Stil Putovanja

europski gradići koje morate posjetiti

Čarobna mjesta koja još odolijevaju masovnom turizmu

europski gradići koje morate posjetiti
Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg ob der Tauber
Cesky Krumlov
Bilbury

Slavnim metropolama reklama nije potrebna, no nešto zahtjevniji putnici tijekom svojim godišnjih odmora žele iskusiti i nepoznata mjesta koja su vrijedna dnevnog izleta

Milijuni turista svake godine posjećuju Pariz, Rim, Barcelonu i London, takvim metropolama posebna reklama nije ni potrebna, no nešto zahtjevniji putnici tijekom svojim godišnjih odmora žele iskustiti i nepoznata mjesta koja su vrijedna dnevnog izleta.

Takvih je u Europi na stotine, no izdvojit ćemo listu "najkul" malih europskih gradića koji će vam, osim daška magije koje pruža putovanje, omogućiti i da se riješite stresa, barem na jedan dan. I to dok ih ne otkriju velike grupe turista...
Cesky Krumlov je jedno od najstarijih sela u Češkoj, smješteno u dolini Bohemia, okruženo rijekom Vltavom, i idealno je mjesto za odmoriti se nakon prenapučenog Praga.

Nastanjeno je u 13. stoljeću oko dvorca plemićke obitelji Krumlov, a diči se mješavinom gotičkih, baroknih i renesansnih obilježja koja se protežu kroz galerije, kuće, kafiće i hotelčiće.

Talijanska 'pahulja'

Talijanski gradić Palmanova osnovan je 1593. godine i danas je pod zaštitom UNESCO-a. Smješten je također u dolini, a sagrađen je u obliku oktadekagona pa barem kad ga se promatra iz visine izgleda kao pahulja snijega.
Mjesto je poznato po vrhunskom chardonnayu i specijalitetima od slatkovodne ribe, koja u restorane stiže još živa iz obližnjih rijeka i jezera.

Sljedeći grad na listi smješten je na obali rijeke Tauber, po kojoj i nosi ime - Rothenburg ob der Tauber. Poznat je po crvenim zidinama i brojnim dvorcima, naravno i dobrom pivu, ali i po tome što ga je Walt Disney uzeo kao inspiraciju za animirano selo u filmu "Pinocchio". Glavni toranj utvrde u Rothenburgu uništen je u potresu 1356. godine, ali ostatak gradića je preživio stoljeća i stoljeća pa je iza 2. svjetskog rata bio u potpunosti renoviran.

Durnstein iz Grimmovih bajki

William Morris, književnik iz 19. stoljeća, jednom je maleni Bibury opisao kao "najljepše selo u cijeloj Engleskoj". Razlog tome vjerojatno su kamene kućice boje meda, brojne farme i crkva, a najfotografiranije mjesto u ovom selu je Arlington Row - niz kamenih zgrada koje potječu još iz 14. stoljeća.

Austrijski srednjovjekovni grad Durnstein smjestio se na obali Dunava, samo sat vremena vožnje automobilom udaljen od Beča, te neodoljivo podsjeća na neki od gradova opisanih u bajkama braće Grimm. Crveni krovovi, kamene ulice, barokni toranj usred grada, prizori su koji poput magneta privlače turiste. No tu su naravno i vrhunska vina, ali i gastronomske atrakcije poput knedli s marelicama i raznih štrudli.

 

Naslovnica Putovanja