Stil Ljepota

loša navika

Sedam razloga zašto nikada ne biste smjeli ići u krevet s mobitelom

loša navika
Ako navečer ne možete otići u krevet a da vaš pametni telefon nije pokraj vas, vaša je ovisnost o mobitelu dosegnula novu nezdravu razinu.

Ako se to ne čini dovoljno problematičnim, anketa što su je proveli YouGov i The Huffington Post otkrila je da 63 posto korisnika pametnih telefona u dobi između 18 i 29 godina zapravo spava s mobitelima i tabletima u krevetu.

Problematično plavo svjetlo

Proteklih godina znanstvenici su otkrili kako su kronični problemi sa spavanjem povezani s držanjem tih naprava u prostoru u kojemu spavamo. Istraživanje objavljeno u časopisu “Nature”, a proveli su ga stručnjaci s harvardskog medicinskog fakulteta, pokazalo je da umjetno plavo svjetlo koje emitiraju mobiteli, smartphonei i tableti aktiviraju neurone u mozgu koji su zaslužni za budnost i tako nas onemogućavaju da se osjećamo pospano.

Osim toga, vezanost uz tehnološke naprave utječe i na kvalitetu sna ometajući tijelo u proizvodnji melatonina, hormona zaslužnog za san.

Problemi koje izaziva plava svjetlost glavni su argument pokreta za oslobađanje spavaće sobe od tehnologije, ali to nije i jedini razlog za dobrobiti koje ćemo osjetiti ako spavaonicu proglasimo utočištem rezerviranim samo za spavanje.

Druženje iz kreveta

Obično sve počne brzim pregledom Facebooka ili nekom igricom, ali rijetko tu završi, osobito kod mlađih generacija. Kasno noćno slanje poruka i razgovori među tinejdžerima samo su dodatno pojačali njihove kronične probleme zbog manjka sna.

Zato, ako vam se još ne spava, umjesto mobitela uzmite knjigu u ruke. Lampa za čitanje ne emitira isto stimulativno plavo svjetlo kao digitalni ekran, dopuštajući prirodnom ciklusu spavanja da učini svoje. Pisana riječ daje našem umu jednu stazu da je slijedi umjesto stimulirajućih informacija s pametnih telefona i tableta.

Još jedan dobar razlog da ostavite mobitele i tablete izvan spavaće sobe jest da više pažnje posvetite svojim voljenima.

Sabotiranje seksa

Voljena osoba svakako je bolja za tetošenje od mobilnog telefona, koji je jedan od glavnih razloga za sabotažu seksualnog života. Želite li izbjeći ubijanje raspoloženja među plahtama i općenito poboljšati komunikaciju s partnerom, najbolje je onog trećeg (mobitel) izostaviti iz te priče.

Nadalje, iako ne postoje dokazi koji bi povezali mobilne telefone s razvojem tumora, mobiteli emitiraju jedan oblik elektromagnetske radijacije koju mogu apsorbirati dijelovi tijela u blizini mobitela. Rizik je minimalan i beznačajan kad mobitel nije spojen na WiFi ili, još bolje, ako je isključen, ali budimo iskreni, većina ljudi koji drže mobitele pokraj sebe dok spavaju ne isključuju ih.

Razlog za izbacivanje pametnih telefona iz spavaonice jest i to što ćete se odmah osjećati opuštenije bez zvukova koji vam ulaze u uho. Bez obzira na to jeste li toga svjesni ili ne, s mobitelom u neposrednoj blizini stvaramo osjećaj hiperbudnosti, koji se može usporediti s posttraumatskim stresom koji uključuje stalnu napetost i oprez.

Očekivanje poziva, poruka ili e-mailova onemogućava tijelo u postizanju željenog stanja potpune relaksacije. Ako se pozdravimo s mobitelom barem pola sata do sat prije odlaska u krevet, bez naknadnih provjera, pružamo mozgu mogućnost da polako uspori i opusti se umjesto da ga dodatno stimuliramo.

MARIJA ČOVIĆ, foto: shutterstock

Naslovnica Ljepota