Stil Zdravlje

Problem 'modernih žena'

Neugodna tema o kojoj se šuti: neke žene odbijaju seks iz vrlo bolnog razloga, a ovo je glavni uzrok 

Problem 'modernih žena'

Prema izvješćima ginekologa diljem svijeta, čini se da sve više žena ima vrlo neugodan seksualni problem, ali o njemu se jako malo govori u javnosti.

Pacijentice su se žalile na jaku bol tijekom odnosa, koja im je bila do te mjere neugodna da su s oklijevanjem ponovno stupale u ikakvu intimu s partnerom.

Radi se, nažalost, o sve češćemu problemu s kojim se suočavaju 'moderne žene'. Uzročnik je, kao i za veliku većinu drugih zdravstvenih problema, stres, a ginekolozi su objasnili i zašto je to tako.

Pritisci modernoga načina života, poput dugih radnih sati, pretjeranoga sjedenja za računalom na poslu, kao i briga za obitelj navode se kao glavni uzročnici stresa, prenosi portal Indy100.

Zbog toga se naši mišići znaju neugodno ukočiti, pa neki od nas osjećaju bol u predijelu leđa ili vrata. To su, naime, najčešće 'točke' u kojima se stres nakuplja u obliku neugodnih grčeva.

Kako kaže psihoterapeutkinja Katie Mann, problem nastaje kada se stres nakupi u području zdjelice. Zbog ukočenosti seks tada postaje bolan, a jako malo žena progovara otvoreno o tome.

"Tenzije se mogu nakupiti u bilo kojemu mišiću. Neke žene nose ju u vartu ili ramenima, drugima stres izaziva migrene ili bol u želucu, dok će neke iskusiti iznimnu neugodu u području zdjelice. 

Za mnoge se najučinkovitijom pokazala psihoterapija, a u nekim slučajevima znala je biti toliko djelotvorna da spasi brak žene s problemom. Nekim je muškarcima vrlo teško razumjeti zašto njihova bolja polovica ne želi stupati u odnose, pa je i njima potrebno pružiti stručno objašnjenje", kaže Katie.

Naslovnica Zdravlje