Stil Putovanja

top lista

Singapurska putovnica najmoćnija na svijetu, evo na kojem se mjestu nalazi hrvatska i u koliko zemalja s njom možemo putovati bez vize

 top lista

Singapurska putovnica "najmoćnija" je na svijetu, pokazuje lista globalne savjetničke tvrtke Arton Capital na kojoj je hrvatski pasoš na 38. mjestu omogućujući bezvizno putovanje u 144 zemlje svijeta.

Lista je izrađena na temelju "bezviznog rezultata" koji mjeri u koliko zemalja nositelji pojedinih putovnica mogu putovati bez viza.

Na taj se način s putovnicom Singapura može ući u 159 zemalja svijeta, jednu više od njemačkog i dvije od švedskog pasoša.

Hrvatska je na 38. mjestu i s njezinom se putovnicom bezvizno putuje u 144 države, pokazala je lista objavljena na internetskoj stranici Arton Capitala.

U poretku su najlošije prošli Afganistan, Irak, Sirija, Pakistan i Somalija.

Listom su obično dominirale europske putovnice, pa je njemačka na prvom mjestu bila posljednje dvije godine.
No, zahvaljujući tome što je Paragvaj skinuo Singapur s popisa zemalja za koje je potrebna viza taj je azijski grad-država dospio na vrh liste u 2017.

"Prvi put jedna azijska zemlja ima najjaču putovnicu na svijetu. To je pokazatelj odličnih diplomatskih odnosa i učinkovite vanjske politike Singapura", rekao je direktor Arton Capitala Philippe May. 

U 20 vodećih zemalja su još tri azijske države - Južna Koreja (157), Japan (156) i Malezija (154).

Američka je putovnica pala na listi otkako je predsjednik postao Donald Trump, nakon odluke Turske i Srednjoafričke Republike da Amerikancima ponovo uvedu vize.

Naslovnica Putovanja