Stil Prostorija

Viški raj britanske obitelji: povratak prirodi i jednostavnosti

Život na otoku tijekom ljeta podrazumijeva praktičnost, jednostavnost i neopterećenost detaljima. Takva je bila i “filozofija” obitelji Dojčinov iz Velike Britanije koja u svoj mali, skroviti raj na otoku Visu rado pobjegne kako bi predahnula od intenzivnog života kakvog vodi ovaj bračni par liječnika, tamo na “velikom otoku”.

Uz praktičnost, važna ideja vodilja koju su imali prilikom uređenja kuće za odmor bila je i povezanost s prirodom. Ona je prije svega očita u odabiru dominantnih materijala: obrovačkog kamena za podne površine i drva koje dominira ukupnim prostorom.

K tome, dio namještaja je ručno izradio sam vlasnik od lokalno zatečenih materijala, poput stolića u dnevnom prostoru ili stalka za televizor. Oni su odličan primjer kako reciklaža može imati svoje mjesto u suvremeno dizajniranom interijeru.

Jedinstvena kamena podna površina, koja prekriva svih 100-tinjak metara kvadratnih kuće na dvije etaže, pridonosi osjećaju prirodnog kontinuiteta, a uvođenjem tipično eksterijernih komada, poput pletenih garnitura za sjedenje, u interijeru je ostvarena uspješna komunikacija unutarnje-vanjsko.

Povratak prirodi i usmjerenost prema jednostavnosti ipak ne znači odustajanje od suvremenosti. To je, pak, najbolje vidljivo u prostoru kuhinje na donjoj etaži objekta. Ona je opremljena svim suvremenim pomagalima, no izlaganjem rustičnog posuđa na transparentnim policama i kuhinja evocira duh nekih prošlih vremena.

Svojom maskulinom energijom ona je ujedno i svojevrsna protuteža nježnim, naturalnim tonovima koji prevladavaju u ostatku interijera. Njezine, velike tamne plohe, upućeni u karakteristike astroloških znakova rekli bi, otkrivaju tipičnu škorpionsku narav vlasnika. A njegova vodena, intuitivna i imaginativna priroda potiče ga na stalnu kreativnost koja nije rezultirala samo izradom pokućstva, već i likovnim ekspresijama u obliku ulja na platnu. Neka od njih našla su svoje mjesto i na zidovima kuće.

Ali on nije jedina “umjetnička duša” u obitelji. I njegova majka, također liječnica, slobodno vrijeme voli provoditi s kistom u ruci. Sramežjivo nam kaže da su sve to samo amaterski pokušaji. No, sjaj u njezinim očima koji zamjećujemo dok nam govori o svom hobiju, otkriva da zapravo gušta u svakom potezu kistom.

Naposljetku, i jest najvažnije da čovjek nauči uživati u onome što radi i da se raduje malim, svakodnevnim stvarima. Kada ga pri tome okružuje i ovakav interijer, na jednom od naših najljepših otoka, onda s uzdahom zadovoljstva možemo samo reći - život je baš lijep!

Siniša JovićNaslovnica Prostorija