogasac im poručio: Sramite se!

Sutradan im slijedi dovođenje na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu gdje će moći iznijeti obranu nakon čega će se odlučiti o zadržavanju u istražnom zatvoru. Situacija u kojoj su se sada našli  mladi nasilnici je po njih puno teža nego nakon prvotnih prijava koje je policija podnijela protiv njih.

U nedjelju ujutro su u Supetru napadnuti „sezonci“: 26-godišnja djevojka iz Varaždina, trojica slavonskih mladića u ranim dvadesetima (dva 22-godišnjaka i jedan 21-godišnjak), od kojih su dvojica iz Vukovara, a jedan iz Slatine te 26-godišnji Tomo Domančić, vatrogasac u lokalnom DVD-u koji ih je branio. Prilikom nasrtanja uz povike kojima su tražili Srbina među njima, ozlijeđen je upravo domaći mladić. Nasilnici 22- godišnjak i 19-godišnjak su uhićeni, stariji odmah te je zadržan u policijskoj postaji dok se otrijeznio, a mlađi kasnije.

U konačnici je protiv 22-godišnjaka podnesena kaznena prijava zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda Tomi Dumančiću. Osim toga, obojica nasilnika su prijavljena prekršajno zbog remećenja javnog reda i mira te prekršaja Zakona o diskriminaciji. Temeljno pitanje je tada bilo zašto 22-godišnjak nije prijavljen zbog zločina iz mržnje što je teži, kvalifikatorni oblik koji se primjenjuje kod pojedinih kaznenih djela kada su počinjena prema osobi zbog spolne orjentacije ili rodnog identiteta.

Neslužbeno objašnjenje je bilo kako ozlijeđena osoba nije Srbin pa se ne može pokušaj nanošenja teških ozljeda vezati za zločin iz mržnje. Pitanje motiva s kojim je 22-godišnjak krenuo u napad nije bilo bitno prilikom kaznene kvalifikacije. Uzvici „Di je Srbin?“ pokriveni su optužnim prijedlogom za prekršaj Zakona o diskriminaciji. Međutim, nakon uključenja Općinskog državnog odvjetništva Split u postupak pokazalo se kako ipak postoji osnova za zločin iz mržnje.

Kako je navela policija u večerašnjem priopćenju, prikupljena su saznanja i dokazi  iz kojih je proizašla sumnja da su ranije obrađivani 22-godišnjak i 19-godišnjak na naročito drzak i nepristojan način  skupa s  još za sada  nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su  ostvarili obilježja kaznenog djela nasilničko ponašanje, a u svezi s  kaznenim djelom zločinom iz mržnje. Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije ostalih sudionika predmetnog događaja.

Pojednostavljeno kazano, državno odvjetništvo je iskoordiniralo daljnje kriminalističko istraživanje kojim se u postupanju dvojice nasilnika utvrdili elementi još jednog kaznenog djela: nasilničkog ponašanja. Kako je ono počinjeno i  na štetu osoba srpske nacionalnosti prijava se mogla vezati uz kvalifikaciju zločina iz mržnje.

#SUPETAR#BRAč#HULIGANI#ZLOčIN IZ MRžNJE#NAPADNUTI SRBI