Stil Ljepota

Nikamo bez njih

Kako spasiti kožu od mora i sunca? Bez ovih pet proizvoda ne morate ni pomisliti na ljetovanje, evo kako spriječiti katastrofu na licu

Nikamo bez njih

Koliko god bio dobar za dušu, odmor na moru našoj koži i kosi nije najbolji prijatelj. Iako možemo (donekle) biti zadovoljni čistoćom Jadranskoga mora, pa se i uvjeravati da je sol blagotvorna za nas, u većini slučajeva ipak nije tako.

U kombinaciji s jakim suncem pogotovo - oni koji imaju osjetljivu kožu znaju: kombinacija sunca i mora može oštetiti barijeru i izazvati "nered" na licu, a pati i koža cijeloga tijela. Posvetit ćemo se ovdje ipak preparatima koji će posebno zaštititi najosjetljiviji, a i najbitniji nam svima dio.

Ako patite od crvenila, prištića ili hiperpigmentacije lica, jasno vam je da će se stanje nakon ljetovanja samo pogoršati - nije vam prvo. Zato dok ste na odmoru pokušajte poduzeti sve što možete kako biste licu vratili izgubljenu vlažnost, isušenu kožu nahranili, a pore pročistili.

1. Micelarna voda

Neka vam micelarna voda ovoga ljeta bude najbolji prijatelj. Važno je da sav znoj, nečistoću i ostatke šminke redovito uklanjate s lica, kako vam se pore ne bi začepile i izazvale upalne procese. Pripazite pritom da ne pretjerate: ne morate svako pola sata uklanjati sloj s lica, jer ćete ga na taj način lišiti i prirodnih ulja koja su našoj koži ipak potrebna.
 


2. Termalna voda

Stalnom močenju i kupanju unatoč, naša koža ljeti često zna biti ektra isušena. Ne miješajte sjaj od znoja s onim kvalitetnim, prirodnim - dehidrirana koža nije isto što i suha.
 


Upravo zbog toga važno je vratiti joj prirodnu vlažnost. U tome vam mogu pomoći termalne vodice u spreju koje će instantno kožu navlažiti, a uz to će vas i osvježiti. Ipak, na ovaj način nećete riješiti dubinski problem - ljetu i znojenju unatoč potrebno je kožu hidrirati i adekvatnim kremama, poželjno s velikim postotkom hijaluronske kiseline u sebi.

3. Fiksatori

Možete se vi kod kuće našminkati, može i kompletan 'look' izgledati božanstveno ispod klime u udobnosti vašega kupatila ili dnevne sobe. Ali znate da ćete se, nakon što izađete na paklene vrućine, bez greške "otopiti". 

Da vam trud ne bi bio uzaludan, a šminka nepostojana, imamo dva savjeta. Prvo i osnovno - nikud bez vodootpornog make-upa. Tuš, olovke za oči i maskara ovdje su najvažniji; ako ne želite da vam se crnilo s očiju preslika na obraze, koristite isključivo vodootporne verzije vaših omiljenih marki, svaka već ima svoju...

A tu je i "sveti" fiksator, kako ga vole nazivati "beauty" stručnjakinje. Nakon što se našminkate isprskajte se ovom čudotvornom vodicom i spremni ste za pokret.

4. Krema s SPF faktorom

Sun protection factor (SPF) neka ovoga ljeta bude uvijek uz vas. Ne započinjite nikakvu dnevnu rutinu bez da se najprije niste zaštitili od štetnih zraka sunca - danas je utoliko jednostavnije našminkati se budući da postoje brojni "boosteri" (pojačivači) s faktorom, koje jednostavno možete umiješati u kremu za lice ili u tekući puder, bez da on promijeni teksturu.

5. Maske za lice i kosu

Isto kao što treba nahraniti kožu lica, trebalo bi voditi računa i o osušenosti kose. Ako ste zagovornica kupanja u bazenu pogotovo - klor našim vlasima može nanijeti trajnu štetu, a nije ni more mnogo nježnije. 

Postoji stvarno sva moguća "raskoš" maski koje u drogerijama možete pronaći, a vodite se time da proizvod ne sadrži hrpu silikona - oni stvar popravljaju samo kratkotrajno.

 

Naslovnica Ljepota