Stil Putovanja

preporuke znalca

PLAN ZA ODMOR Hrvatska je hit, a zaobići treba Venezuelu, Rusiju, Nigeriju...

preporuke znalca
Pisac i profesionalni putnik William D. Chalmers sastavio je za Huffington Post popis zemalja koje bismo, planirajući godišnje odmore u 2014. godini, ipak trebali zaobići i dodao ih listi već otprije zbog rata i nemira “zabranjenih” destinacija kao što su Afganistan, Irak, Sirija, Libija, Sudan, Kongo i Somalija.

“U Mauritaniji, državi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog oceana, čak četiri posto stanovništva još uvijek su pravi pravcati robovi. Uz to, postoje i nomadi koje ne želite susresti, mine, islamske militantne skupine, crvena zona Adrar i napadi na strance. Izuzmemo li nabrojeno, sve drugo je divno”, pokušao je Chalmers biti i šaljiv.

Saudijska Arabija ima bogato povijesno naslijeđe, no na snazi je vrlo restriktivna politika viznog režima za turiste, zbog čega ju je gotovo nemoguće posjetiti. Kralj Abdul Aziz bin Saud smatra da će njegova zemlja preživjeti jedino ako ograniče pristup strancima.

Nesigurnost u Venezueli

Korupcija, paranoična opsjednutost sigurnošću, besmislena birokracija, skupe vize, nedostatak higijenskih potrepština, loša hrana, loša usluga, antihomoseksualni zakoni... samo su dio razloga zbog kojih se i Rusija, domaćin zimskih Olimpijskih igara, našla na njegovoj zloglasnoj listi.

Turkmenistan je, pak, zemlja koju strogo kontroliraju državne službe, te ima najnevjerojatnije kriterije za dobivanje vize, a uz policijski sat koji onemogućuje bilo kakvu zabavu, nije dopušteno ni hodati ulicom u društvu žene.

“Venezuela je predivna zemlja koju bi bilo lijepo posjetiti, ali nakon Chavezove smrti postala je još gora turistička destinacija. Nesigurnost se osjeti na svakom koraku, ubojstva su česta pojava, baš kao i otmice te krađe automobila, uključujući taksije. Ni stavljanje droge u piće i pljačke usred dana nisu rijetkost. Nešto kao New York u sedamdesetima”, zaključuje Chalmers.

Nigeriju opisuje kao jedan od Danteovih krugova pakla.

“Prenapučenost, korupcija, začepljena kanalizacija, sulude prometne gužve, sektaško nasilje... Jednostavno je ući u zemlju, ali teško je iz nje izići zbog korupcije koja prisiljava turiste na potplaćivanje kako bi uopće napustili aerodrom.”

Ovaj iskusni putnik preporučuje da odustanete i od otočja Galapagos, koje se, umjesto da je mjesto na kojem se štiti flora i fauna, uništava pod navalom turista koji onečišćuju okoliš.

Hrvatska na vrhu


William D. Chalmers izvojio je i deset destinacija koje imaju njegovu preporuku u 2014. godini, a na samom vrhu našla se upravo Hrvatska.

“Ona je kao Italija, ali nije precijenjena i puno je jeftinija. Ono što je bio Pariz u dvadesetima, Bali u sedamdesetima i Prag u devedesetima, Hrvatska će postati u nadolazećim godinama”, piše on, te našu državu stavlja ispred Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, festivala “Burning Man” u Australiji, Škotske, Maroka, Omana, Nikaragve, Butana i Maldiva.

Nebitna blogerica

“Razočarana sam, Dubrovnik je precijenjen i preskup”, istodobno je bio zaključak priče kanadske blogerice Karlie Marrazzo čija su zapažanja prošlog tjedna prenijeli neki domaći mediji.

“Nisam se zaljubila u Dubrovnik. To je zaista prekrasan povijesni grad i to nitko ne može poreći. Gotovo je prelijep, savršeno obnovljen i održavan, a na ulicama nema opušaka. Bilo bi to fantastično mjesto za savršeni odmor na Jadranu, ali ulice su zagušene ljudima svakog dana”, piše Kanađanka, koja cijenu od 90 kuna za razgledanje zidina naziva “zamkom za turiste”, iako istodobno dodaje da je pogled prekrasan, a more kristalno čisto.

Bez obzira što Marrazzo ima pravo na svoje mišljenje, ne zaslužuje medijsku pažnju jer ovu blogerice na Facebooku prati samo 186 fanova, pa njezini dojmovi neće odvratiti velik broj onih kojima je u planu posjet biseru Jadrana.


I.ka., sipa, afp
Naslovnica Putovanja