Stil Prostorija

Sandra Mateljan - splitska kraljica cool interijera

FOTO: Jadran Babić / CROPIX

Više od stotinu splitskih stanova, ali i neke javne prostore, oblikovala je dizajnerica interijera Sandra Mateljan za čiji potpis, u najkraćim crtama, možemo reći da je istovremeno snažan i istančan, uvijek vrlo prepoznatljiv i beskompromisan.

Sama će, pak, kazati da nikada svojim radom ne želi dizati spomenike sebi, već joj je primarna želja udovoljiti investitoru jer on će, naposljetku, živjeti u tom prostoru. Pa opet, Sandra neće ići protiv svojih uvjerenja, radije će odustati od posla i zarade nego se kompromitirati kao autor.

Svaki je interijer, dakako, priča za sebe, no ono od čega uvijek kreće ova pronicava astrološka Škorpionka je seciranje ličnosti, odnosno razgovor s investitorom.

- Njegove ili njezine potrebe su mi glavna vodilja, a ako investitor ima neke dobre ideje, odmah ću ih prihvatiti.

Osim toga, na razvoj ideje bitno će utjecati još i tlocrt interijera te njegova lokacija – objašnjava nam Sandra, a mi je pitamo što je s lošim idejama, nebuloznim zahtjevima na rubu pameti, onim idejama koje se ne podudaraju s njezinim ukusom.

- Imala sam investitora na Tomića stine koji mi je u startu postavio uvjet:

„Na podu će biti hrast, na stropu jasen!“ Moja reakcija je, pak, bila: „Ja idem doma!“ Zbunjeno me upitao zašto to govorim i kako to ugovaram poslove. No, ja sam mu samo odgovorila: „Gospodine, nismo u Kranjskoj gori. Ja idem doma!“ Nije se ni on odmah dao, već mi je kazao: “Imam pet kćeri, pa izaći ću ja na kraj i s tobom“, no, ipak je pristao na moje uvjete rada tek uz napomenu „Želim da sve bude lijepo i kvalitetno“ – prisjetila se Sandra, a spomenuti je investitor, kako veli, na kraju bio i više nego zadovoljan.

Sličan je rezultat postigla i u stanu svoje rodice koji smo posjetili ovom prilikom kako bismo vam podastrli Sandrin rad.

- Obitelj moje rodice željela je suvremen i ugodan interijer, ali je istovremeno bila skeptična da se nešto takvo može dobiti s obzirom na postojeći „starinski“ razmještaj prostorija u stanu. No, mi smo sorili sve, nalili betonsku ploču, odnosno napravili kompletnu rekonstrukciju stana, a rezultat je pred vama – govori nam ova dizajnerica.

Ono što je postigla svakako je vrlo impresivan interijer pun svjetlosti koji zbog kliznih stijenki na balkonskim vratima ima savršenu komunikaciju s eksterijerom. Prednost kliznih stijenki, napomenut će sama autorica, očituje se prvenstveno u nedostatku one dosadne štrike po sredini koja uvijek kvari pogled, a ne manje važno, kada su vrata otvorena, krila ne smetaju u prostoru.

Homogenost poda u čitavom stanu postignuta je odabirom drva za svih 100-tinjak kvadrata na kojima se rasprostire ovaj dom. Monotonost površine je, pak, izbjegnuta intarzijama s morskim žalom uronjenim u epoksidnu smolu.

To su ujedno i oni mali detalji koji čine veliku razliku.

- Uvijek svojim rukama volim odraditi nešto u interijeru, tako se barem na trenutak pretvaram i u izvođača radova – kroz smijeh, s onim posebnim žarom u očima, objašnjava nam Sandra.

Iako sama najviše voli neboje, u ovom stanu ubacila je i elemente crvene jer ta boja najbolje odgovara karakteru njezine rodice, a posebnu pažnju posvetila je i kreiranju rasvjete kojom je naglasila zone stana, kao i detalje vrijedne pažnje, poput niza akvarela koji su dio obiteljske baštine vlasnice stana.

Kada smo je upitali da sažme neki postulat koji bi bio tipičan za njezin pristup interijerima, Sandra nam je istaknula princip - od do.

- Ako, na primjer, radiš vrata, neka idu sve do stropa jer tako će se povećati volumen stana. Ili, ako radiš ormar, napravi ga da bude od zida do zida itd. – pojasnila je, a nas je zanimalo postoji li nešto što joj posebno „bode oči“ kada ulazi u stanove drugih ljudi.

- Kad idem u posjete prijateljima ili poznanicima, u osnovi nemam nikakve zamjerke, najkritičnija sam prema sebi zapravo. Jedino što mi smeta jest ta tendencija da ljudi previše kite svoje domove, sve je puno suvišnih detalja, fotografija, suvenira s putovanja kao da ne postoje intimna sjećanja.

Pa ja bih se radija iz Pariza vratila s nekim dobrim sirom nego s plastičnom replikom Eiffelova tornja – drži ona te dodaje kako vlastiti stan raščišćava svakih šest mjeseci, pogotovu „iznutra“, odnosno sadržaje polica, ladica, ormara... Tako u vlastitom domu koji zauzima tek 40-ak kvadrata, na dvije etaže, ima mjesta čak i za zimnicu.

No, još više od nepotrebnih detalja koji samo skupljaju prašinu, kada je riječ o interijerima, Sandru smeta prešućivanje struke, odnosno svih onim marljivih keramičara i maranguna kojih se rijetko tko sjeti kada treba govoriti za šarene magazine ili fotografirati se. Zato je jedini uvjet koji nam je postavila dok smo se dogovarali za ovaj tekst bio da spomenemo njezine marljive suradnike, posebice Tomislava Eremuta s kojim surađuje dulje od pet godina.

- Sav ovaj namještaj po mjeri izradili su Tomo i njegovi suradnici, a sve izgleda kao da je izišlo iz najsuvremenije tvornice – kazuje nam Sandra i pojašnjava kako joj oni, osim tehničke podrške, često pomognu i sa savjetima o oblikovanju.

- Sandra može maštati i smišljati dizajnerska rješenja, a mi smo tu da ih provedemo u djelo.

Volimo vjerovati da nema ograničenja, odnosno da za sve uvijek postoji neko rješenje – nadovezje se Tomo, koji je s još dvojicom braće u ovome poslu, a u tvrtki „Eremut drvodjelstvo“ zapošljava još osmoricu radnika.
I zaista u ovome stanu sve izgleda savršeno do najsitnijeg detalja, a kako i ne bi kad je radove u svim etapama budno motrilo Sandrino oko. Što to znači, najbolje znaju svi oni koji su imali posla s meštrima.

- Kada uređujem neki stan, onda sam svaki dan na terenu i pomno pratim svaki korak. Lako izlazim na kraj s meštrima jer imam uhodanu ekipu koja je sposobna za vrhunske rezultate – zaključuje ova dizajnerica interijera pred kojom je trenutačno veliki izazov uređenja hotelskog objekta na Braču.

- Često kad nogom zakoračiš u neki hotel, više nemaš jasnu predodžbu jesi li u Zagrebu ili Rijeci ili možda Šibeniku jer mnogi hotelski interijeri ne korespondiraju s lokalnom zajednicom i zato je moja misao vodilja za ovaj projekt da se u njemu snažno osjeti ono nešto bračko – otkriva nam Sandra, a mi joj želimo još puno uspješnih poslova te se nadamo kako ćemo imati prilike na stranicama našeg priloga ponovno predstaviti još neke interijere s njezinim potpisom.

SINIŠA JOVIĆ

Naslovnica Prostorija