Crna kronikaPodgorički sud odlučio

Mučki ga likvidirao s leđa, pa pobjegao na traktoru: hladnokrvni ubojica i pripadnik četničkog pokreta koji je već godinama u bijegu ipak će biti izručen Hrvatskoj

Piše Zoran Šagolj

Viši sud u Podgorici odlučio je prošlog petka da državljanin Srbije Saša Sinđelić može biti izručen Republici Hrvatskoj.
Na Županijskom sudu u Vukovaru Sinđelić je 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora za ubojstvo Mirka Fotesa, koje se dogodilo na području Drenovaca 2002. godine.

Dok je svojim traktorom orao njivu uz samu hrvatsko-srbijansku granicu, Sinđelić je Fotesu prišao sleđa i likvidirao ga pucajući iz automatske puške. Potom je ukrao traktor ubijenoga hrvatskog državljanina i pobjegao u Srbiju.

Crna Gora odbila Hrvatskoj izručiti Sašu Sinđelića

Hladnokrvni ubojica i bjegunac koji je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora u Crnoj Gori postao svjedok pokajnik: zbog njega se 20 ljudi progoni za navodni državni udar u organizaciji Rusije

Sinđelić je godinama bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, tako da do sada nije odslužio ni dana kazne po presudi koja je postala pravomoćna u veljači 2012. godine.

Ključni trenutak u potrazi za ubojicom i članom Srpskog četničkog pokreta bio je kad se 2016. godine njegovo ime pojavilo među 14 optuženih za pokušaj državnog udara na sam dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Sinđelić je, prema navodima policije, imao vrlo istaknutu ulogu u njegovoj pripremi i realizaciji, ali mnogi su se iznenadili kad se ubrzo našao u ulozi svjedoka pokajnika.

Na osnovi njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

Takav status Sinđeliću je osigurao specijalni tužitelj Milivoje Katnić. Po njega je Vladinim zrakoplovom otišao u Beograd, doveo ga u Podgoricu i prekvalificirao mu kazneno djelo, jer kao vođa kriminalne skupine nije mogao formalno postati pokajnik.

Na suđenju u Podgorici Sinđelića su pitali i za slučaj iz Hrvatske, na što je on mrtav hladan, iako su na mjestu likvidacije nađeni tragovi njegova DNK, a uhićen je dok je vozio ukradeni traktor, odgovorio da "tamo nikada nije bio, nitko ga nije zvao, niti uhitio".

– Nisam imao uvid u taj predmet, ja s takvim nečim nemam ništa – još je rekao.

Nakon suđenja dugo se nije znalo gdje se nalazi Sinđelić, da bi ga u proljeće ove godine otkrili pripadnici prosrpske oporbe iz Demokratske fronte i optužili vlast da mu pruža utočište. Hrvatska je na to reagirala zahtjevom za izručenje, ali je iz istog Višeg suda odgovoreno odbijenicom i objašnjenjem da se Sinđelić ne nalazi na teritoriju Crne Gore.

Do preokreta je došlo nakon dva mjeseca, točnije 17. lipnja, kad je službeno objavljena informacija da je ubojica uhićen pri ilegalnom ulasku u Crnu Goru. Tamošnjim se vlastima požalio da mu je život u Srbiji bio ugrožen i da nije imao drugog rješenja nego pobjeći.

Sinđelić je odmah završio u ekstradicijskom pritvoru, gdje je dočekao odluku da nema prepreka za izručenje u Hrvatskoj. Odluka, međutim, još nije pravomoćna, jer on ima mogućnost žalbe Apelacijskom sudu u roku od tri dana nakon primitka rješenja.

'Sve ovo predugo traje'

Nakon što je objavljena vijest o vjerojatnom Sinđelićevu izručenju Hrvatskoj, razgovarali smo s Mariom Fotesom, sinom ubijenog Mirka. Kobne nedjelje 6. listopada 2002. on je u večernjim satima, vidjevši da se otac ne vraća s njive, prvo s prijateljima organizirao potragu, a onda i alarmirao policiju.

Tijelo nesretnog Mirka Fotesa policija je idućeg dana našla u kanalu Pištanac kod Cerja. Nađeni su odbačeni plug i neki drugi dijelovi, kao i ukradeni Mercedes vinkovačkih oznaka kojim se ubojica dovezao na mjesto zločina.

– A što reći? To jest neki korak prema pravdi, ali sve predugo traje. Otac je ubijen 2002. godine i hrvatskoj je državi trebalo ravno 10 godina da osudi ubojicu. Mi smo sve informacije u ubojici i slučaju dobivali iz Srbije. Što se Hrvatske tiče, nula bodova – rekao nam je Mario.

 

#IZRUčENJE#UBOJSTVO#CRNA GORA#čETNIK#DRENOVCI#SAđA SINđELIć