Stil Moda

SVE IGRA ULOGU

I komad robe u politici je važan: Kolinda je nosila prevelike brojeve, preizražajnu šminku i frizuru, ali su je stilisti spasili, Sanja Putica i Sabina Glasovac modno znaju što čine

SVE IGRA ULOGU

Kada pomislimo na modu i modne trendove, prvo što većini padne na pamet su zvijezde, tjedni mode, dizajneri...
No što je s politikom i modom? Možda na prvu ne izgleda kao da imaju ikakve veze, no, veza ne samo da postoji, ona je u današnje vrijeme zapravo puno dublja i značajnija nego što mnogi mogu zamisliti.

Naime, na svjetskoj političkoj sceni svaka je modna kombinacija pomno osmišljena kako bi političari poslali određenu poruku ciljanoj skupini. Vodi se računa o krojevima, bojama, materijalima, čak i najmanji detalji nadgledani su od stilista, a sve je usmjereno dobivanju političkih bodova i povjerenja biračkog tijela.

Najbolji primjer danas je prva dama SAD-a Melania Trump oko čijih se kombinacija redovito lome koplja, a zbog neslaganja sa suprugovom politikom i načinom vođenja države, leđa su joj na samom početku mandata okrenuli brojni svjetski kreatori odbivši je odijevati. Svi su imali jedan te isti cilj-jasno pokazati svoj politički stav.

Koliko je najobičniji komad odjeće važan u politici pokazala je odjenuvši jaknu s natpisom „Nije me briga, a vas?“ prilikom posjeta centru za djecu imigranata na granici s Meksikom u lipnju ove godine. Iako se prethodno javno suprotstavila suprugu i politici odvajanja roditelja koji su ilegalno prešli granicu od njihove djece, svojim je tadašnjim staylingom mnoge zbunila te su se danima vodile oštre polemike što je točno htjela poručiti i kome.

Još je davnih godina Jackie Kennedy pokazala kako su politika i moda itekako usko povezane. Kao nekadašnja prva dama Amerike upravo je istančanim modnim ukusom pridonijela suprugovu enormnom uspjehu.

- Svojim modernim modnim stilom pokazivala je kako je administracija njenog supruga također mlada, moderna i sposobna – kazala je svojedobno modna povjesničarka Valerie Steele.

Veliki utjecaj na političku karijeru slavnog supruga imala je i Michelle Obama koja je za svakodnevne prigode redovito birala komade iz high street brendova poput H&M-a, J. Crewa, Targeta... koje si je mogao priuštiti prosječan Amerikanac. Na taj se način bivša prva dama solidarizirala s građanima u vrijeme velikih financijskih rezova vlade Baracka Obame.

Za razliku od svjetske političko-modne scene, hrvatska definitivno vapi za pomoći. U moru kiča i neukusa na prste ruke mogu se nabrojati političarke koje doista imaju prepoznatljiv stil poput Sabine Glasovac i Sanje Putice koje odlično balansiraju između casual i poslovnog looka.

Modu kao način političkog izražavanja pa i obračunavanja među prvima je koristila Jadranka Kosor čiji su broševi često otkrivali stavove tadašnje premijerke koje možda nije htjela javno kazati. Ovaj naizgled bezazlen i nebitan modni dodatak ju je na kraju skoro stajao karijere, jer su je tadašnji kolege iz HDZ-a optužile da ih je kupovala na račun stranke.

Svaki je broš bio neka politička poruka. Tako je prigodom potpisivanja ugovora o arbitraži sa Slovenijom nosila broš u obliku hrvatskog zemljovida, za vrijeme pokušaja rješavanja korupcije nosila je broš u obliku metle, ali isti je nosila i prilikom čistki na stranačkom vrhu, broš u obliku cvijeća odabrala je prilikom prvog susreta s tadašnjim predsjednikom Josipovićem, a otvorena vrata prilikom razgovora s poljskim premijerom Donaldom Tuskom oko pristupa Europskoj uniji…

Svježiji primjer je pak aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako se na samom startu mandata itekako modno pogubila pa su preveliki krojevi i neprimjereni materijali, preizražajni make-up i frizura obilježili katastrofalne modne početke upravljanja Lijepom našom, predsjednica uz pomoć stilista sve češće oduševljava stylingom.

 

 

Naslovnica Moda