Stil Prostorija

Bijela za čiste i sofisticirane interijere

Bijela je vjerojatno jedna od najpopularnijih i najprisutnijih boja u našim interijerima. Ona se prilično lako kombinira s drugim bojama, a posebno se preporučuje za manje prostore jer vizualno povećava prostor. Odlično se može uklopiti u različite stilove, od hi-tec interijera pa sve do romantičnih shabby chic domova. Ako želimo istaknuti neki detalj, bijela podloga bit će idealna, a posebno sofisticirani dojam možemo postići apsolutnim “diktatom bijele” u interijeru koji će tada djelovati krajnje pročišćeno te pomalo mistično, no takav interijer ipak nije za svakoga. Više o simbolici ove boje, kao i najboljim kombinacijama, razgovarali smo s profesoricom Barbarom Gaj s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

- Bijela boja povezana je sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, mirom, radošću, čistoćom i djevičanstvom, a također može predstavljati i uspješan početak. Kao suprotnost crnoj, bijela obično ima pozitivnu konotaciju i predstavlja moralne vrijednosti. Smatra se bojom savršenstva i često ima sličnu metafizičku simboliku kao zlatna i srebrna pa se uspoređuje sa svjetlošću, inteligencijom, duhovnošću i prosvjetljenjem - objašnjava Barbara Gaj, no napominjući da isto tako bijela može biti i sinonim za zimu, hladnoću, prazninu, tišinu i daljinu.

Bijelu bi zapravo bilo ispravnije nazvati ne-bojom, budući da je krajnje neutralna, odnosno akromatska, idealna je za sve kombinacije.

- Možemo je kombinirati s nježnim, pastelnim tonovima, što je posebno popularno kod shabby chic stila, pri čemu, dakako, uvijek dodajemo i romantične cvjetne detalje. Efektan kontrast možemo postići ako je kombiniramo s tamnim tonovima crvene ili s ljubičastom. A kako prilikom odijevanja, tako je i pri uređenju interijera uvijek aktualna i vječna crno-bijela kombinacija. Ako, pak, želimo kreirati zen ambijent, onda ćemo odabrati ovu kombinaciju: bijela pozadina i zeleni detalji, bambus npr. - kaže Barbara. Ona misli da ako bijela prevladava u interijeru, dom može djelovati previše uredno i sterilno pa bi bilo zgodno za velike površine zida ili namještaja odabrati neki ton bijele koji je ublažen drugim bojama; npr. magnolijom i vanilijom, što je čest slučaj u Engleskoj, dok je plavičista nijansa leda tipična za skandinavske interijere.

- Ne treba pretjerivati s upotrebom bijele u interiju jer ona tada može izazvati hladan i prazan ugođaj te osjećaj usamljenosti i izolacije - upozorava naša sugovornica, a kao jednu od zanimljivijih varijanti sparivanja boja ona ističe tzv. mondrianovsku kombinaciju (prema Pietu Mondrianu), a nju čini bijela i crna u kontrastu s primarnim bojama žuto-plavo-crveno.

Generalno govoreći, bijela boja odiše jednostavnošću i umjerenošću te budi otvorenost, rast i kreativnost, no važno je napomenuti kako postoje značajne kulturološke razlike u tumačenju njezina simbolizma.

- Tako je, na primjer, u Kini bijela boja povezana sa smrću, a u Indiji predstavlja žalost i tugu pa udovice najčešće nose bijeli sari. Na Istoku je bijela solarna boja, boja zore i svitanja te preobražaja, a na Zapadu je simbol čistoće, djevičanstva i milosti. Dramatičan kontrast između crne i bijele često je, pak, korišten za prikaz suprotnih pojmova, kao što su dan i noć, dobro i zlo, ili primjerice u budizmu i taoizmu yin i yang - govori nam profesorica Gaj.
Razmatrajući ezoterijsko značenje ove boje, Barbara za kraj ističe kako je bijela povezana s krunskom čakrom ili Sahsrara chakrom koja je često prikazana poput cvijeta lotosa s tisuću latica.

No ova čakra se još povezuju i sa zlatnom, srebrnom i ljubičastom bojom. Nalazi se ne vrhu tjemena i predstavlja čistu svijest i povezanost s univerzumom i božanskim. Kamenje bijele ili prozirno bijele boje poput gorskog kristala, mjesečeva kamena i celestita ima, pak, jaka iscjeljujuća svojstva. Primjerice, gorski kristal je univerzalni iscjeliteljski kristal za sve namjene, čisti ostale kristale i podiže razinu energije, mjesečev kamen je “kamen novih početaka”, umiruje emocije, osvješćuje nesvjesno te potiče intuiciju i empatiju, dok celestit pridonosi unutrašnjemu miru, nadi i harmoniji te uravnotežuje yin i yang energije.

Olovno bijela za Elizabetu I.

U likovnoj umjetnosti dugo se upotrebljavao pigment olovno bijele koji je bio sveprisutan u zapadnoj umjetnost i često se koristio za stvaranje tonova različitih boja, kao i za osvjetljavanje, zamijenivši prirodno dobivenu bijelu kredu i vapnenac.  Također, olovno bijela redovito se koristila i u kozmetici, gotovo uvijek s katastrofalnim posljedicama, dok nije postala zabranjena zbog svojih toksičnih svojstava. Poznato je i da je olovno bijelu za izbjeljivanje tena redovito koristila engleska kraljica Elizabeta I.

- Olovno bijelu zamijenila je u 19. stoljeću cink bijela koja ima ljekovite osobine, kao i titanium bijela koja ima izvrsna pokrivna svojstva.


siniša jović


Naslovnica Prostorija