Stil Putovanja

GUŠTI EGZOTIKE

Vodimo vas u marokansku kuhinju: pogledajte što morate tamo probati

GUŠTI EGZOTIKE

Zadnjih nekoliko godina Maroko je turistička zvijezda sjevera Afrike, nakon što je konkurenciju, ponajprije Egipat i Tunis, "pomela" nestabilna sigurnosna situacija. Popularnosti pridonosi i velik utjecaj europskog novca koji je uložen u njihove hotele, ali i brojni low cost letovi koji su dostupni tijekom cijele godine.

Sve to pretvorilo je Maroko u danas najbližu dostupnu egzotiku koja nudi dobar omjer cijene za ono što pruža. Ipak jak lobi vjerskih vođa zatvorio je za turističke posjete gotovo sve džamije u državi, a najvrjedniji arheološki izlošci još otprije su eksponati muzeja moćnijih država, pa vam, uz izlet u pustinju i "lutanje" uskim uličicama i tržnicama, preostaje Maroko doživjeti kroz njihovu kuhinju.

A tu se isprepleću stoljetni utjecaji berberske, arapske, islamske i židovske kuhinje, pri čemu se, zahvaljujući pogodnoj klimi, koristi raznovrsno povrće, grahorice, žitarice i voće, te niz aromatičnih, nama naviknutima na mediteranske biljke, egzotičnih začina. Ipak, putujući ovom zemljom bez da se unaprijed informirate, mogli biste se, nažalost, osjećati kao u filmu "Beskrajan dan" jer većina restorana oslanja se na nekoliko jela i ograničen izbor namirnica.

Sveprisutne tajine marokanski su odgovor na "nešto ispod peke", no ovdje je u pitanju glinena posuda sa stožastim poklopcem u kojoj se sporo kuha meso, riba ili povrće, začinjeni šafranom, đumbirom i češnjakom. Nezaobilazno jelo je i kus-kus, koje je često potpuno neutralnog okusa, iako bi, pripremano na pari, trebalo poprimiti okuse janjetine, piletine ili kobasica nad kojim je kuhano. Ako imate sreće, naići ćete na dobru juhu harira, od leće i rajčica, koja je obično začinjena paprom i cimetom, ili na ukusnu slatko-slanu pitu pastilu, za koju marinirano meso zamataju u lisnato tijesto.

"Foodie" turiste od neambicioznih domaćina, srećom, spašava sve više stranaca koji su pretrpane rasporede i gužve na zapadu odlučili zamijeniti smirenijim životom u ovom dijelu Afrike, pa uz manje hotele u obnovljenim riadima otvaraju uzbudljive restorančiće.

– Željeli smo stvoriti mjesto u koje bismo i sami voljeli dolaziti – tvrdi Khalid Robazza Essafa, chef uspješnog "Pepe Nera" u Marakešu.

Iako je u pitanju većinski muslimanska država, pa alkohol nije jednostavno pronaći, Marokanci su se posljednjih godina pod francuskim i španjolskim utjecajem ozbiljno uhvatili proizvodnje vina u manjim pogonima, a najbolje pokušavaju promovirati u mjestu "La Table Al Badia". Kuharica Samira svakog dana, ovisno o raspoloženju i stanju na tržnici, priprema drugu večeru u tri slijeda, po receptima koje je naslijedila od svojih baka, no ipak uz mali odmak, dodajući i kombinirajući nove namirnice.

Amerikanka Jennifer Smith bila je jedna od prvih strankinja koja je u starom dijelu Feza otvorila "Dar Roumanu". Ovaj riad ima tek nekoliko luksuznih soba i restoran koji se nalazi na vrhu zgrade, s panoramskim pogledom od 360 stupnjeva na stare antičke zidine. Danas ga vodi francuski chef Vincent Bonnin, koji se dugi niz godina selio diljem svijeta radeći u restoranima s Michelin zvjezdicama prije nego što se odlučio smiriti i preseliti u Maroko. Nudi klasičnu priču, no koja uvijek dobro prolazi: svježe sezonske namirnice, marokanski i mediteranski utjecaj, koristeći francuske metode kuhanja.

Naslovnica Putovanja