Stil Putovanja

nije sve u nogometu

Francuska otvara nove atrakcije: centar za vina, oslikane paleolitske špilje, moderna kultura...

nije sve u nogometu

Iako je Europsko nogometno prvenstvo ove godine najspektakularnija manifestacija koja će u Francusku privući ne samo navijače i nogometne zaljubljenike nego i ljubitelje putovanja iz čitavog svijeta, od ove će godine ova zemlja biti bogatija za još par vrhunskih atrakcija. U Bordeauxu koji je jedan od deset odabranih gradova za ovogodišnji Euro, početkom lipnja otvara se Centar za vina i civilizacije, veličanstveni moderni muzej i kulturni centar u kojem će posjetitelji uz pomoć najsuvremenije tehnologije istraživati velike vinske kulture.

Njegovo se otvaranje podudara s Vinskim festivalom u Bordeauxu koji se održava svake druge godine od 23. do 26. lipnja. Krajem godine, točnije u prosincu, otvara se replika najpoznatijeg prapovijesnog francuskog lokaliteta, špilje Lascaux poznate po paleolitnim slikama. U Lascauxu IV smještenom u neposrednoj blizini originala slučajno otkrivenog 1940. pokraj Montignaca, posjetitelj će moći razgledati reprodukcije gotovo svih slika, a zahvaljujući suvremenoj tehnologiji prikazat će se i dijelovi do kojih se u originalnoj špilji ne može doći.

Zanimljivo je da je usprkos terorističkom napadu u studenom, Francuska i prošle godine zabilježila lagani rast dolazaka. U 2015. ovu je zemlju posjetilo 84,5 milijuna gostiju, dok je prihod od turizma iznosio više od 48 milijardi eura. Inače, Francuska je posljednjih 20 godina broj jedan po broju dolazaka stranih turista. Taj se trend očekuje i dalje prvenstveno zahvaljujući mjerama koje bi trebale pridonijeti rastu međunarodnih dolazaka. Cilj je da se do 2020. dosegne broj od 100 milijuna stranih posjetitelja, pa će se u turizam od prošle do kraja ove godine ukupno investirati milijardu eura.

Milijuni se troše na sigurnost

Iako njihov turizam nije značajno otišao u minus, suočeni s terorističkim prijetnjama Francuzi su pitanje sigurnosti stavili na prvo mjestu. Tako će samo u vrijeme Europskog nogometnog prvenstva koje počinje za četiri dana i traje do 10. srpnja na raspolaganju biti više od 60 tisuća policajaca i žandara, a primjerice samo Pariz, koji je i inače u lipnju prepun turista, na sigurnost će potrošiti 17 milijuna eura.

Naslovnica Putovanja