Crna kronikaMARJANSKI MONSTRUM OPET JE NAPAO!

EKSKLUZIVNO Ovo je pismo o napadu koje je ostavila Japanka - policija ju moli da se javi

Piše Joomla\CMS\User\User
24. rujan 2012. - 12:22
rgx time: 7.2956085205078E-5
Čudan stariji čovjek me je uhvatio na Marjanu, bilo je zastrašujuće - stoji u pismu koje je mlada, 26-godišnja turistkinja iz Japana ostavila vlasnici apartmana kod koje je odsjela na proputovanju Splitom.

Napad se dogodio prije osam dana, a usporedbe sa stravičnim ubojstvom Meksikanke Selene Margarit Graciano Macedo, koja je ubijena 25. kolovoza, nameću se same po sebi.

Osim što djevojka iz Japana u općenitom opisu fizički sliči žrtvi ubojstva – iste je visine i građe, iste boje kose – napad se dogodio na istom području, a djevojka iz Japana na Marjanu se našla s istim motivom kao i Meksikanka, radi šetnje i fotografiranja. I jedna i druga djevojka u šetnji su bile same.

Produžila prema Dubrovniku

U samom pismu djevojka ne pojašnjava previše što se dogodilo. Riječ je zapravo o pismu zahvale, uz koje je ostavila i dvije čokoladice, a napad, koji se dogodio na Marjanu, gošća je spomenula samo usput. Vjerojatno je riječ o pokušaju gošće da spomene napad na način da njezina domaćica to ne shvati kao uvredu ili pritužbu na boravak, pa su u pismu izneseni sami superlativi na račun Splita, domaćih ljudi, hrane i panorame. Djevojka je grad, kako je i planirala, napustila već sljedećeg dana ujutro.

Nakon što je pročitala pismo, vlasnica apartmana o istom je obavijestila policiju, a pokušala je mailom kontaktirati i s gošćom iz Japana. Ona joj na mail još nije odgovorila. Budući da je nastavila putovanje, iz Splita je produžila za Dubrovnik, pitanje je je li provjerila mailove.

Sam izraz kojim turistkinja opisuje napad (engleski: catched, uhvatio) upozorava na to da nije bila riječ o bezazlenom napadu, i također asocira na ubojstvo Selene Macedo. Spasioci su tijekom prvog dana potrage pronašli dijelove odjeće nesretne Meksikanke, šešir i jednu japanku, a na tom mjestu tlo, koje je prekriveno iglicama, pokazivalo je tragove borbe, kao da je bilo razrovano nogama.

Čudom se spasila

Ubojica je, dakle, Selene Macedo vjerojatno pratio neko vrijeme i napao je u trenutku kada u blizini nije bilo nikoga, uhvatio je, svladao i odvukao s pješačke staze do mjesta na kojem ju je ubio. Premda djevojka iz Japana nije ostavila detaljnije pojašnjenje događaja, vrlo je lako moguće da je bila žrtva sličnog napada, ali se nekim čudom uspjela spasiti. Osim toga, i vrijeme napada upućuje na sličan način djelovanja.

Selene Macedo je, doduše, napadnuta poslijepodne, dok djevojka iz Japana kaže kako je na Marjanu bila ujutro, no oba napada dogodila su se praktički “usred bijela dana”, a ne navečer ili noću.

Moguće je i da dva slučaja nemaju veze jedan s drugim, no sličnosti su dovoljno očite da bi policija ovaj trag trebala uzeti krajnje ozbiljno. Ako je riječ o istom počinitelju, potvrđuje se sve što je, primjerice, o napadaču rekao dr. Mijo Milas, psihijatar i sudski vještak. Po njegovu mišljenju, riječ je o jačem muškarcu u dobi do 40 godina, sadističkom pojedincu s negativnim iskustvima sa ženama, koji će, ustvrdio je dr. Milas nakon ubojstva Selene Macedo, opet napasti.

Mlada Japanka opisala je napadača kao “čudnog” i “starijeg”. Oba se detalja zapravo uklapaju u procjene dr. Milasa: iz perspektive 26-godišnje djevojke, netko s 40-ak godina sasvim se uklapa kategoriju “starijeg”.

MARIJO KAVAIN

Četiri slučaja u pola godine

Incident u kojem se kao žrtva našla turistkinja iz Japana, zapravo je četvrti neriješeni napad od proljeća, dakle u nešto više od šest mjeseci, koji se dogodio na Marjanu.

1. Krajem travnja, 36-godišnjakinju je, dok je trčala Marjanom oko 22 sata, nepoznati napadač napao s leđa, oborio je i izudarao. Slomljeni su joj nos i čeljust, a napadač je pobjegao.

2. Nakon ubojstva Selene Macedo, u medijima je svoju priču iznijela djevojka koju je, dok je trčala, zaskočio nepoznati muškarac na biciklu i zaprijetio joj nožem. Dala se u bijeg, hvatao ju je, ali je odustao kada je djevojka dotrčala do prijatelja.

3. Treći napad je bio i koban: ubijena je Selene Macedo dok se šetala Marjanom u poslijepodnevnim satima i fotografirala.

4. Japansku turistkinju je prije osam dana napao “Čudan stariji čovjek” dok se sama šetala park-šumom u jutarnjim satima. Brojni detalji upućuju na veliku sličnost s tragedijom Meksikanke.

#SELENEMARGARITGRACIANOMACEDO#JAPANKAMARJAN