StoryEditorOCM
Promo arhivIDEJE ZA IZLET

Pet priča koje možda niste znali o Požeško-slavonskoj županiji

Piše Promo, Foto Igor Šeler, Josip Novosel, arhiva Hrvatska turistička zajednica
28. listopada 2019. - 15:06

Imaju Trg Graševine i bećarca, tamo je živio i Freudov prijatelj, tu se punila prva hrvatska mineralna voda,a da su stanovnici Požeško-slavonske županije gorštaci među Slavoncima potvrđuju i planine koji ih okružuju.

Graševina je broj jedan!

Graševina je broj jedan, sve ostalo su sinonimi - tvrdi vinska kritičarka Jancis Robinson za najpoznatiju sortu u Hrvatskoj, koja u svijetu ima sinonima koliko ni jedna druga. Iako je u srednjoj Europi gotovo svi svojataju, dotična gospođa Robinson i njezin kolega StevenSpurrier, još jedno poznato imesvjetske vinske scene -  tvrde da je njezina domovina upravo Hrvatska. S njima se slažu i slavonski vinari koji je oduvijek smatraju autohtonom sortom, a po njoj je ime dobio i glavni trg u Kutjevu. U ovom pitoresknom gradiću gotovo svaka obitelj ima najmanje jednog vinara, a vinoljupci i stručnjaci će vam potvrditi da u kutjevačkim podrumima graševina daje najbolje rezultate.


Kutjevo vinogradi

 

Tko je bio Friedrich Salamon Krauss?

Bećarac i danas proučavaju na studijima književnosti kao jedinstven primjer tradicionalnog napjeva iz 19. stoljeća. U tadašnje vrijeme njegov satiričan, ljubavni ili erotski sadržaj bio je  vrlo šokantan za ostatak svijeta. Njime se oduševio i FriedrichSalamonKrauss, etnolog folklorist, filolog i seksolog, suradnik i prijatelj Sigmunda Freuda, koji je živio u Pleternici i Požegi. Od dvije tisuće bećaraca, koliko ih je sakupio Krauss, više od stotinu ih je iz Pleternice. Ovaj maleni gradić od bećarca je napravio brend pa će uskoro otvoriti vrata modernog Interpretacijskog centra i muzeja, a već sada možete prošetati šetnicom i glavnim gradskim trgom koji nosi ime upravo po ovom tradicijskom napjevu koji se od 2011. nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.


FOTO Igor Šeler, Arhiva Hrvatska turistička zajednica, Trg bećarca Pleternica

Poput alpske oaze

Kada se približavate Velikoj, zapitat ćete se jeste li stvarno u ravnoj Slavoniji ili u nekom austrijskom alpskom selu. Smještena u podnožju Papuka, službeni je ulaz u ovaj park prirode, a u njezinoj blizini, na južnim padinama brda Lapjak smješten je jedan od najljepših papučkih srednjovjekovnih gradova. Izgrađen u 13. stoljeću, u početku je bio u vlasništvu veličkih Befekijevaca, a nakon osvajanja Osmanlija postao je vojnička postaja. Izduženim peterokutnim tlocrtom, čija monumentalna sjeverna fasada izgleda kao pramac broda, razlikuje se od svih ostalih gradova iz tog razdoblja, a iako samo dijelom očuvan još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara. U Velikoj je prije nekoliko godina otvoren i prvi eko-kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj, a početkom ljeta i atraktivni adrenalinski park s dva poligona. 

 

Najljepši pogled u Slavoniji

Znate li da su Papuk i Psunj nekada bili otoci u Panonskom moru, a Sovsko jezero jedini njegov nepresušeni dio? Na Papuku su ponor Uviraljka značajno zimovalište šišmiša i Suhodolka, koja je s više od 90 metara najdublja špilja u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Iako je Papuk proglašen Parkom prirode i geo parkom, Psunju ipak nosi titulu najviše slavonske planine. Brezovo polje s 985 metara najviši je slavonski vrh, a mnogi planinari tvrde kako sa Psunja puca i najljepši pogled, i to baš iznad Pakraca s prekrasnog Omanovca. Možda je jesen pravo vrijeme da to provjerite.


Omanovac Pakrac

 

Lipik, Apple i James Bond 

Nije poznat samo po Državnoj ergeli lipicanaca ili po toplicama smještenim u središtu jednog od najljepših parkova u kontinentalnoj Hrvatskoj. U Lipiku se već 1875. u boce punila prirodna mineralna voda, koja je sve do 1993. na hrvatskom tržištu bila jedina voda domaće proizvodnje. A sve je počelo kada je 1870. ručno izbušeno Antunovo ili grofovo vrelo, jedna od prvih bušotina termo-mineralne vode u ovom dijelu Europe. Možda sve ovo i znate o Lipiku, ali sigurno niste znali da su Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10 - poznat iz filma o James Bondu, opremljeni visokokvalitetnim staklom iz lipičke tvornice staklau kojoj su proizvedene i staklene stepenice za sve Apple trgovine u svijetu.


Lipik park paviljon kompas

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:29