StoryEditorOCM
Promo arhivPOVEZANI SMO SIGURNI

Trebamo li se bojati bežične tehnologije?

Piše Promo
28. listopada 2019. - 12:10

Ovaj tekst čitate na ekranu. Možda ćete ga podijeliti putem društvenih mreža. A kad ste već tamo, vjerojatno ćete pogledati što dijele vaši prijatelji. Saznat ćete o koncertima koji dolaze – pa za njih i kupiti karte. Možda se inspirirate nekom lijepom fotografijom pa isplanirate putovanje. Raspravljat ćete s prijateljima o najvažnijim dnevnim događajima. Pročitati članke i pogledati videe iz svih krajeva svijeta. Dijelit ćete, razgovarati, pričati s prijateljima koji žive na drugom kraju svijeta. Bilježit ćete važne trenutke, slati mailove, pronalaziti nove poslovne prilike, osmišljavati projekte kojima se želite baviti i pronalaziti nova rješenja… 

Moderna tehnologija temelj je gospodarskog rasta i društvenog napretka. Pronalazi odgovore na ključna pitanja našeg vremena – na primjer, kako se povezujemo, kako se razumijemo, kako razgovaramo. Ali i na ona važnija: kako postići održivost, kako milijunske i višemilijunske gradove učiniti ugodnim mjestima za život, kako rješavati klimatske promjene, kako osigurati zdravstvenu skrb za udaljena, izdvojena područja…

Nova peta generacija telekomunikacijske tehnologije donijet će nam više nego što smo prije samo deset godina i mogli sanjati. Stvorit će preduvjete za napredak koji je dosad bio nezamisliv. Osigurat će povezanost koja će povećati našu svakodnevnu sigurnost te omogućiti stvaranje novih proizvoda. Gotovo sve industrije koje poznajemo će se značajno promijeniti. Olakšat će dijeljenje informacija među automobilima te možda zauvijek izbrisati prometne nesreće. Omogućit će nam sigurniju zdravstvenu zaštitu i bolje liječenje, kao i pristup vrhunskim liječnicima koji će u skoroj budućnosti moći izvoditi robotske operacije na daljinu. Učinit će pametne tvornice, pametne gradove i pametne poljoprivredne i energetske sustave našom svakodnevnicom. 
Vrhunska povezanost i pokrivenost signalom preduvjet je razvoja svakog grada i sela. Razvijena komunikacijska infrastruktura jamstvo je koje nam omogućava da ostanemo živjeti i raditi u svom kraju, a pritom osigurava poslovanje s cijelim svijetom, uz razvoj vlastitih proizvoda i izvoz. Bez vrhunske povezanosti ostat ćemo izolirani, sami – bez mogućnosti da se predstavimo svijetu kao sigurna i otvorena zemalja za turiste i investitore.

 

 

Europska unija kažu da će se samo u idućih pet godina zahvaljujući novoj generaciji telekomunikacijskih sustava u Europi otvoriti preko dva milijuna novih radnih mjesta. Nama u Hrvatskoj udruzi poslodavaca važno je da neka budu i u Hrvatskoj. Jednako tako nam je važno da naši građani razumiju zašto ulagati u mreže pete generacije i kako to utječe na njihov život. 
I baš zato kampanja Povezani smo sigurni – informiraj se i educiraj!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:48