Stil Ljepota

'Isprašile smo ga k'o mulca'

Splitska misica otkrila kako uz slaninu i kruh zadržava liniju srednjoškolske mršavice, a progovorila je i o svlačenju na pisti i muškim dobacivanjima

'Isprašile smo ga k'o mulca'

Na fotografijama ova žena izgleda odlično, ali vjerujte nam da u prirodi izgleda još bolje. Tanka je, mišićava, ali nije mršava, i nije od onih anoreksičnih koje paze na unos svakog zrnca šećera. Splićanka Diana Vitanović Martić na 172 centimetra ima 55 kilograma, i s konfekcijskim brojem 36 može nositi garderobu nalik onoj srednjoškolskih mršavica.

Dok stameno korača na visokim "takima", u ultra uskim trapericama i crnoj košulji s volanima koji joj ističu široka, lijepa, čvrsta ramena i mišićava leđa, te tijelo bez mrve sala, nema muškarca ni žene koji je neće škicati ispod oka.

- A ne, nisam mršava. Stalno pazim na indeks tjelesne mase, i nikad nisam pala ispod njega. Cili mi život govore, "a moja ćerce kad ćeš se više udebljat". A kako ću s ovim tempom. Znan ja i u ponoć udrit po slanini i kruvu. I ništa se ne vata. Zeza me muž da me lakše obuć nego nahranit, jer znam kupovat na dječjem odjelu, a jedem ko vuk - zeza se Diana, splitska 43-godišnjakinja, vlasnica Pilates centra "Lady Di", supruga, majka dvoje djece, instruktorica pilatesa i novopečena hrvatska "Miss mama" u kategoriji Dijamant, od 40 do 53 godine.Dok smo ćakulali uz kavu, slučajno je stolu prišao jedan joj stari poznanik, čovjek u zrelim srednjim godinama. I kada ju je uočio, pustio je samo jedan dugi šuštavi "Oooooo", onaj spontani muški uzdah oduševljenja. Pa se malo pribrao i iskreno prošaptao da izgleda nevjerojatno dobro, pače fantastično.

- Ma navikla sam ja na poglede i dobacivanja cili život. Ko će više obadavat, iako je isto lipo čut. Nervira me samo kad postanu grezi. Recimo kad hodam s mojom lipom 19-godišnjom ćerom pa mi neko dobaci - "milf". To mi je grezo za poludit. Da se razumimo, svaka žena može imati dobro tijelo. Ali, uvik ima i taj ali, mora sebi posvetiti pažnju. Mora početi trenirati i veseliti se životu kad je i najteže. Sport je tajna mog dobrog i mladog izgleda, i s njim sam se na cjeloživotnoj bazi počela družiti u trećoj godini života - kaže Diana.

Eto ga na, u trećoj. Od onog trenutka kada je na ljetovanju na Biševu, gdje joj je majka Komiška imala djedovinu, za godinu i pol dana starijim bratom skočila u more. Već je tada bila tvrd orah, pa kada je uočila kako uživa u plivanju, bacila se u val i sama. Ako je mogao on, kaže, mogla je i ona.

- Pa sam izronila, počela mlatarat rukama onako ka šta pas pliva, pa počela tonit, pa gore, pa dole, i usput vikala "vidi mama, ja plivam". I plivala sam, proplivala dovoljno da nas roditelji, koje kao i svog brata uistinu obožavam, odmah po dolasku u Split upišu na treninge plivanja. Eto zašto ja kažem da san u sportu cili život. I ova moja široka ramena su došla od sporta. A bila sam puno dobra, prsašica, postala sam i nekoliko puta prvakinja Hrvatske - veli.

I da nije bilo tih preširokih ramena i uskih bokova, skoro pa dječačke građe, tko zna dokle bi došla. Ali mami i tati se nije baš sviđalo njezino fizičko oblikovanje u tom smjeru, pa su je izvukli iz bazena tamo negdje početkom srednje škole. Nije joj bilo pravo nikako, pa iako zna da su roditelji željeli najbolje za nju, malo se zainatila. U biti malo puno, čim je odlučila početi trenirati kick boxing.Dakle, imamo misicu, super krhku plavušu koja izgleda kao da će je i mali vjetar podignuti u zrak, lako kao Mary Poppins. I toliko jaku, evo trenutka velike obmane, da jednim udarcem šakom ili nogom može i jačeg muškarca dobro nokautirati. I zato onaj tko joj putem dobaci blentavu doskočicu tip "milf" nije ni svjestan svog suludog junačenja pred živim tornadom.

- Je, je. Znaš da me neki čak zovu Xena ratnica. Smišno je to sad pričat, ali jednom dok san bila manekenka, tamo između mog prvog i drugog diteta, silazila sam niz skale nakon šetnje po pisti. I tu je staja neki lik koji me uvatija za guzicu. Tako sam ga zveknula šakom u glavu da je pa ka pokošen. Je, nokautirala sam ga bez milosti. I nisam bila mirna sve dotle dok mi se nije doša ispričat, kad se malo sredia od ošamućenosti. I onda me pita zaštitar - "curo šta to radiš". "Tvoj posal", odgovorim mu ja. Kasnije su se cure smijale da će teško taj ikad više pružit ruku prema ženi.

Ali čekaj, nervira me to globalno razmišljanje da su manekenke laka roba. Zašto? Zato što šetaju po pisti? Pa ja sam šetala pistama po ciloj Europi i lipo sam zarađivala, a nikakvih neugodnosti nisam imala. I još sam doma imala ćerkicu i muža, koji me u svemu tome od srca podržavao. S manekenstvom sam prestala kad smo odlučili ići na drugo dijete, danas našeg sina - priča.
Nemoralnih ponuda je, ne skriva, imala, dapače kaže i da su vrlo česte u tom poslu.

No, navodi i kako od karaktera neke cure zavisi hoće li na njih pristati. Zanimljivo je kako sporne ponude nisu dolazile iz redova žirija, ili od onih visećih sa šanka. Davali su ih uglavnom bogati muškarci koji su debeli novčanik koristili kao mamac za lake komade. Jednom u Švicarskoj, nakon revije, priča Diana, sjedila je za stolom s kolegicama i pjevačem Mladenom Burnaćom. I stvorio se pritom lik koji ih je ponudio prvo skupim šampanjcem. A nakon što su odbile, ponudio im je malo bijelog, kao zalog dobre zabave.- Ma daj molim te, isprašile smo ga ko mulca. No tada su to bila neka druga vremena, danas pistama kroče djeca od dvanaest godina, što mi je posve neprihvatljivo. Isto kao što mi se ne sviđa izlaženje u kupaćim kostimima na revije. Zašto? Kupaći je za plažu, nije za šetanje po pisti. I zato mi je bilo nevjerojatno drago da smo na "Miss mami" nastupile u dnevnom, sportskom i večernjem izdanju. Ne treba se pokazivat meso da bi se vidjela ljepota žene. Na kraju krajeva, svaka nosi nešto prelijepo. Mada su one najljepše najčešće i najnesigurnije - veli.

Je li ona nesigurna? Kaže da je samo jako emotivna, toliko da je na izboru za ovogodišnju "Miss mamu", na čije su je sudjelovanje nagovorila djeca i muž, s proglašenjem proplakala kao kišna godina. Toliko da je rukama morala držati umjetne trepavice kako joj se ne bi odlijepile. Taklo je to puno, isto kao i pohvale ostalih kandidatkinja koje su je od samog početka bodrile kao jednu od glavnih favoritkinja. Diana plače na puno toga, na lijepe trenutke, na ružne trenutke, na filmove, kada drugi plaču, na obiteljske situacije, iskrenost. Toliko je osjećajna, kaže, da bi to najradije iz sebe iščupala i napravila se malo tvrđom. Isto kao što je otvrdnula tijelo.

- Ali ne ide. Eto, ta moja ranjiva emotivnost najviše je na vidjelo izišla na šibenskom izboru. Kad je rijeka suza potekla, više je nisam mogla zaustaviti. A tek kad sam u publici vidjela moju djecu i muža, i njihove sretne oči. Taj njihov ponos. A oni su me na to i nagovorili. Ma nije mi bitna ni lenta ni kruna, iako ću za njih izgradit doma malu stalažu. Najbitnije mi je da san upoznala prekrasne žene iz cijele zemlje, među kojima sam s nekima od njih stvorila prijateljstvo. Ja se nadam za cili život. I rekla sam im, iduće godine dolazite kod mene na lito. Kad se toga sitim, odma mi dođu suze. Žaj mi je da uz ovoliko posla i obveza, treninga sa ženama, mojih treninga, kuhanja, spremanja, rada s dicom, posvećenosti obitelji, nemam toliko vrimena za moje prijateljice - veli Diana kojoj su životni uzor, veli, njezini roditelji.

Ali prijatelji imaju vremena za nju, znak podrške je dobila od svojih cura s pilatesa, koje je na kraju balade počastila šampanjcima i tortom "Miss mama", svojih ruku djelom. Uz nju je bila i Diana Tomić, dizajnerica zlatne haljinu u kojoj se Diana osjećala, kaže, kao diva s crvenog tapeta. Tu je i Josipa Svalina koja je ruku dala sa šminkom. Diana se inače ne šminka, pa joj je profesionalna pomoć tu itekako dobrodošla.

I sve je to našoj majci, ženi, kraljici dalo vjetar u leđa u pravcu pobjede i "Miss mama" titule. Ali dobro, pomogla je i epizoda "Talent showa", u kojem je Diana na glazbu iz "Rockyja" pokazala svoje boksačko, kick boksačko, pilates i but camp iskustvo.

- Ma samo sam pokazala svoj život, ono čime se bavim, što je utkano u mene. Pljeskali su kao ludi. Obasjala su me svjetla reflektora i ništa nisam vidjela. Ali sam čula kako me netko iz publike pita: "A di ti je sparing partner?" A ja mu uzvratila: "Eno ga dole u publici". Moj muž. Snaga i podrška, ka i moja dica.E znaš li da smo prvo bili prijatelji koji su se upoznali na kick boxingu, odavno već? A krenuli smo nakon što su i mene i njega angažirali kao izbacivače na jednoj maturalnoj zabavi. Je, je, tribala im je i žena na vratima. I on je sto posto sportaš, cili život. I ronilac. Tad su nas zezali da smo najjači par Splita, i da je pitanje kako bi ko proša da smo se pofajtali. Ali nema toga kod nas. O da, pa ništa vam još nisam rekla, pa ja sam osvajala i medalje u udičarenju. I bila sam TV novinarka. I imala sam svoju manekensku agenciju. I obožavam ići u kino, na izlete s obitelji, biciklirati, slušati Zoru Kondžu, udičariti u Opuzenu, jesti ribu, voliti sve iz mora, uključivo i mog ronioca… - kaže Diana.

Pitamo je za pojam ljepote žene. Interesira nas može li se ona postići bez botoxa, hijalurona, kemije, operacija…?
- Ma ti botoxi, to ništa ne valja. Mislim da je u pitanju stav. Jer opet kažem, svaka žena nosi nešto puno lipo. Samo puno njih to sebi neće priznati. To i optimističan pogled na život uz puno sporta je recept. Točno tako - kaže Diana Vitanović Martić, kojoj je danas rođendan.

Proslavit će ga, kaže, u teretani, na jednom od nekoliko uobičajenih dnevnih treninga.

 

Naslovnica Ljepota