Stil Promo

PREMA PRAVILIMA Specialty Coffee Association

Počele pripreme za Franckovo regionalno barističko natjecanje

PREMA PRAVILIMA Specialty Coffee Association

Kvalifikacije se održavaju danas u zadarskom caffe baru Kulto, te 10. svibnja u Fabrigue klubu u Splitu; Deset finalista imat će priliku pokazati svoja znanja na natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka 1. listopada ove godine.

Nakon uspješnog prvog profesionalnog regionalnog natjecanja barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje. Cilj natjecanja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave te daljnja popularizacija barističkog zvanja koje zadnjih godina sve više dobiva na značaju.
 
Nakon Pule, kvalifikacije za drugo regionalno natjecanje barista održavaju se danas, u utorak, 8. svibnja u zadarskom caffe baru Kulto, nakon čega slijede natjecanja u Splitu u Fabrique klubu 10. svibnja, u Maxi pubu u Zagrebu 15. svibnja te u Waldinger baru u Osijeku 29. svibnja, dok u lipnju slijede kvalifikacije u Sloveniji i BiH.   
 
Finalno natjecanje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u zagrebačkome Johannu Francku 1. listopada. Prvo regionalno barističko natjecanje u organizaciji Francka provodi se u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kave. Zadatak za natjecatelje je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak mora biti identičan. 
 
Franck je po prvi put u povijesti prošle godine organizirao natjecanje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnoj razini. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara iz pet hrvatskih regija pristupila su natjecanju, a najboljih 11 finalista iz Rijeke, Splita, Zagreba, Bjelovara, Osijeka, Pirovca i Vodica kvalificiralo se za finalno barističko natjecanje u Zagrebu.
 
Prošlogodišnji pobjednik natjecanja bio je Luka Panović iz Rijeke (caffe bar Monte Cristo), drugo mjesto pripalo je Ivan Sinčiću iz Pirovca (caffe bar Rišpet), dok je treće mjesto osvojio Petar Knežević iz Šibenika (Johann Franck Zagreb).
 
Franck, od početka podiže ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a natjecanjima poput ovog potvđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave.

Naslovnica Promo