StoryEditorOCM
Promo arhivJEDINSTVENIH 100

Prvi svečani koncert KUD-a Jedinstvo

Piše Promo
29. listopada 2019. - 01:01

Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo vas s ponosom poziva na PRVI od DVA velika svečana jubilarna rođendanska koncerta povodom proslave svoje 100. obljetnice.

Jedno od najstarijih, najuspješnijih i najtrofejnijih hrvatskih Kulturno-umjetničkih društava svoj 100. rođendan obilježava nizom događanja kroz cijelu 2019., pa nam tako u posljednjem dijelu godine na red dolaze i ona najuzbudljivija. Prvo od njih je nadolazeći svečani glazbeno-vokalni koncert veteranskih sekcija, koji će se održati na istom onom mjestu gdje je gotovo točno prije 100 godina, sada već davne 1919., održan prvi koncert velikog pjevačkog zbora preteče svih sekcija Jedinstva: na daskama splitskog HNK.

No Jedinstvo nije samo vjerni čuvar hrvatske tradicije koju kroz svakodnevno njegovanje i scensko izvođenje brižljivo čuva od zaborava, već kao nezaobilazni drušveno-sociološki čimbenik stvara nove naraštaje uzornih, ponosnih i tolerantnih građana otvorena srca. A upravo su članovi naših evergreen sekcija koje će nastupiti na ovom koncertu u HNK dokaz toj činjenici.

Na pozornici HNK-a će tako u utorak 29. listopada 2019. nastupiti legendarne uspješne trofejne sekcije Jedinstva koje su ne samo utkale, već možemo slobodno reći ostavile neizbrisiv trag u onom što Jedinstvo danas jest, a koje su za potrebe ove svečanosti skinule hrđu s glasnica i instrumenata te pod brižnim okom vrhunskih stručnjaka proizašlih iz naše kuće prethodnih mjeseci naporno i marljivo radile. To su redom:
- Mandolinski solisti Jedinstva / dirigent Plamenko Bavčević
- Djevojački zbor Jedinstvo / dirigent Pero Prosenica
- Vokalni ansambl Jedinstvo / maestro Rajmir Kraljević
- i gosti iznenađenja.

Repertoar glazbeno-vokalnog koncerta ''Jedinstvenih 100'' obuhvaća klasična djela poput Mozarta i Vivaldija, preko Goldmana i Ivanovicia, ali i lokal-patriotsku dozu domaćih skladatelja kao što su Hatze, Tijardović, Stipišić, Stanić, Sunko, Kovačević, Dujmić.

Na samoj press konferenciji koja će se održati 24.10. u atriju HNK s početkom u 11 sati koncert će najaviti njegovi protagonisti Rajmir Kraljević i Plamenko Bavčević, članica zbora Silvia Dvornik, predsjednik KUD-a Jedinstvo Emin Sarajlić i domaćin koncerta, intendant HNK gospodin Srećko Šestan.
Bit će to ujedno prilika da se najave i ostali svečani događaji povodom ove velike obljetnice poput:

- predstavljanja monografije ''Jedinstvenih 100'' zakazane za 21.11.2019. u Muzeju grada Splita

- izložbe ''Jedinstvenih 100'' čije je otvaranje također zakazano za 21.11.2019. u Muzeju grada Splita

- svečanog glazbeno-plesnog koncerta ''Jedinstvenih 100'' u Spaladium areni 14.12.2019.

 

 

Krenimo zajedno u naše novo stoljeće, jednom se slavi prvih sto!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:29