StoryEditorOCM
ZdravljeBakterije vrebaju

Ljubitelji slatkog, oprezno sa sladoledom! Ako želite izbjeći trovanje pripazite na sljedeće ovog ljeta

3. svibnja 2017. - 22:33

Najpopularniji desert u ljetnim mjesecima svakako je sladoled koji se već u najrazličitijim varijantama nudi u trgovinama, slastičarnicama, ali i na ulici, i teško mu je odoljeti.

No, stručnjaci upozoravaju da je sladoled vrlo osjetljiva hrana koja je često uzrok crijevnih problema kod ljudi i stoga zahtijevaju posebne uvjete skladištenja i higijensko rukovanje.

Bakterije u sladoledu i drugim smrznutim desertima koje uzrokuju ozbiljne infekcije najčešće su Salmonella lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae. Trovanje sladoledom može biti ozbiljno, ponekad čak i smrtonosno, a posebno su osjetljive starije osobe i djeca, koja su i najveći ljubitelji sladoleda.



Problem je što kozumirajući sladoled obično nema nikakvih znakova koji bi upozoravali da se baš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:20