Stil Zdravlje

Ni plastika, ni krpa

Kad odlazak u spizu postane problem: i trajne vrećice za kupovinu izvor su raznih zaraza, a stručnjaci predlažu kako ih izbjeći

Ni plastika, ni krpa

Odlazak u spizu mogao bi postati vrlo stresan, ako je suditi po informacijama koje stižu do nas zadnjih dana. Nakon što su se iz Bruxsellesa 'pobunili' što se Hrvati ne pridržavaju zakona o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica u trgovinama, javili su se i oni koji smatraju da ni dugotrajne vrećice nisu neko rješenje.

Odlazak u kupovinu više neće biti isti: Bruxelles se ljuti na Hrvatsku zbog jednog u nas duboko uvriježenog običaja

Mnoga su istraživanja, naime, potvrdila da popularne dugotrajne torbice za shopping mogu u dodiru sa svježom hranom  naknadno izazvati trovanje. Stvar je higijene; koristimo li vrećicu u kojoj nosimo svježe namirnice više puta, nismo ni svjesni da može doći do minimalnog curenja iz paketa, a te mrlje u dodiru s hranom koja je van omota, poput voća ili kruha, predstavljaju potencijalnu opasnost.Stručnjaci predlažu nekoliko rješenja. Prva i najjednostavnija opcija bila bi da se torbice redovito peru, a ukoliko vam ih se ne da prati nakon svakog korištenja, bilo bi pametno koristiti više njih z različite namjene.

Tako jednu koristite za svježe namirnice poput mesa i jaja, drugu za voće i povrće, a treću za kozmetičke proizvode i kućne 'čistilice'. Na taj način izbjeći ćete čak i minimalne šanse za trovanje hranom.

 

Naslovnica Zdravlje