Stil Zdravlje

alternativa

Puls krije tajnu zdravlja tijela, uma i duše

alternativa
Puls je životni tok energije koji prolazi kroz suptilne kanale cijelim tijelom, a vještina dijagnosticiranja bolesti pomoću njega zahtijeva vrlo dugu vježbu, predanost i opreznost. Smatra se da se ona savlada nakon što liječnik opipa puls barem 10.000 pac

Postavljanje dijagnoze osluškivanjem pulsa te liječenje artritisa i različitih autoimunih bolesti promjenom načina prehrane i životnog stila nisu medicinska fantastika već realnost, tvrdi indijski liječnik dr. Ravi Paneri, koji ovih dana boravi u Hrvatskoj na poziv Centra Namaste iz Varaždina i Doctor Nutrition Bara dr. Lejle Kažinić Kreho, a održat će nekoliko predavanja i kulinarskih radionica.

Inače, dr. Paneri posjećuje Europu dva do četiri puta godišnje, a najčešće ga pozivaju u Njemačku, Švicarsku, Austriju, Španjolsku Francusku i Sloveniju. Sada je prvi put u Hrvatskoj, nada se i ne zadnji.

Na kojim područjima medicine ima najviše mogućnosti za suradnju između ayurvedske (indijske) i zapadnjačke medicine?
- Svaka znanost ima raspone i ograničenja i svaki je dan prilika za nova istraživanja. Zapadna medicina uspješno može olakšati patnju tako da je potisne ili prikrije, ponekad samo privremeno, a uspješna je i u slučajevima koji zahtijevaju čisti kirurški pristup. S druge strane ayurveda može ponuditi jedinstvena rješenja za izlječenje autoimunih i kroničnih bolesti te alergija, koje zapadna medicina smatra neizlječivima. Među njima su Parkinsonova i Alzheimerova bolest, karcinomi, psorijaza, depresija, dijabetes itd..

Bitna razlika je u pristupu liječenju, pa tako kod akutnih slučajeva i izrazito bolnih poremećaja zapadnjačka medicina se trudi umanjiti patnju, dok ayurveda kod oboljelih nastoji otkriti uzrok bolesti. Kombinacija obaju pristupa daje nabolji rezultat.

Dijagnozu postavljate na temelju opipavanja pulsa, dodira i promatranja općeg stanja pacijenta. Navodno pripadate obitelji u kojoj je nekoliko generacija liječnika, jesu li vaše metode liječenja obiteljska tradicija?
- Neka od mojih najranijih sjećanja vezuju se uz mog djeda Rajvaidyi Bhwanishankeri Panerija, koji je bio kraljevski liječnik i mog oca dr. Murkeshu Panerija koji su zajedno radili u našoj naslijeđenoj klinici u Ahmedabadu, državi Gujarat u Zapadnoj Indiji.

Tada me je kao dječaka zaintrigirao dugačak red pacijenata koji su satima i satima čekali da im moj djed i moj otac opipaju puls. To je zaokružilo moje zanimanje za ayurvedu i već kao 12-godišnjak počeo sam pomagati djedu i ocu u klinici. Ove godine naša obiteljska klinika slavi stotu obljetnicu postojanja i ja sam četvrta generacija liječnika koja u njoj radi.

Ali dijagnoze opipom pulsa ipak zvuče malo neobično?
- Postavljanja dijagnoze pomoću pulsa je drevno umijeće i znanost određivanja statusa tijela, uma, duše i duha. Svaka stanica našeg tijela ostavlja jedinstveni signal u srcu putem različitih kanala. Puls je životni tok energije koji prolazi kroz suptilne kanale cijelim tijelom, a vještina dijagnosticiranja bolesti pomoću pulsa zahtijeva vrlo dugu vježbu, predanost i opreznost. Smatra se da se ona savlada nakon što liječnik opipa puls barem 10.000 pacijenata. U ayurvedi je slušanje pulsa više od brojenja otkucaja. Mogao bih reći da ayurveda teče mojim žilama.

Tvrdite da holističkim pristupom možete uspješno boriti protiv Parkinsonove bolesti, koja se za sada kod nas smatra neizlječivom!
- Ayurveda je usmjerena na tretiranje cijelog tijela, a ne samo na simptome. Bez poznavanja uzroka bolest se ne može izliječiti, čemo smo svjedoci u komplementarnoj medicinskoj znanosti. Ayurveda operira s principom postizanja ravnoteže sa tri glavne doše, psihofiziološke energije, tijela - Vata, Pitta i Kapha.

Vata upravlja dahom i pokretima tijela. Ayurveda objašnjava da je uzrok Parkinsonove bolesti poremećaj uzrokovan neravnotežom, zbog prisutnosti štetnog zraka u mozgu. Taj iritirajući plin nastaje kao rezultat loše probave koja vodi do poremećaja u trbuhu i trbuh šalje štetan nezdravi zrak u mozak. S vremenom zrak napada područja u mozgu koja kontroliraju nevoljne pokrete. Taj uništavajući učinak na područja u mozgu dovodi do simptoma Parkinsonove bolesti.

Zato je liječenje Parkinsonove bolesti proces zamjene nečistoga zraka u mozgu čistim i nutritivnim zrakom, koji proizvodi uredna funkcija želuca. Uspjeh dugoročnog ajurvedskog tretmana Parkinsonove bolesti ovisi o delikatnom stvaranju klime u kojoj toksični zrak može biti uklonjen dok ga nadomješta svježi i zdravi zrak. Proces ozdravljenja ubrzava se strogom dijetom, izbjegavanjem toksina i skromnim načinom života.

Što konkretno koristite u liječenju?
- Za tretmane koristimo čiste biljne pripravke, originalno pripremljene po ajurvedskim receptima temeljenim na individualnim i klasičnim panchakarma tretmanima koji se primjenjuju u našoj klinici u Indiji. To su kombinacije koje uključuju ajurvedsku hranu, ajurvedske biljke, ajurvedsku masažu, meditaciju, jogu itd.

Koliko imate uspjeha u liječenju artritisa i autoimunih bolesti?
- Kod ovih poremećaja uz ajurvedske pripravke preporučuju se vježbe i promjena načina života. Uspjeh koji naša klinika postiže kod mnogih takozvanih neizlječivih kroničnih bolesti može se znanstveno dokazati. U posljednje četiri godine bavim se liječenjem vrlo rijetkog autoimunog poremećaja koji se naziva pemphigus vulgaris (riječ je o rijetkoj, potencijalno smrtonosnoj bolesti koja je obilježena bulama i opsežnim erozijama na naizgled zdravoj koži i sluznicama, op.a.).

Mnogi liječnici ne mogu ga prepoznati i treba im po šest mjeseci za postavljanje dijagnoze. Nisam posve siguran, no čini mi se da sam trenutno jedini liječnik na svijetu koji može uspješno pomoći pacijentima oboljelima od pemphigusa.

Dominantni tretman u zapadnjačkoj medicini je davanje kortizona, imunosupresiva koji imaju mnogo štetnih nuspojava, tako da tijelo postaje nesposobno pronaći način za oporavak, a moja metoda je uspješna u 95 posto slučajeva i pacijenti mogu napustiti terapiju kortizonom i živjeti normalno.

Kakav je stav ayurvede o liječenju hranom kakav zastupa dr. Kažinić Kreho?
-Dr. Kreho upoznao sam prije nekoliko godina na njenom predavanju u Ahmedabadu. Primijetio sam da je njezin koncept „Hrana kao lijek - snažno sredstvo u našim rukama” vrlo sličan našem pristupu u ayurvedi. Impresionirala me je kao osoba, svojim znanjem i metodama, a osobito načinom na koji kombinirala naše tradicionalne najzdravije namirnice s mediteranskom prehranom.

Naslovnica Zdravlje