Stil Putovanja

zvjezdanove zvjezdice

Bracine vile lanterne: odmor u raju za 1200 € dnevno

zvjezdanove zvjezdice
Kad sam ulazio u privatni biznis, dali su mi tri savjeta: prvo, moraš imati sa strane pedesetak tisuća eura ako zaškripi. Drugo, mora ti uvijek biti pri ruci bar dvoje članova rodbine. Treće, ne očekuj da ćeš dobiti išta prve dvije godine. Tako zbori Zvjezdan Visković, zvani Braco, čovjek koji se vodio tim postulatima kad se počeo u Hrvatskoj baviti ugostiteljstvom nakon što se, nošen vihorom rata, iz Bugojna pa Frankfurta trajno nastanio u Splitu, u prigradskom dijelu Šinama. Otada se bavio trgovinom automobilima, te je vodio kultni bar s plesačicama “Red Carpet” u hotelskom naselju “Medena” pokraj Trogira, kojega se ni sada ne odriče.

Stavka “prve dvije godine – nula zarade” počela se u pogledu njegova proširenog posla mijenjati, međutim, ove turističke sezone. A taj “prošireni posao” je desetogodišnja koncesija na dva otočića dubrovačkog arhipelaga, koje je od “Plovputa” dobio na upravljanje na natječajima prije dvije godine.

Zapravo je riječ o trima malenim otocima, no samo dva imaju potencijalnu komercijalnu vrijednost: “duet” korčulanske Sestrice između Orebića i Korčule, i Greben, točno preko puta Dubrovnika.

Na većoj Sestrici nalazi se svjetionik izgrađen davne 1871. godine, koji je Visković u potpunosti renovirao te ga prenamijenio u objekt luksuzne turističke klase zakićen s četiri zvjezdice, površine dvjestotinjak četvornih metara. Ta ga je investicija stajala oko pola milijuna kuna, ali rezultat je impresivan...

– Svjetionik je i dalje u funkciji, ali ne treba ga održavati ručno, nego se to obavlja automatski, iz daljine – objašnjava naš sugovornik, i sam još uvijek fasciniran objektom kamenih zidova debelih 90 centimetara, tom okaminom prošlih vremena preuređenom pod budnom paskom konzervatora iz Dubrovnika.

– Ove sam godine Villu Korkyru, kako sam nazvao obnovljeni svjetionik, kasno pustio u pogon, tako da sam imao samo jedne goste iz Austrije. Villu s dva pomoćna objekta cijenio sam 1200 eura na dan, što nije puno s obzirom na ljepotu i sadržaje koje nudi boravak na većoj od korčulanskih Sestrica – smatra Visković.

’Bude vas dupini’

Villa Korkyra, naime, ima bazen, mali mul i brod koji je gostima na raspolaganju, a u boravak je uključen i doručak koji spravlja sobarica, a poslužuje ga batler. Oni – osoblje, dakle – spavaju u jednom od dva spomenuta pomoćna objekta (oba izgrađena naknadno, pedesetih godina prošlog stoljeća), dok drugi služi kao alatnica, te sadrži agregat za struju.
– Najljepše je što more oko otočića vrvi ribom, a uokolo vlada takva tišina da vas ujutro bude dupini – zaneseno će Visković, koji se ni u jednom trenutku nije pokajao što se javio na natječaj za dobivanje koncesije nad svjetionicima, pa čak ni u trenucima kad je zbog plitkoga gaza brodićem dovozio i potom praktički na leđima nosio jednu po jednu vreću pijeska za obnovu zdanja.

Za Sestrice, površine oko 15 tisuća četvornih metara, kao i za puno manji Greben (1000 kvadrata), kojim je prije njega neko vrijeme upravljao Goran Štrok, godišnje plaća između 10 i 15 tisuća eura za koncesiju “Plovputu”.

Za svjetionik na Grebenu, površine oko 150 kvadrata, s dvije lijepe terase od čak 400 i 200 dodatnih četvornih metara, izgrađenog samo godinu dana nakon svjetionika na Sestricama (1872. godine), čeka ga slična investicija kao i na Sestricama. To planira realizirati ove zime, da vila na Grebenu – svjetionik i spomenik u jednom – bude spremna za iduću sezonu...

– Tu vidim veliki potencijal za vjenčanja jer se nalazi točno preko puta Dubrovnika – kaže Zvjezdan Visković Braco, zanesenjak i zaljubljenik u svjetionike koje je, simbolično, vidio odavno, još iz rodnog Bugojna...

Lenka Gospodnetić

snimio: vojko bašić / cropixNaslovnica Putovanja