Stil Prostorija

Vječni sjaj nepobjedivog kamena: posjetili smo luksuzni stan u Palači D'Augubio

Palača D’Augubio nalazi se u samom središtu Dioklecijanove palače, sjeverozapadno od Peristila. Dao ju je sagraditi doseljeni trgovac, kasnije plemić Giovanni Battista D’Augubio, u drugoj polovici 15. stoljeća. U 19. stoljeću palača postaje vlasništvo splitske obitelji Ivellio, pa se tako i nazivala, a u puku je bila poznata i kao Sv. Juraj. Danas su u prizemlju palače trgovine, a na katovima stanovi. Stan površine 116 metara kvadratnih nalazi se na drugom katu i u vlasništvu je pomorca Ivice Rogošića.

Prije njega je bio u vlasništvu investicijskog fonda iz Estonije te ga je vlasnik fonda namjeravao urediti za sebe i svoju obitelj. Godine 2006., prilikom rekonstrukcije i obnove stana, u romaničkoj luneti portala pronađena je freska s prikazom paunova koji piju vodu, jedna od rijetkih romaničkih fresaka poznatih u profanoj, stambenoj arhitekturi. Prikaz pauna uokviren je crnim tordiranim konopom, a s obzirom na rijetkost nalaza i dobru očuvanost freske radi se o značajnom ostatku romaničkog zidnog slikarstva.

- U stan sam se zaljubio na prvi pogled. Kada sam ga vidio, već sam imao viziju kako bih ga ja uredio. Malo mi je konzervator umiješao prste, jer ipak to spada u kulturnu baštinu, ali na kraju je sve ispalo odlično. Plovim već 30 godina i slobodno mogu reći da je za mene naša stara jezgra grada nešto najljepše na svijetu. Stari kamen, kojeg je najviše u predjelu današnje blagovaonice, spojen s ugrađenim kamenom koji je nadopunio nedostatke, daje posebnu čar prostoru. A prije nekoliko dana su moji gosti gledali „Splitsko ljeto“ s prozora. Bili su oduševljeni - priča nam vlasnik.

Iako je Rogošić stan kupio u prosincu 2011. godine, tek ovo ljeto su prvi turisti prešli prag luksuznog stana u Dioklecijanovoj ulici. Namijenjen je isključivo za turizam, ima tri dvokrevetne sobe s kupaonicama i nudi uslugu noćenja s doručkom. Kategoriziran je sa čak 4 zvjezdice, što znači da se kod njegova uređenja pazilo na svaki detalj.

Draži mu Split 3

- Jeftin namještaj nije dolazio u obzir. Uvjeti i povijest građevine tražili su prilagodbu, ne samo svojom kulturnom vrijednošću već i samim izgledom interijera. Stoga sam kompletan namještaj kupio u slovenskom salonu namještaja „Stiles“. Pri uređenju sam se konzultirao s nekim ljudima iz struke, a i supruga je bila od pomoći - našalio se sugovornik koji sa svojom suprugom Nadom ima troje male djece, dvije curice i jednog dečka.

Ipak, koliko god se divio svojoj turističkoj oazi u centru grada, kaže da ne bi mogao tu živjeti. Smatra da je puno ljepše odrastanje i odgajanje djece u kvartu kao što je „Split 3“; u blizini škole, trgovine, sportskih aktivnosti, parkinga i ostalih privilegija kojih nema sam centar. No na pitanje o rodnom Dugopolju, odgovara kroz smješak:
- Rano sam počeo ploviti, iza sebe imam već 30 godina staža tako da nisam baš toliko vezan za Dugopolje. Meni je najvažnije da imam pogled na more, gdje god da odem. Selo je više za blagdane, otići zavrtjeti janje i popiti domaćeg vina.

dina bujas, foto: jadran babić / cropix

Naslovnica Prostorija