Crna kronikasvjedoci užasa

Divljački pohod zagrebačkih huligana: tražili Dalmatince pa teško ozljedili 64-godišnju ženu; 'Mojoj Barici bengalkom su spalili koljeno, izbili su joj zube i slomili rebra...'

Piše JL
huligani

Desetak huligana je utrčalo u kafić, počelo razbijati, tući, bacili su bengalku i odjurili dalje. Na udaru im se našla moja 64-godišnja majka koja je još uvijek u potpunom šoku. Nalazi se u bolnici s teškim ozljedama. Ima potres mozga, prijelome rebara, izbijeni su joj zubi, a operirana joj je i noga jer ju je ozlijedila bačena bengalka. S majkom je bio još jedan gost, zaposlenik NSK, koji je od straha iskočio kroz prozor - spričao je to za Jutarnji list sin pretučene ugostiteljice Barice K., vlasnice kafića Dalmatinka u Zagrebu koji je u srijedu navečer demolirala skupina od desetak huligana.

Barica K. kolateralna je žrtva horde, još uvijek nepoznatih divljaka koji su se, kako doznaje Jutarnji list, odlučili osvetiti za incident od subote oko ponoći kada su nepoznati huligani na raskrižju Držićeve i Ulice Milke Trnine demolirali dva kombija s 13 Bad Blue Boysa koji su se vraćali s utakmice iz Pule. Sin vlasnice Dalmatinke, međutim, dvoji da će policija naći napadače jer su bili u potpunosti maskirani.

- Nakon što su sve naše porazbijali, nasrnuli su i na jednog mladića ispred obližnje trgovine koji je, unatoč natečenom oku, odbio liječničku pomoć. Ovaj kafić posluje 40 godina. Bez ikakvih problema. Naziv Dalmatinka ostao je od prijašnjih vlasnika od kojih smo ga preuzeli, no ime nismo mijenjali. Pa, to je samo naziv, a mi s Dalmacijom nemamo nikakve veze - zaključio je sin vlasnice lokala.

Prije toga se oko 18 sati prava drama odvijala pred očima stotinjak svjedoka ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice te se nakratko preselila i u predvorje. Desetak osoba maskiranih “fantomkama” te s palicama u rukama na platou NSK je, ni s čim izazvana, sasula salvu uvreda Antunu T. D. (21), budućem civilnom pilotu iz varaždinskog kraja. Osim uvreda, izvikivali su i “Tovari, Tovari, gdje ste, Tovari?”, a kako se mladić prestravio od razularenih divljaka, utrčao je u predvorje knjižnice. Napadači su krenuli za njim, a kako je trčao u susret Dinu K. (29), ubrzo je uslijedio fizički sukob jer je Dino K. “pomislio da je on zapravo meta nadolazeće bande”.

- Bio sam s djevojkom u Nacionalnoj. Samo sam se branio kad sam vidio da svi trče prema meni pa sam uzvratio - pravdao se Dino K. koji je jedini odmah uhićen.

Nakon divljaštva u NSK banda je otrčala niz stepenice uz Ulicu Hrvatske bratske zajednice te se u jednom trenutku ponovno zavukla u kvart. Prvo su u Paromlinskoj ispred trgovine nokautirali mladića koji je upravo ulazio u kafić. Potom su se preselili deset metara dalje u Dalmatinku gdje su besramno ozlijedili vlasnicu te pobjegli automobilom parkiranim u blizini.

U susjednoj trgovini, koja se našla na putu horde divljaka, prepuni su dojmova. Prodavačica nam je ispričala da čim je ugledala kako huligani šakom udaraju u glavu mladića, inače iz Dalmacije, dok pokušava ući u trgovinu, pritekla mu je u pomoć.

- Radili su golemu buku izvikujući nešto. Udarili su u glavu dečka koji je pao na pod. Istrčala sam van i sklonila ga u trgovinu. Zaključali smo se. Mladić se tresao i bio je u velikom šoku. Pitala sam ga treba li zvati Hitnu s obzirom na ozljedu oka, ali je rekao da će biti OK. Huligani su nastavili divljati čim su uočili da se kafić zove Dalmatinka. Najednom sam čula lom stakla, prasak i vrisku - opisala nam je proživljenu agoniju trgovkinja. Dodala je kako je nakon demoliranja kafića u trgovinu dotrčao i muškarac koji se zatekao s Baricom K. u lokalu kad je počeo “dernek”.

- Taj čovjek od šoka nije bio u stanju ništa reći. Jedva je izustio: ‘Nemojte me ništa pitati. Ni sam ne znam što sam upravo vidio’. Meni, pak, uopće nije jasno zašto su navalili na taj kafić. Vlasnici su iz okolice Zagreba. Dobri su ljudi i, ironije radi, navijaju za Dinamo - zaključila je trgovkinja.

- Odmah nakon događaja nazvao me brat. U teškom je stanju u bolnici. Ima prijelom nosa, podbuhli je sav i ne može pričati.

U detalje sukoba nismo ulazili. Ispričat će nam kada bude mogao. Čuli smo da je to bio obračun navijačkih skupina, a moj brat je kolateralna žrtva. Povod je bio nogometni huliganizam, samo što Antun nema veze s nogometom. Nije vatreni navijač Hajduka pa da su ga kojim slučajem zamijenili. On je prvenstveno dobar čovjek i odličan student koji trenutačno živi u Zagrebu gdje studira za civilnog pilota - rekao je za Jutarnji list brat pretučenog Antuna T. D.

#ZAGREB#HULIGANI#NAPAD#DALMATINKA#DALMATINCI