StoryEditorOCM
Promo arhivNeka bike avantura počne

Jeste li ikad zaista upoznali Slavoniju?

Piše PROMO
1. lipnja 2019. - 10:00
Biciklizam

Kada čujete riječ Slavonija, koje su prve tri asocijacije koje vam padnu na pamet? Odsad za nju u naše prve tri asocijacije zauvijek upišite vožnju biciklom, odmah uz kulen i bećarac.

Na istoku Hrvatske sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i Pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Iznimno zanimljiv geografski izgled duguje svojim planinama i gorama koje ju okružuju, Psunju, Papuku, Krndiji, Požeškoj gori i Dilju, ravnicama koje se s tim gorama izmjenjuju te rijekama koje ju presijecaju. Najbolji način da je doživite i upoznate jest njezinim biciklističkim putovima koji po obroncima njezinih gora, u njihovom podnožju i drugim predjelima oduševljavaju mirom, prirodom i zanimljivostima.

Što se krije iza slavonskih zavoja?

Spuštate se niz cestu koja prolazi kroz sve nijanse zelenila rastočenog po slavonskim šumama i baš kada se niste nadali, stiže uzbudljivi uspon. No, kada kao cilj postavite jednu od mnogih atrakcija ili restorana s domaćom slavonskom kuhinjom koje se nalaze na biciklističkim rutama ovoga kraja, tada vam nepredvidivost Slavonije postaje još draža. Požeško-slavonska županija visoko se uzdiže na popisu privlačnih cikloturističkih destinacija jer njezin teren oduševljava. Tome doprinosi 30 označenih zanimljivih i raznovrsnih biciklističkih staza, prolazak državne biciklističke rute te blizina EuroVelo rute. Snalaženje u županiji olakšano je pomoću novog biciklističkog vodiča Biciklom kroz Požeško-slavonsku županiju koji osim pregleda bike ruta, donosi i pregled turističkih sadržaja.

Istražite jedini UNESCO-ov Geopark u Hrvatskoj na dva kotača

Također, obići možete najvrjednije prirodne lokalitete Požeško-slavonske županije i otkriti prave dragulje poput Parka prirode i Geoparka Papuk, UNESCO-va vrijednog lokaliteta koji obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština. Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije.

Neka bike avantura počne

Bez brige, bicikl u Požeško-slavonskoj možete unajmiti, popraviti, a čak i otići na vođenu turu Požeškim krajem koju vam nudi turistička agencija specijalizirana za istraživanje na dva kotača. O pronalasku noćenja ne morate brinuti, pronaći ćete sve od luksuzno uređenih vila usred šume, smještaja u gradu, apartmana, planinarskih domova te kampova. Uz sve to, fino ćete jesti i piti ako potražite restorane s oznakom Okusi Zlatne Slavonije. I što vam treba više od toga i divnog pogleda s visokih planina poput Papuka ili manjih brda poput Klikuna i Starca, upoznavanje kulturne baštine tempom kojim želite te vožnje kroz vinograde i ruže na Cesti vina i ruža ili kroz Požešku kotlinu zvanu Zlatna dolina?

Preuzmite bike vodič, isplanirajte put i uvjerite se sami. Od Zagreba do Požege treba vam samo otprilike 2 sata vožnje.

Više informacija dostupno je na web stranici Turističke zajednice Požeško - slavonske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:14