StoryEditorOCM
Promo arhivDubrovnik

Zimski festival u Gradu ima posebnu draž

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Tonci Plazibat/ CROPIX, Zeljko Tutnjevic/ CROPIX
4. prosinca 2019. - 15:32

Paljenjem prve adventske svijeće ispred Dubrovačke katedrale te dekorativne blagdanske rasvjete uz kolendu, čime će zasjati više od 1400 svjetlosnih elemenata, započet će bogat program šestog Dubrovačkog zimskog festivala, u subotu 30. studenoga u 19.30. Odmah potom, u 21 sat, ispred crkve sv. Vlaha nastupit će The Frajle.
Središte festivalskih koncertnih zbivanja je najljepša svjetska pozornica – Stradun, gdje će tijekom čitavog festivala nastupati zvijezde hrvatske estrade – Gibonni, Zorica Kondža, kao i Neno Belan, Sanja, Marinko i Zec iz Novih fosila te Damir Urban & 4, koji će nastupiti u sklopu programa ususret Novoj godini. Za sam doček 31. prosinca, vrhunski glazbeni doživljaj na Stradunu priredit će Parni valjak, a pred nastup kultnog benda publiku će zagrijavati Ante Gelo band i gosti, mlade nade hrvatske glazbe Bruna Oberan, Iva Ajduković i Alen Đuras. Ranije tog dana na dječjem dočeku Nove godine najmlađe će zabavljati Mia Dimšić. Već tradicionalno, prvi siječnja na Stradunu će se u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar, pjenušac i kamenice zaplesati valcer, a orkestrom će ravnati maestro Noam Zur. Prvog dana 2020. u večernjim će satima na Stradunu nastupiti klapa Iskon.

Kolende na ulicama

Na Dubrovačkom božićnom koncertu, koji će se održati u nedjelju 22. prosinca u hotelu "Valamar Lacroma Dubrovnik", Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravna mlada hrvatska dirigentska zvijezda Veton Marevci, a uz pop divu Vannu nastupaju operni pjevači - sopranistica Valentina Fijačko Kobić i tenor Tomislav Mužek. Na pozornicu će se popeti i Davor Erceg, Zbor Blasius te klape FA Linđo i Subrenum, a ulaznice za ovaj prigodni koncertni program dostupne su online preko servisa www.ulaznice.hr.
Jedinstveni ugođaj u Gradu donosi kolendavanje kao tradicionalni dubrovački običaj pjevanja kolendi dubrovačkim ulicama i trgovima. Osim toga, klapska pjesma uveseljavat će Dubrovčane i goste vikendima, u điru od Brsalja, preko Straduna do Gundulićeve poljane, gdje će također biti organiziran glazbeni program uz gastronomsku ponudu na kućicama.

Božićna placa

Na radost najmlađih, na programu festivala naći će se približno 160 programa posvećenih upravo njima, a koji uključuju druženja s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igre po starinski, pričanja bajki, crtanja Djedu i brojne druge programe na širem području grada. Stanicu Sjeverni pol ove će godine ugostiti Kazalište Bursa, a Uvala Lapad će, osim klizališta, dobiti i natkrivenu pozornicu te kupolu. Unaprijeđen i bogat program očekuje djecu i mlade i u Mokošici.
Subotnja jutra bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ-a grada Dubrovnika, koji će prirediti i humanitarni Torta party na Stradunu 14. prosinca uz nastup popularne Domenice.
Novitet ovogodišnjeg festivala je Božićna placa u Lazaretima, na kojoj će donacije sugrađana u humanitarne svrhe prodavati političari, sportaši i druga javna lica, a cjelokupni prihod namijenjen je Udruzi za Down sindrom Dubrovnik – DNŽ.
Jedno od najljepših i najpopularnijih djela klasične baletne umjetnosti koje tradicionalno u adventsko vrijeme očarava djecu i odrasle diljem svijeta - "Orašar", u utorak 10. prosinca izvest će ansambl Ukrajinskog klasičnog baleta u Sportskoj dvorani u Gospinu polju u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara, a ulaznice su već rasprodane.
Dubrovačke kulturne ustanove također su pripremile brojne prigodne sadržaje za sve uzraste, pa će tako Dubrovački muzeji na programu imati izložbu "Perje, jabuke i zrno soli", a bit će organizirana i Prirodoslovna božićna stvaraonica. U Kazalištu Marina Držića 7. prosinca bit će izvedena dječja predstava "Legenda o baki Mokoš" redateljice Srđane Šimunović, a ogranak Dubrovačkih knjižnica u Mokošici organizirat će za djecu i mlade blagdanske pričaonice i radionice.

Šestu godinu zaredom

Dubrovnik Winter Festival mobilna aplikacija građanima i posjetiteljima pruža informacije o programu Dubrovačkog zimskog festivala te lokacijama na kojima su ukrašeni borovi, jelke, jaslice i slični tradicionalni i vjerski motivi. Kad dođe na lokaciju, korisniku se otvara mogućnost korištenja kamere u aplikaciji, a nakon fotografiranja s filterom na lokaciji, korisniku fotografija ostaje na uređaju uz mogućnost dijeljenja preko društvenih mreža kroz samu aplikaciju.
Dubrovački zimski festival odvija se šestu godinu zaredom, a u vrijeme Adventa i ususret dočeku Nove godine, na više lokacija u staroj gradskoj jezgri i drugim dijelovima grada donosi raznovrsne kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe. Više o zimskim blagdanima u Dubrovniku na internetskoj stranici festivala www.dubrovnikwinterfestival.com.


UVODNA RIJEČ DIREKTORICE TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVNIKA ROMANE VLAŠIĆ

Iako iznadprosječne temperature to ne sugeriraju, ovog tjedna u Dubrovniku kreće nova zimska čarolija. Šesti Dubrovački zimski festival počinje 30. studenoga paljenjem prve adventske svijeće i uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete, a najavljuje prosinac ispunjen radošću adventa i ljepotom iščekivanja Božića te spektaklom dočeka Nove godine.
Vrijeme je to kad se Grad presvlači u blagdansko ruho pa njegove jedinstvene vizure dodatno blistaju ukrašene toplim svjetlima prigodnih dekorativnih lampica i ukrasa. Uz zvuke tradicionalne kolende, vjerujem da će Dubrovčani i naši gosti uživati u bogatoj ponudi blagdanskih kućica, od Straduna preko Brsalja, Lapada do Mokošice.
A sadržaja je iz godine u godinu sve više, ima tu puno starih i provjerenih na koje su naši sugrađani naviknuli, ali i brojnih novih na rego puku pred Božić.
Božićni sajam, delicije i živa glazba na svakom kantunu, kao i veliki koncerti na Stradunu samo su dio primamljive dubrovačke zimske ponude, a naši je običaji čine još atraktivnijom i gostima.
Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre u suradnji s kulturnim ustanovama i gradskim društvima pobrinuli su se za raznovrstan kulturni, zabavni, gastronomski i glazbeni program koji će razveseliti i zadovoljiti sve uzraste i ukuse.
Blage dubrovačke zime imaju poseban šarm, a malo bure i vedre večeri savršene su za istraživanje svih ljepota koje Dubrovnik nudi izvan ljetne vreve. Oživjet će ovih dana stari običaji, spravljat će se delicije koje vonjaju po kanjeli, mame cukarom i bogatstvom trpeze. I ove godine održat će se humanitarni Torta party, sladak i s plemenitim ciljem, Dubrovčanima omiljeni Dani bakalara, a za najmlađe će opet uslijediti Božićna bajka s regalima Djeda Mraza, njih više od tisuću, kao i brojni drugi dječji programi uz vilenjake i velikog meda, koji je postao prepoznatljivi vodič kroz dubrovački advent.
Tradicionalno, glazbom će blagdansko razdoblje uljepšati Dubrovački simfonijski orkestar brojnim koncertima, među kojima bih posebno istaknula Božićni i Novogodišnji koncert uz kamenice i pjenušac. "Linđo" će sa sugrađanima zapjevati kolendu, a mališani će na Silvestrovo imati dječji doček Nove godine. Oni nešto stariji festižat će navečer uz središnji program dočeka, koji je na Stradunu uvijek posebno iskustvo.
Okosnicu i ovog Dubrovačkog zimskog festivala Turistička zajednica grada Dubrovnika prepoznaje u veselim druženjima diljem grada, a posebno zbivanjima oko i na najljepšoj ulici svijeta – Stradunu.
Dragi sugrađani i gosti, pozivam vas da budete dio blagdanskog šušura i uživate u pripremljenim programima. “Ođe, ođe” dođite i zagrijte se jedinstvenim ugođajem Božića u Dubrovniku!

Torte i pjenušac

Niz je adventskih događanja koja organizira Turistička zajednica u sklopu Zimskog festivala. Izdvajaju se dobrotvorna Torta Party 4. prosinca u 11 sati na Stradunu uz nastup Domenice, Božićna bajka, tradicionalna zabava s bogatim programom za najmlađe, na kojoj se podijeli tisuću darova najmlađima, a održat će se 21. prosinca u 11 sati na Stradunu. Tu je i tradicionalni novogodišnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, 1. siječnja u podne na Stradunu uz kamenice i pjenušac. Dani bakalara i ove godine se održavaju u suradnji s dubrovačkim restoranima od 20. do 24. prosinca.
Tradicionalna manifestacija "Moto Mrazovi na Stradunu" održat će se 26. prosinca uz podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika, a u prostorijama TZ-a tijekom Zimskog festivala održat će i slatke božićne radionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:41