StoryEditorOCM
Promo arhivOBITELJSKA TVRTKA 'BRALA' ISPORUČUJE 'TOMMYJU' PRVOKLASNO GROŽĐE

Black magic iz Posedarja pravi je gušt za kupce

Piše Tanja Šimundić BendićDuje Klarić/HANZA MEDIA
21. svibnja 2018. - 11:45

Onima koji još uvijek misle kako se klimatske promjene događaju nekome drugome, savjetujemo da uđu u prvi vinograd.

Tu će ih ljudi od zemlje podučiti kako se nešto gore, dolje, oko nas, svugdje okolo uistinu događa, sada, upravo ovoga trena. Jer ako laže znanost, ne laže čokot. A on svoj rod već neko vrijeme daje puno ranije. U posedarskom vinogradu tvrtke "Brala", koji se prostire na 13 hektara zemljišta, jasno je kao dan da grožđe njihovo slasno čak dva tjedna ranije dolazi na rod. Sorta palieri je nekad na rod dolazila sredinom rujna. No, već neko vrijeme, kraj kolovoza, znači i njezin vrhunac.

Pogled u nebo

- Više nam ne trebaju agronomi, već meteorolozi jer se vrijeme toliko brzo mijenja. Tako neočekivano ima drugačija raspoloženja da prognozu dnevno, na nekoliko portala, gledamo minimalno pet puta. Pa i ja koji se s ovim vinogradom i s njegovih 17 tisuća odraslih panja i četiri tisuće mladih trsova dižem i liježem, obvezno s buđenjem odmah gledam što nam vrijeme taj dan sprema. Znam samo jednu stvar, praćenjem prognoze stignemo na vrijeme napraviti sve potrebne radove. Tu bih posebno izdvojio zaštitu biljaka, a sve kako bismo ove naše sočne bobe zaštitili od najvećeg neprijatelja, loših vremenskih uvjeta. Posebno kombinacije velike vlage i visokih temperatura – kaže nam Ante Basa, voditelj u tvrtki "Brala" d.o.o.
Ovo zapravo pokazuje svu brigu koju najveća vinogradarska tvrtka s području sjeverne Dalmacije vodi o svom imanju. Onome s kojega na police "Tommyja" kao našega najvećeg maloprodajnog lanca, tu negdje s krajem srpnja, početkom kolovoza, stiže omiljena crna sorte black magic, bijela victoria, te cardinal kao crveni rose. S krajem ljeta pridružit će im se i sorta palieri. Sve to blago će čim se skine s trsa, u najkraćem mogućem vremenu krenuti u pravcu kupaca. I proizvođači grožđa i "Tommy" kao njihova sljedeća karika u lancu dobro su svjesni činjenice da kupac traži samo najbolje, najsvježije. I zato od tog pravila ne odstupaju.

Briga o svakom trsu

- Ovogodišnje će nam grožđe biti još bolje nego prijašnjih sezona. A rekla bih kako će ga biti i više. Zašto? Zato što dobro radimo, jer se brinemo o svakom trsu. A kada se brineš, trs i vraća – s vinograda nam na prvi balun dobacuje Katarina Novković, agronomkinja, na kojoj smo odmah zapazili visoke gumene čizme, pune gustog, mekog blata.
Taman je došla iz srca mladog nasada, pogledala je stiže li brzo cvatnja, informira nas da onda stiže i zelena rezidba, nakon nje i vezivanje loza. Onih nekoliko tustih oblaka koji su opako priprijetili sa zapada ne brine je. Vinogradi tvrtke "Brala" su pod dobrom zaštitom, tu se ništa slučaju ne prepušta. Ipak, kada ovisiš o nekom drugom, tada doza opreza ipak postoji. U njihovu slučaju ove se godine postavlja i jedno važno pitanje, ono radne snage. U posedarski kraj već godinama u branje grožđa dolaze žene. One su jače, snažnije, fokusiranije od muškaraca. Samo žene mogu izdržati visoke temperature, satima ponavljajući iste pokrete.
- Branje se obično događa u ekstremno teškim vanjskim uvjetima, koje samo žena izdržati može. Nema tog muškarca koji bi u tom poslu parirao. Ove godine ćemo ranije krenuti s pozivom sezonskim radnicama, kako bismo na vrijeme osigurali radnu snagu. Slavonija, iz koje nam žene dolaze, opustjela je, ljudi su otišli vani trbuhom za krugom, u Irsku, Njemačku. Pa nas je to primoralo da ranije krenemo s ekipiranjem. Da, da, zanimljivo je to kako se na primjeru jednog vinograda može očitati i društvena situacija naše zemlje. Ona se zrcali upravo na ovim našim čokotima – kaže Ante.
Zato u jedno mogu biti sigurni sto posto, u svoga dugogodišnjeg partnera "Tommyja", na čije police odlazi veći dio "Bralina" proizvoda. Za "Tommy" ima samo riječi hvale, dapače, tvrdi kako bi bez njega cijela ova proizvodnja postala ekonomski prilično upitna. Iznimno su im bitni kao partneri i zbog smanjenja troška, povećavanja učinkovitosti, ali i kao sigurni kupci koji proizvod uzimaju po uhodanom rasporedu.

Najvažnija karika

- S "Tommyjem" možemo planirati rad, što je iznimno važno. S njima nema kockanja, to je pouzdan i siguran partner s kojim imamo suradnju temeljenu na obostranoj ozbiljnosti i povjerenju. Iz takvog odnosa i treća karika, kupac koji "Bralino" grožđe u najsvježijem obliku pronalazi na "Tommyjevim" policama, može isto tako samo profitirati – veli Ante Basa.

 

 


Ovo je baš dobro
Torta s varenikom
Varenik je drevni brački začin svakom jelu, takozvani grožđani eliksir koji se priprema na način da se mošt satima strpljivo ukuhava na maksimalnih 60 stupnjeva. Kuha se satima, sve dotle dok se mošt ne reducira na trećinu, sve dok u loncu ne nastane gusta sirupasta tekućina. Ona se pet dana drži u otvorenoj boci, tek potom se zatvara. Varenik se kao začin dodaje varivima, šalši, pečenjima, umacima raguu, kolačima. Odličan je i u tortama, smoothiejima, prhkim kolačima. Miješa se s grizom, a od njega se pravila i marmelada u koju su stari Bračani znali dodavati suhe smokve, usitnjene bademe i suvice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:42