Stil Zdravlje

Spiza po godinama

Najbolja hrana za pojedinu životnu dob: u 30-ima jedite što više vlakana, u 40-tima kupusnjače, a u 50-ima hranu bogatu kalcijem

Spiza po godinama

Prema preporukama nutricionista, trudite se jesti što je moguće zdravije, što je svakako dobra odluka. I nemojte pretjerivati s količinom hrane. No, mnogi stručnjaci vjeruju da bismo svoju prehranu trebali prilagoditi određenoj životnoj dobi i tipičnim zdravstvenim problemima za neko životno razdoblje. Nudimo vam mali podsjetnik na najkvalitetnije namirnice kojima bi trebalo dati prednost u 30-ima, 40-ima, 50-ima i 60-ima.

Već u tridesetima mnogi ljudi počnu osjećati da im se metabolizam usporava. To znači da si više ne mogu priuštiti veliku količinu hrane ako ne žele da se to odmah odrazi na njihovoj tjelesnoj težini, odnosno liniji. Ako želite potaknuti metabolizam, posebno je važno da konzumirate što više vlakana. Jedite mnogo zelenog lisnatog povrća, na primjer špinata i kelja.

Važne su i zdrave masti (avokado, orašasti plodovi, sjemenke itd.), koje će vam pomoći da dulje vremena ostanete siti i da se lakše oduprete nezdravim zalogajčićima. U tridesetim se godinama često počnu pojavljivati i prve bore. Naime, tvorba kolagena se smanjuje ​​oko 35. godine, stoga jedite što više namirnica koje potiču njegovo stvaranje. Za to je u prvom redu važan dovoljan unos vitamina C, kojim su bogati citrusi, paprika i sl.

U četrdesetima su česti hormonski problemi, a u održavanju hormonske ravnoteže prvenstveno mogu pomoći kupusnjače – kupus, brokula, cvjetača, prokulice itd. Pobrinite se i za dovoljan unos omega-3 masnih kiselina koje, između ostalog, ublažavaju razne upalne procese u organizmu. Time se ujedno smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti u kasnijim godinama. Dovoljna količina omega-3 masnih kiselina pomaže i koži, koja postaje ljepša i mladenačkija. Izbjegavajte hranu koja sadrži puno soli, jer to je i razdoblje u kojem su učestalije i tegobe s tlakom.

U petom desetljeću morate obratiti posebnu pozornost na svoje kosti, jer se u tom razdoblju gustoća kostiju značajno smanjuje. Jedite što više hrane bogate kalcijem, ali i namirnice koje poboljšavaju apsorpciju ovog minerala. Ne zaboravite i na unos vitamina D, koji je također vrlo važan za zdrave kosti. I u pedesetima je vrlo važno konzumirati hranu bogatu vlaknima kao što su, primjerice, mahune. Ona smanjuje rizik od visokog kolesterola i kardiovaskularnih bolesti.

Nakon navršene 60. godine treba dati prednost unosu namirnica koje pomažu u normalnom funkcioniranju mozga. To smanjuje rizik od demencije i sličnih problema u starosti. Na primjer, orasi su izvrsna hrana za mozak, ali korisni su i drugi orašasti plodovi. Također je poželjno jesti ​​što više bobičastog voća, koje je bogato antioksidansima. Oni štite mozak, ali i druge organe, od oksidacijskog stresa.

Naslovnica Zdravlje