Crna kronikasporna prodaja šesterokatnice

Kako je zamjenik ravnatelja policije luksuznu vilu u Lokvi Rogoznici, procijenjenu na 709 tisuća eura, uspio kupiti za - 18 tisuća eura? Na sudu progovorio bivši direktor oštećenog poduzeća

Piše Marko Didić
29. siječanj 2019. - 20:45
vila

Svjedočenjem slovačkog državljanina Tibora Mariaka (52) na Županijskom sudu u Splitu održano je treće ročište na suđenju Borisu Kali za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i štetu od 500 tisuća eura nanesenu poduzeću "Flava Linea" i njegovu nekadašnjem poslovnom partneru, Austrijancu Josefu Sternu.

Mariak je formalno-pravno bio direktor tog društva u trenutku kad je 2007. godine Sternova šesterokatnica u Lokvi Rogoznici, koja je bila u vlasništvu društva i koju je sudski vještak u trenutku prodaje procijenio na 709 tisuća eura, prodana današnjem zamjeniku glavnog ravnatelja policije Josipu Ćeliću.

Je li moguće da je ovu vilu platio samo 18 tisuća eura?! Policijski načelnik konačno objasnio kako je kupio luksuznu šesterokatnicu u Lokvi Rogoznici

Porezni dug

Kali se sudi da je ovlastio Ćelića na uknjižbu vlasništva nad kućom bez plaćanja i osiguranja. Kupac Ćelić trebao je podmiriti porezni dug "Flavia Linee" prema Poreznoj upravi u iznosu od 1,2 milijuna kuna, no u optužnici se navodi da je ispunio samo dio koji se odnosi na plaćanje 18 tisuća eura duga poduzeća prema Brunu Jakovcu, što je također bio preuzeo platiti u cijeni vile.

Ispitan u svojstvu svjedoka, Mariak je rekao da je u proljeće 2002. došao na mjesto direktora i da mu je smetalo što Stern izvlači novac iz "Flavia Linee" i prebacuje ga na račun svoje druge tvrtke u Beču, te da više nije želio sudjelovati u tome.

Stern ga je nakon toga prisilio da 2004. odstupi s mjesta direktora i da upravljanje tvrtke prepusti njemu, što je i obavljeno u jednom javnobilježničkom uredu.

Austrijanac Josef Stern: Šefu karlovačke policije prodali su moju vilu na šest katova s bazenom

– Ja sam nakon toga otišao u Slovačku i više nisam ni dolazio u Hrvatsku do potpisivanja ugovora o prodaji nekretnine u Lokvi Rogoznici, koje je obavljeno 2007. u jednom javnobilježničkom uredu u Zagrebu.

Bojao sam se svoje kaznene odgovornosti jer sam još uvijek formalno-pravno bio direktor te tvrtke, iako više nisam bio u njoj niti sam znao kako posluje. Ta je tvrtka imala i dugovanja prema Ministarstvu financija RH i prema banci u kojoj je podignut kredit za ovu kuću, koja je bila pod dvostrukom hipotekom.

O problemima s dugom i poslovanjem tvrtke sve mi je govorio Kale, koji je poštena osoba i s kojim sam i nakon odlaska bio u kontaktu, dok sa Sternom više nisam komunicirao jer je nepošten – rekao je Mariak, smatrajući da zbog toga nije ni trebao o svojim direktorskim potezima obavijestiti Sterna, koji je bio 51-postotni vlasnik tvrtke.

Jedina imovina

Opisao je i da je došao u Zagreb dan prije sastavljanja kupoprodajnog ugovora o prodaji nekretnine Ćeliću, te da je Kale sam pronašao Ćelića kao kupca preko odvjetnika Vlade Rebića, koji je i sastavio kupoprodajni ugovor.

Za Ćelića je Mariak na suđenju rekao da nije znao ni tko je ni čime se bavi, te smatra da je kupoprodajna cijena kuće bila ekvivalentna dugu društva za koji on nije znao točno koliki je. Mariak je rekao da je načuo i da je nekretnina koja se prodaje vrijedna 500 tisuća eura i smatra da je dugovanje društva ipak bilo manje od vrijednosti prodane nekretnine.

– Pristao sam sudjelovati u svemu ovome smatrajući kako je sve formalno i sadržajno u redu, bilo mi je najvažnije da se izmiri dug tvrtke prema državi kako ja ne bih ni za što bio odgovoran i drugog interesa za mene nije bilo. A kako je jedina vrijedna imovina društva bila ova kuća u Lokvi Rogoznici, drugog izbora za namirenje duga nije bilo – rekao je svjedok.

Mariak nikada nije naknadno provjeravao je li i na koji je način uplaćen iznos po kupoprodajnoj cijeni, te nije više provjeravao ni je li društvo izmirilo obaveze prema Ministarstvu financija RH.

#LOKVA ROGOZNICA#JOSEF STERN#BORIS KALE#JOSIP ČELIć#VILA LOKVA ROGOZNICA#TIBOR MARIAK