StoryEditorOCM
Promo arhivNAJVIŠE SU U PITANJU MRI I RTG PRETRAGE

18 tisuća Splićana godišnje na dijagnostičkim pregledima u AFFIDEI KALAJŽIĆ

Piše PROMO
24. listopada 2018. - 14:41
MRI JE METODA snimanja bez štetnog ionizirajućeg zračenja

Sjedilački i neaktivni način života sve više pogađa Splićane. Naime, najviše obolijevaju od bolesti kralježnice, a u porastu je i broj oboljelih od malignih bolesti.

Poliklinika Affidea Kalajžić središnje je mjesto na kojem se obavlja velik broj dijagnostičkih pretraga. Dr. Ksenija Nikolić otkriva da čak 18 tisuća Splićana godišnje potraži njihovu pomoć, a u ljetnim mjesecima tu je i velik broj stranih državljana. Najviše su u pitanju MRI i RTG pretrage.

„Naši pacijenti najviše traže snimanje magnetskom rezonancom, neinvazivnom dijagnostičkom metodom kojom se dobiva uvid u patološko stanje. Zatim ultrazvuk trbušnih organa i krvnih žila što je također jednostavna i pristupačna metoda. Splićani najviše obolijevaju od bolesti kralježnice koje uglavnom uzrokuje sjedilački način života. Isto tako u porastu je nažalost i broj malignih oboljenja kod pacijenata svih uzrasta!“ – govori dr. Nikolić.

 

 

Magnetska rezonanca najčešće se povezuje s dijagnostikom tumorskih oboljenja. No, to nije njezina jedina svrha. Što sve otkriva MR pretraga?

„Snimanje magnetskom rezonancom omogućava uvid u patološke procese niza bolesti jer nudi najbolju tkivnu razlučivost i time detekciju promjena u tijelu. Za razliku od MSCT uređaja MRI je metoda snimanja bez štetnog ionizirajućeg zračenja što joj daje veliku prednost zbog mogućnosti višekratnih snimanja i kontrola. Kako nema ni štetnog zračenja, metoda je izbora i u dijagnostici djece i trudnica (viši stupanj trudnoće). Radi se o najboljoj metodi prikaza mozga i kralježnice te osteomuskularnog sustava- zglobovi, mišići koji se ne mogu prikazati drugim metodama. Odlična je metoda snimanja dojki, naravno uz UZ i digitalnu mamografiju!“

Veliki broj ljudi osjeća jednu vrstu straha od MR pretrage neki zbog straha od rezultata, neki zbog straha od vrlo skučenog prostora?

„Većina pacijenata ipak nema strah od zatvorenog prostora, odnosno klaustrofobiju. Uz pacijenta može biti  bliska osoba, odnosno naš djelatnik ukoliko je pacijent došao sam na snimanje. Ukoliko dođe do reakcije straha tijekom snimanja, naši medicinski inženjeri u stalnom su kontaktu s pacijentom te u tom slučaju prekidamo snimanje!“ – zaključuje dr. Ksenija Nikolić iz splitske Affidea Kalajžić poliklinike.

Affidea Kalajžić u Splitu pripada prestižnom lancu Affidea koji predstavlja vodećeg europskog pružatelja usluga napredne radiološke i laboratorijske dijagnostike te usluga radioterapije. Tijekom niza godina poslovanja, uz tim vrhunskih stručnjaka, dugogodišnje medicinsko iskustvo i velika ulaganja u kompetencije cjelokupnog tima,  postala je nezaobilazna odrednica, kako privatnih pacijenata tako i pacijenata javnog zdravstvenog osiguranja. Postizanje izvrsnosti u pružanju zdravstvene skrbi osnova je poslovne kulture i vizije Affidea Kalajžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:22