Stil Putovanja

Pospani škoj

Ovaj bi dalmatinski otok uskoro mogao doživjeti pravu navalu turista: strani mediji mu ispisali hvalospjeve, evo što ih se najviše dojmilo, a što mu 'zamijeraju'

Pospani škoj

Povodom premijere nastavka filma "Mamma Mia!" koji se ove godine snimao na Visu, britanski su mediji oduševljeno dočekali omiljene glumce u ponovljenim ulogama, ali ono što ih je, čini se, "odnijelo" je nemoguća ljepota dalmatinskog otoka.

Toliko im je lijepa bila scenografija da je čitav članak u Telegraphu posvećen isključivo Visu, kao jednome od "zvijezda filma". I dok se autor šali kako se nada da je Pierce Brosnan u međuvremenu (prvi je nastavak izašao 2008.) naučio pjevati, jer ipak je riječ o mjuziklu, te komentira smještaj u kojemu je uživala Amanda Seyfried, ono što ga ponajviše fascinira u svezi glede filma je upravo - Vis u svoj svojoj raskoši.

A podsjećamo, jadranski otok u filmu "igra" ulogu grčkoga (izmišljenog) Kolokairija. Tu nitko nema naročitih zamjerki, dapače, gledateljima djeluje "točno", ako ćemo se voditi komentarima. 

Domaćima bi moglo zvučati smiješno, no autor u članku više puta napominje kako je Vis jedan "sićušan" otok. "Selo Komiža" trebalo bi, poručuje, biti nezaobilazna točka svim turistima koji pristignu na otok, a isto predlaže i za plažu Stinivu. "Okružena robusnim stijenama, ova uvala puna bijelih oblutaka navikla je biti u centru pažnje - 2016. proglašena je najboljom plažom u Europi", navodi dalje.
 

 


"Vis je poznat i po svojim vinogradima, a proizvodi se i crno i bijelo vino", zanimljivost je koju izdvaja uz simpatičnu crticu iz života - dopisnik Telegrapha, čini se, nije bio oduševljen vinom koje je opisao kao "jako i zrelo", no komentarima unatoč - pio ga je u obilnim količinama.
 


A dok su prirodnim ljepotama, vinogradima, stijenama, uvalama i špiljama (oduševljenje Titovom špiljom) ispjevani hvalospjevi, autor članka sve turiste i fanove Mamme Mie! upozorava da će se, ako uskoro planiraju posjetiti otok, suočiti s velikim problemom - kritičnim manjkom smještaja.

Kaže da je upravo to razlog što je i ekipa filma za vrijeme snimanja odsjedala u privatnim vilama ili pak jahtama. "Jedini hotel na otoku je San Giorgio koji se nalazi u tijesnoj popločanoj uličici u gradu Vis", prigovara autor, navodeći uz to kako je glavna glumica u filmu, Amanda Seyfried, ipak potražila druge opcije.

Ona se odlučila za ljetnikovac Palazzo Kut, također u Visu, dok je Colin Firth noćio u Vili Serena. Cijene su visoke, a opcija nema mnogo, no zahvaljujući "pospanosti i neotkrivenom šarmu" otoka autor upućuje sve čitatelje da što prije krenu u obilazak ovog dalmatinskog dragulja.
 

 

 

Naslovnica Putovanja