Biznisdarovi dida mraza

Škver: na čekanje će još 300 radnika

Piše Joomla\CMS\User\User
21. prosinac 2012. - 20:31
rgx time: 4.2915344238281E-5

Tužnom broju od 1081 radnika “Brodosplita“ na takozvanom čekanju kod kuće u prvim danima nove 2013. godine pridružit će se nova runda od čak 298 zaposlenika za koje u splitskom škveru posla više nema.

Tako bi se broj nezaposlenih škverana popeo na ukupno njih 1379. Kako su nam potvrdili u upravi brodogradilišta, riječ je o režijskim radnicima u novoj grupi koja ide na čekanje.

- Zbog činjenice da već dvije godine u “Brodosplitu“ nedostaje novih poslova, što je prouzročilo značajnu nezaposlenost proizvodnih kapaciteta, te slanje proizvodnih radnika na tzv. čekanje, donesena je odluka da se od Nove godine dio službenika, odnosno režije prvo uputi na korištenje godišnjeg odmora, a potom i na čekanje - dobili smo odgovor iz “Brodosplitove“ Uprave.

Sadašnji presjek radničkih sivih brojki u splitskom brodogradilištu je sljedeći: 2653 radnika radi, od čega su 1343 proizvodna radnika, 643 režijska radnika, te 668 službenika. Podsjetimo, 1081 radnik sada je na čekanju kod kuće, uz primanje redovne plaće.

Isplata otpremnina

Na sjednici održanoj u ožujku ove godine Vlada je na sebe preuzela obvezu isplate 210 milijuna kuna za škverske otpremnine. Prema sadašnjoj praksi u “Brodosplitu”, a koja podrazumijeva najviši iznos otpremnine do 100 tisuća kuna po radniku, s 210 milijuna kuna oko 2100 radnika splitskog brodogradilišta može se zbrinuti u sljedećem petogodišnjem razdoblju restrukturiranja, a one koji imaju uvjete na taj način i poslati u mirovinu.

Kolektivni ugovor u “Brodosplitu” precizirao je iznos otpremnine koji odgovara iznosu 40 posto od bruto plaće koju je radnik primio u zadnja tri mjeseca rada. Kako je prosječna bruto plaća u škveru oko sedam tisuća kuna, to bi značilo da škverani, prema kolektivnom ugovoru, mogu računati u prosjeku na 2800 kuna neto otpremnine po godini staža. Hoće li se i kada škverani vratiti u škver pitanje je na koje ni oni najoptimističniji ne znaju odgovor.

Denis Krnić

#BRODOSPLIT#šKVER