StoryEditorOCM
Promo arhivMDF- Spoj tehnologije i tradicije

Ekološka osviještenost nije aktualni trend već nasušna potreba za boljitak čovječanstva

Piše Promo
21. lipnja 2019. - 17:55

Ekološka komponenta 59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibenik nikad nije bila izraženija nego ovog lipnja jer ekološka osviještenost nije aktualni trend već nasušna potreba za boljitak čovječanstva. Da od ekologije ne zaziru ni najmlađi pokazalo se već prilikom upisa u radioničke programe MDF-a kada su radionice koje u sebi sadrže eko elemente, popunjene istog dana. Priča o predivnom šarenilu programa MDF-a nastavlja se i ove godine, a zelena boja nikad nije jače sjala što podržava Hrvatska turistička zajednica.

Međunarodni dječji festival u Šibeniku već nekoliko godina ima podršku holdinga RP Global  te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i Javne ustanove Nacionalni park Krka, a od ove godine, tom se elitnom društvu, koje skrbi o zelenijoj budućnosti na svim razinama, pridružilo i udruženje Obnovljivi izvori energije OIE Hrvatska te tvrtka Bikarac.

Upravo u produbljenju međusobnih odnosa i proširenju suradnje, jučer su predstavnici MDF-a, RP Globala te OIE Hrvatska zajedno obišli vjetroelektranu Danilo pokraj Šibenika. Bila je to uvertira u prvu regionalnu konferenciju Dani dobrog vjetra koja se jučer i danas održava u Vodicama. Domaćin je bio RP Global, a za posjetitelje vjetroparka ujedno i sudionike konferencije, dječji zbor Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Zdravo Maleni i članovi dramskog studija Ivana Jelić pri HNK u Šibeniku, pripremili su prigodan glazbeni program.

Posjetu vjetroelektrani Danilo, koja svojim kapacitetom može opskrbiti kućanstvo od oko 30 tisuća stanovnika, pridružili su se, dakle, predstavnici europskih i svjetskih institucija kao što su Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije, Europska komisija, Energetska zajednica, Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna financijska korporacija, Svjetska banka, te predstavnici ministarstava i financijskog sektora iz regije i mnogi drugi.

'Potencijal ovog područja prepoznali su i stari Rimljani pa ovdje pronalazimo arheološka nalazišta rimskih vila. Mi smo prepoznali potencijal vjetra, a vidimo i sunca. Sigurno znate za Međunarodni dječji festival u Šibeniku. RP Global surađuje s Festivalom već godinama, a ove godine i konferencija Dani dobrog vjetra. Iduće godine Festival obilježava jubilej i pozivam vas sve da podržite ovu krasnu manifestaciju', kazao je u svom pozdravnom govoru, Bojan Reščec izvršni direktor RP Globala u Hrvatskoj.

U to ime, djeca MDF-a izvela su himnu Festivala, Zdravo maleni i pjesmu Papagaj, pod vodstvom Tee Slavice.

Holding RP Global na svjetskom nivou vrhunski je spoj tehnologije i tradicije koji misli i djeluje, oboje, i globalno i lokalno gdje daje dobar vjetar u leđa, između ostalog, i kulturnom brendu Šibenika i Hrvatske, Međunarodnom dječjem festivalu, koji će pak službeno biti otvoren u subotu, 15. lipnja, znakovito na sam Svjetski dan vjetra!

U svom 59. izdanju Međunarodni dječji festival još se jače okreće ekološki održivom programu i jačanju ekološke svijesti, te u tom smislu još jednu godinu u Perivoj Roberta Visijanija dovodi interaktivno igralište napravljeno od recikliranog materijala. Riječ je o španjolskim gostima, katalonskoj grupi Guixot de 8 koja je svoj interaktivni park napravila još prije tri desetljeća, a u vrijeme Domovinskog rata posjetili su izbjeglički kamp u blizini Šibenika što je uvelike utjecalo na njihov kreativan rad.

Interaktivni park bit će otvoren u utorak, 18. lipnja, od 20 do 23 sata sve do 27. lipnja. No to nije sve jer ekološki osviješteni i zaigrani Katalonci za djecu MDF-a i sve one koji nisu zaboravili na dijete u sebi pripremaju veliko iznenađenje koje vrijedi čekati! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 06:02