StoryEditorOCM
Promo arhivPrilagodite se djetetovim potrebama i sposobnostima

Kalendarski uzrast nije dovoljan pokazatelj tjelesne i psihičke zrelosti

20. rujna 2018. - 16:05

Nova školska godina teče a "prvašići" i njihovi roditelji susreću se s novim izazovima. Kako bi vam ovo novo razdoblje prošlo što manje stresno, razgovarali smo s magistrom primarnog obrazovanja Ivonom Žanić koja nam je dala sliku prvašića i kako bi se trebalo ophoditi prema njima.
Kao prvo pravilo, istaknula je kako dijete ne treba forsirati, ne tjerati ga da bude savršeno jer nitko to nije.
– Polazak djeteta u školu je značajan događaj. Djeca ne mogu biti idealna, i ono što se nama čini lakim i jednostavnim za njih to nije. Uspjeh u tom razdoblju potiče kod djeteta sigurnost, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi. Osim toga, djeca se prvi put susreću s društvenim autoritetom tako da se morate prilagoditi njegovim potrebama i sposobnostima – kazala je učiteljica Ivona dodavši kako prvi dani školovanja i roditeljski pristup ovise o daljnjoj uspješnosti, slici koju dijete gradi o sebi, očekivanjima koja postavlja pred sebe i uspjehu u drugim aktivnostima.
Mnoge zanima kada je idealno da dijete krene u školu, pa je vječna dilema hoće li to biti prije ili s navršenih sedam godina.
– Kalendarski uzrast nije dovoljan pokazatelj tjelesne i psihičke zrelosti. Činjenicu da se djeca u tjelesnom pogledu ne razvijaju jednakim tempom prihvaćamo bez većih problema jer, naravno, to je vidljivo. Samo zato što su istoga kalendarskog uzrasta, normalno nam je da se djeci postavljaju jednaki zahtjevi, te nismo svjesni kako utječemo na djecu koja se sporije razvijaju, jednako kao i onu koja se brže razvijaju – govori učiteljica naglasivši kako je potrebno posvetiti potrebnu pažnju djetetu prije polaska u školu i time utjecati da stvori pozitivnu sliku o sebi. Poticajne rečenice kao "Ti to možeš sam!" odlično djeluju na dijete.
Mnogi su roditelji zabrinuti kako će se dijete snaći, kako će napredovati. Neki su u brizi jer im dijete još uvijek ne zna pisati, ni čitati pa misle da će teže napredovati.
Naša sugovornica smatra kako je uspješno dijete ono koje je znatiželjno, sposobno logički misliti, željno novih znanja, sposobno promatrati, dobro razumije govor i samo se ispravno izražava, a ne ono koje zna čitati, pisati i računati.
– Naravno da nije potrebno da dijete prije polaska u školu zna pisati, čitati i računati. Osposobiti ih za to je dužnost učitelja. Naš je zadatak, u ovom neobično složenom svijetu, pomoći djeci da nauče zadovoljavati svoje potrebe na odgovarajući način. Osim toga, na nama je da ih naučimo uspostavljanju kontrole nad svojim životima i svojom srećom – smatra mlada učiteljica, koja je za kraj citirala Mahatmu Gandhija, u čijoj je maksimi, kako nam je kazala, sve rečeno "Pravilan odgoj sastoji se u tome da se iz svakoga izvuče ono što je najbolje".

A nakon škole ostavite malo vremena i za slobodne aktivnosti čiji pregled možete pronaći na portalu SLOBODNE AKTIVNOSTI.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:13