Crna kronikaPjevačeva 'sinkopa'

Grdović se izvukao: imao je 3,6 promila kada je njegov Jaguar udario u zid, tvrdi da nije ništa kriv, Visoki sud uvažio njegovu žalbu

Piše Božana Sviličić
21. studeni 2018. - 11:11

Iako je policija s vjetrobranskog stakla vozača i mjesta vozača izuzela tragove krvi i kose "koja po boji odgovara boji kose Mladena Grdovića", a on je te večeri završio u bolnici s ozljedama glave, Visoki prekršajni sud RH utvrdio je kako nije sigurno da je baš zadarski pjevač vozio Jaguar kojim je s 3,6 promila krajem prosinca 2016. u Arbanasima udario u zid.

Sud je, naime, uvažio Grdovićevu žalbu, u kojoj je on naveo kako je njegov Jaguar kobne večeri vozio netko iz društva, a da je on, upravo zbog toga što je bio pijan, cijelo vrijeme bio na mjestu – suvozača. Objasnio je kako je vozač nakon nesreće napustio automobil, a da je on ostao na mjestu suvozača, što su u postupku potvrdili svjedoci Tomislav Marinović i dr. Martin Nonković, te vozač i liječnik Zavoda za hitnu medicinu.

Oni su decidirano izjavili da su nakon dolaska na mjesto nesreće Grdovića zatekli na mjestu suvozača. Opisali su da je pjevač bio u alkoholiziranom stanju, pri svijesti, kontaktibilan i pokretan, te da je na čelu i na predjelu obrve imao otvorenu ranu i krvi po majici i jakni. Tko je te večeri vozio Jaguar i čiji su bili otisci kose i krvi na staklu vozača, u postupku, međutim, nije otkriveno, a Visoki prekršajni sud RH uvažio je Grdovićevu žalbu i postupak vratio na novo suđenje.

– Osuđujuća presuda može se temeljiti samo na činjenicama koje su na temelju valjanih dokaza utvrđene s potpunom izvjesnošću, a u konkretnom slučaju ocjena je ovog suda da odlučna činjenica okrivljenika kao vozača nije utvrđena niti iskazima svjedoka niti materijalnim dokazima – navedeno je u obrazloženju presude koju potpisuju sutkinja Ivanka Mašić kao predsjednica vijeća Visokog prekršajnog suda RH, te Emira Rotar i Gordana Korotaj kao članice vijeća.

Sud nije prihvatio ono što je utvrdila zadarska policija: da je Grdović te večeri vozio Jaguar, zbog čega je presudom na Prekršajnom sudu u Zadru 22. rujna 2017. proglašen krivim za nesreću, te mu je određena zabrana vožnje automobila od osam mjeseci, kao i novčana kazna od 7800 kuna. Visoki prekršajni sud tu presudu nije uvažio navodeći kako izuzeti tragovi krvi i kose nisu vještačeni, zbog čega se ne može utvrditi da pripadaju Grdoviću.

Obrazloženje zadarskog suda da je Jaguar vozio Grdović, jer je logično i životno da se okrivljenik nakon nesreće s mjesta vozača prebaci na mjesto suvozača kako bi mogao izići iz automobila s obzirom na to da su vrata vozača bila blokirana, također je odbačeno.

– Osuđujuća presuda ne može se temeljiti na proizvoljnim procjenama suda i mišljenju da su odlučne činjenice na kojima se temelji odluka o krivnji "životne i logične" – navela je sutkinja Mašić.

U zadnjih 13 godina Grdović je čak devet puta uhvaćen da vozi u alkoholiziranom stanju, a šest puta je skrivio prometnu nesreću. Neposredno nakon ove nesreće utvrdio je da je cijeli događaj prenapuhan i da je riječ o čistoj antipropagandi.

– Ako sam okrznuo auto, okrznuo sam svoje. Nisam nikoga uništio ni drugome napravio štetu, nego samo sebi – rekao je tada pjevač.

#SUDAR#JAGUAR#MLADEN GRDOVIć