Stil Putovanja

Nije mit

Ne treba vam čitavo bogatstvo, može se i jeftino putovati: ove dvije poznate Hrvatice otkrivaju kako...

Nije mit

Mnogi sanjaju o putovanju na egzotična i daleka mjesta, istraživanju novih gradova i prostora, ali najveću prepreku čini im nedostatak financijskih sredstava. No, ne treba imati 'debeli novčanik' da bi vam 'guza puta vidjela', treba samo znati neke stvari.

Svoje male tajne kojima čuva budžet tijekom putovanja podijelila je za Story bivša mankenka Dvina Meler. Ova zaljubljenica u putovanja posjetila je već 161 državu svijeta, a pojasnila je kako uštedjeti na prijevoznim sredstvima, smještaju i hrani.

Za jeftinije karte treba samo malo bolje 'prokopati' po internetu, a stranice putem kojih Dvina traži avio karte su recimo Skyscanner i Matrix. Što se smještaja tiče, tvrdi da je bolje na licu mjesta pronaći sobu.

- Jako često smještaj nemam unaprijed dogovoren, već ga tražim na licu mjesta i pokušavam dobiti što jeftiniju cijenu. To može biti vrlo uspješna metoda ukoliko se nalazite negdje tijekom low seasona i ako su smještajni kapaciteti poluprazni – rekla je Dvina za Story.

Također preporučuje da izbjegavate restorane te jedete sa štandova na ulici.

- Ako je svježe pečeno, prženo ili kuhano (tri sveta zakona za svakoga tko jede na ulici, pogotovo u zemljama trećeg svijeta) i ako vidite da dobro prometuje – ne bi trebali puno razmišljati – zaključuje ova avanturistica, koja fotografije sa svojih putovanja redovito dijeli na svojoj Facebook stranici pod nazivom 'Kairos - Dvina Meler'.

Mnogi su od vas vjerojatno već čuli i za Petru Fruk, vodičku koja je odlučila dati otkaz i uputila se u bijeli svijet u potrazi za avanturama. Na svom blogu Restless Girl kroz tekstove i fotografije zabilježila je ljepote više od 50 zemalja koje je posjetila na pet kontinenata.

 

Između ostalog, podijelila je na svom blogu praktične savjete o putovanju s ograničenim budžetom. Kao i Dvina, slaže se da treba malo pretražiti internetske stranice poput Momonda i Expedie da biste pronašli najjeftiniju opciju za putovanje do željene destinacije.

Za jeftini ili čak besplatni smještaj Petra preporučuje da na internetu unaprijed potražite.

 

- Danas je zbilja lako naći jeftini smještaj. I to ne samo jeftini, već i apsolutno besplatni! Preko Couch surfing stranice možete se prijaviti da kod nekog prespavate besplatno. Ja ih koristim već nekoliko godina i do sada nisam imala negativnih iskustava. Naprotiv, doživjela sam neke nezaboravne trenutke i upoznala divne ljude od kojih su mi mnogi postali prijatelji – napisala je Petra na svom blogu.

Ako ipak preferirate vlastiti apartman, stranice poput Airbnb, Booking, Agoda i Hotelscombined nude mnoštvo cjenovno prihvatljivih opcija.

 

Također preporučuje da jedete na uličnim štandovima ili hranu kupujete u super marketima te dobro upoznate destinaciju prije samog posjeta kako bi otkrili u čemu sve možete uživati besplatno.

 

Naslovnica Putovanja