StoryEditorOCM
Promo arhivEKOLOGIJA U ŠKOLI

ČETVRTO JAVNO DOGAĐANJE O GOSPODARENJU OTPADOM U SKLOPU PROJEKTA „Razmišljam EKOlogično“

Piše Promo
25. listopada 2019. - 17:45

U sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“ dana 24.10.2019., u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu obilježen je Međunarodni dan borbe protiv klimatskih promjena.  

Kao što smo i najavljivali program je započeo sadnjom kostela i maslina. Učenici su „zasukali“ rukave i spretno zatrpavali rupe oko novih stabala. Spremno su im se pridružili i gradonačelnik Dalibor Ninčević i Frane Polić, viši stručni suradnik za pripremu i provedbu EU projekata. 

Nakon sadnje prisutne je  pozdravio gradonačelnik te pozvao sve da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena i pridruže građanskoj akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“. Potom je proglašen najbolji tematski plakat. Da posjetimo u natjecanju su sudjelovale osnovne škole s područja projekta (Grada Solina,  Općine Podstrana, Općine Klis i Općine Dugopolje) gdje su učenici izradili tematske plakate za koje su posjetitelji na javnim tribina o gospodarenju otpadom provedenim u sklopu Projekta glasovali. U konkurenciji maštovitih radova najviše glasova je dobio plakat kojeg su izradi učenici osnovne škole Petra Kružića Klis te je  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić dodijelila Plaketu ravnatelju Nevenu Tešiji. 

Zatim je uslijedio edukativni dio programa, pa su učiteljica Sanja Modrić i  učenici izložili prezentaciju na temu „Mijenjajmo navike, a ne klimu“, a učiteljica Ankica Glavina i učenici „Školski vrt nekad i sad“. 

Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti fotografije školskog okoliša prije- kada je većina prostora bila betonirana i služila za parking vozila i sada kada se školski vrt oplemenio raznim biljnim vrstama i na taj način privukao raznoliki životinjski svijet. Prisutni su također saznali o projektu „Bee happy“ kojim škola sadnjom medonosnih biljaka privlači pčele u školski vrt. 

Predstavnica tvrtke Alfa atest d.o.o. Anđela Dželalija izložila je stručno predavanje o Utjecaju otpada na klimatske promjene, u kojem je iznijela kako nepravilnim gospodarenjem otpadom direktno utječemo na promjenu klime, te istaknula kako je znakovito što se danas u vrtu posadilo drvo kostele čiji latinski naziv „Celtis“ potječe od grčke riječi „Keltis“ (onaj koji tjera, bič) zbog toga što se drvo kostele upotrebljavalo za štapove biča, jer svakako je krajnje vrijeme da se trgnemo i natjeramo da razmišljamo EKOlogično. 

Na kraju događaja svima se zahvalio zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i istaknuo kako su djeca najbitnija u provedbi održivog gospodarenja otpadom jer su upravo ona ta koja će potaknuti odrasle na promjene.

 

Ranije objavljeno:

U četvrtak 24. listopada, u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu obilježiti će se Međunarodni dan borbe protiv klimatskih promjena u sklopu projekta "Razmišljam EKOlogično".  

Program započinje u 11.30 sati sadnjom koštela u školskom vrtu, potom slijedi izlaganje dviju prezentacija na temu „Mijenjajmo navike, a ne klimu“ i „Školski vrt nekad i sad“  koje će izložiti učiteljice Sanja Modrić i Ankica Glavina sa svojim učenicima.  Predstavnici tvrtke Alfa atest d.o.o. zaokružiti će cijelu priču sa stručnim izlaganjem na temu „Utjecaj otpada na klimatske promjene“ te potaknuti prisutne na EKOlogično razmišljanje. Na kraju događaja proglasit će se pobjednik tematskih plakata koje su izradili učenici osnovnih škola na području projekta (Solin, Podstrana, Klis i Dugopolje) za koje su na dosadašnjim provedenim javnim tribinama posjetitelji glasovali.

Projekt Razmišljam EKOlogično ukupne je vrijednosti 1.171.898,68 kuna a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija u financijskom razdoblju 2014.-2020. u iznosu od 85% prihvatljivih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 28. lipnja 2018. godine do 28. studenog 2019. godine. Nositelj projekta je Grad Solin a sunositelji aktivnosti su Općine Klis, Podstrana i Dugopolje.

Pozivaju se svi građani da sudjeluju u programu te da se priključe građanskoj inicijativi "Dani kolektivne sadnje drveća" koja sa svojim aktivnostima započinje od 25. do 27. listopada


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:44