Stil Promo

3D dizajn

Osmijeh kao iz filma: Možete vidjeti prije kako ćete izgledati

3D dizajn

Korištenjem posebnih računalnih programa za 3D dizajn, stomatolog analizira sve karakteristike lica kako bi stvorio savršen osmijeh. Pacijenti se nerijetko rasplaču pri pogledu na svoj novi osmijeh koji će dobiti, pa se ovaj koncept često naziva i “emotivnom stomatologijom”

Ljepota je subjektivan dojam, pa često kažemo da živi u očima promatrača. No kad bismo proveli istraživanje o tome što je prvo što zamijetimo na ljudima, te što nas posebno privlači, uz lijepe oči, to bi bio osmijeh koji krase savršeni zubi.

Takav osmijeh često nazivamo ogledalom duše, u osobu koju krasi nerijetko imamo više povjerenja i smatramo je privlačnom, odnosno podsvjesno joj dajemo prednost u komunikaciji odnosu prema onima koji se ne mogu pohvaliti savršenim osmijehom.

Dr. Marko Vukić i Dr. Florin Cofar, vlasnik klinike "Dentcof" i vodeći svjetski stručnjak za digitalne protokole u stomatologiji

Srećom, zahvaljujući novim stomatološkim tehnikama i tehnologiji, savršen osmijeh više nije nedostižan san, kaže stomatolog dr. Marko Vukić, vlasnik Dental studija Vukić, jedan od prvih stomatologa u Hrvatskoj koji je u planiranju i provođenju svih zahvata na pacijenata počeo primjenjivati metodu Digital smile design ili – Digitalni dizajn osmijeha.

Vizualni prikaz novog osmijeha garantira zadovoljstvo pacijenta

Hrvoje, prije i poslije s mockup-om

- Riječ je o metodi koja omogućuje predvidiv konačni izgled zuba i izraza lica. Pacijent tako može vidjeti kako će točno izgledati na kraju zahvata i usporediti to s fotografijama prije početka zahvata u svojim ustima. Prikaz toga kako će izgledati poslije zahvata kod pacijenta izaziva snažan osjećaj povjerenja i sve mu je mnogo jasnije kroz fotografiju i videoanimaciju, a stomatolog ne mora trošiti dragocjeno vrijeme na objašnjavanje i dokazivanje svoje stručnosti i riječima uvjeravati pacijenta kako lijep osmijeh mu može osigurati, pojašnjava naš sugovornik.
 Zahvati koji se provode nakon digitalnog planiranja osmijeha manje su bolni, dodaje, jer se putem softvera dobrim planiranjem smanjuje invazivnost na najmanju moguću mjeru, a ako pacijent iz bilo kojeg razlogaodustane od radova - izlazi iz ordinacije zadovoljan, bez negativne slike o klinici.

 

 

Nama je i to iznimno važno - ističe dr. Vukić. 

Svrha i cilj DSD-a je iz temelja promijeniti jednu od osnovnih prepreka u stomatologiji, a to je da pacijent, u najvećem broju slučajeva, vidi svoje nove zube tek na kraju. Uzrok za to je što u stomatologiji većinom vlada tzv. koncept “povjerenja”, gdje stomatologu idemo prema preporuci ili inerciji, te vjerujemo u njegovu stručnost i odabir najbolje opcije za nas kao pacijenta. Ako bismo to usporedili s arhitekturom, onda bi nam arhitekt pokazao kuću tek kad je gotova, umjesto da najprije pokaže nacrt ili maketu, kako će ta kuća na kraju izgledati.

Darko prije i poslije s mockup-om

Traži se prirodno i skladno s licem

Digitalni dizajn osmijeha podrazumijeva analizu svih karakteristika lica – veličine i oblika zuba, mekog tkiva, usana, strukture jagodica i izraza cijelog lica – kako bi se kreirao skladan i  prirodan osmijeh.
Sveobuhvatno dizajniranje pritom mora uključiti sve dijelove stomatologije, što u izvođenju plana terapije rezultira raznim zahvatima na samom pacijentu poput korekcije oblika i veličine zuba, korekciju odnosa zubi i zubnog mesa te promjenu boje, postavljanje krunica ili ugradnju implantanata, ako je to potrebno, a sve te promjene treba uskladiti sa strukturom lica, kako bi ono djelovalo prirodno i skladno.

Dr. Marko Vukić, vlasnik Dental studija Vukić koji je prerastao u klinički centar izvrsnosti “Digital Smile Academy”

- Računalni sustavi za 3D dizajn zuba koje koristimo u svakodnevnom radu u našoj klinici, nam individualno i precizno izračunavaju što bi bilo lijepo i skladno za pacijenta, temeljem prirodnih zakonitosti poput ‘Zlatnog reza’ i savršenih geometrijskih oblika. Naravno, rad na računalu i dizajniranje zuba koji će rezultirati skladnim osmijehom zahtijeva i veliku stručnost kompletnog stručnog tima klinike, u čemu smo regionalni lider - što je vidljivo kroz stalnu suradnju sa našim mentorima. Dobar alat i tehnologija funkcioniraju samo u rukama vrhunskog stručnjaka, objasnio je dr. Vukić.

www.dsa.clinic/hr/

Naslovnica Promo