Stil Ljepota

POZITIVAN ŽIVOT Damir Božinović: Individualna joga jedina je ispravna joga

Istočni dio Splita živi i diše zdravije zahvaljujući udruzi “Pozitivan život” koja je prije pet godina počela s radom, a do danas je u nju pristupilo 500 članova. Tijekom tog razdoblja, osim organiziranja vježbi zdravlja, sporta i sportske rekreacije, održan je i niz radionica kako o utjecaju navedenih aktivnosti na organizam tako i o zdravoj prehrani i općenito načinu života od kojeg možemo imati najviše benefita.

Radi sve većeg broja članova i što kvalitetnijeg bavljenja zdravim aspektima života u prostorima hostela “Željezničar” , preuređena je već postojeća dvorana čime je udahnut novi život u pomalo zaboravljeno zdanje. Udrugu je osnovao mr. sc. Damir Božinović, koji osim magisterija s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu ima i certifikat učitelja joge.

- Nakon godina učenja i studiranja na Kineziološkom fakultetu i na školama joge, dobio sam želju da podijelim svoje znanje na način da organiziram okupljanja građana na kojima bi mogli raditi na poboljšanju svoga zdravlja. Kako u ovom dijelu grada nema takve udruge, bazirao sam se na područje Ravnih njiva, Pujanki, Brda, Neslanovca i prigradskih naselja. Mogu vam odmah kazati kako sam već u početku uočio kako su temeljni problemi kod većine osoba koje su pristupile udruzi kralježnica i stres - prisjeća se Damir.

U udrugu se s vremenom prijavilo sve više polaznika, a nerijetko se radilo i o cijelim obiteljima jer su u udruzi radili i s odraslima i djecom. U “Studiu One” na prvom katu hostela “Željezničar” u pozračnoj dvorani punoj dnevnog svjetla, jer je cijeli jedan zid od staklene stijenke, polaznici se bave klasičnim pilatesom i tradicionalnom jogom. Pridružio im se i nemali broj sportaša, pogotovo tenisača i nogometaša, koji su dolazili vježbati radi poboljšanja fleksibilnosti. U programu joge kombiniraju se elementi pet vrsti: hatha, ashtanga, dharma i terapeutska joga.

- Kao što i naziv studija implicira, najvažniji je individualni pristup kod rada sa svakim polaznikom. Bez obzira što se vježbe izvode u grupama, za svakog pojedinog polaznika prvih sati uočim što ga najviše muči i pazim tijekom svakog sata da radi najviše vježbi koje mu odgovaraju, a da izbjegava one koje ga mogu dovesti do neugode. Jogu možemo raditi kako bismo povratili zdravlje ako imamo probleme s tlakom, srcem, štitnjačom, dijabetesom, kralježnicom ili menstrualne probleme.

Možemo je raditi i da postignemo mentalnu i emocionalnu stabilnost, ali možemo se baviti jogom i samo radi užitka koje ona donosi i osjećaja zadovoljstva. Jogom se može baviti svatko i postoji primjerena joga za svakoga: za početnike, starije osobe, osobe s problemima sa zdravljem, osobe koje su pod stresom do vrhunskih sportaša - sa smiješkom kaže naš sugovornik.

U sklopu hatha joge u “Studio One” se prakticira “Joga srca” koja se temelji na principima svjetski poznatog učitelja Marka Whitwella s Novog Zelanda. Joga srca poučava kako je individualna joga jedina ispravna joga i kako joga mora biti prilagođeno pojedincu, a ne obrnuto. „Ne postoji takva stvar kao loša joga, ako je to loša joga, onda to nije joga,“ moto je učitelja Whitwella.

Dobna granica za prakticiranje vježbi za tjelesnu i duhovnu obnovu ne postoji tako da su članovi udruge sve generacije. Osim širokog raspona godina, raznolik je i spektar zanimanja polaznika koji se brinu o pozitivnom usmjeravanju života. Među polaznicima ima liječnica, sutkinja, odvjetnika, medicinskih sestara, umirovljenih vojnika što su sve zanimanja s visokom razinom stresa.

Vježbaju i članovi koji od svog radnog mjesta imaju probleme sa zdravljem kao što su vozači kamiona koji prakticiraju jogu zbog problema s kralježnicom. Osim zaposlenih osoba bolji život kroz tjelesnu i duhovnu obnovu traže i domaćice i studenti.

- Jedna od djelatnosti udruge „Pozitivan život“ je i organizacija Sportskih igra mladih koju radimo s udrugom „Sportske igre mladih“ - naglašava Damir za kojeg je rad s mladima posebno nadahnuće te ujedno poziva sve koji žele poboljšati kvalitetu svog života da se informiraju na internetskoj stranici: http://www.yogasplit.com.

Marijo Kavain, foto: ante čizmić / cropix

Predavač Blanki, Štimcu...

Damir Božinović je predavač na visokoj školi za sportski menadžment „Aspira“ gdje je tijekom rada podučavao o sportu poznate hrvatske sportaše: Blanku Vlašić, Anu i Luciju Zaninović, Igora Štimca, Tinu Mihelić, Ivanu Brkljačić, Marija Možnika, Martinu Sinković i mnoge druge. Redovito godinama odlazi u Italiju u joga centar „Ananda Assisi“ gdje po nekoliko mjeseci uči jogu.


Obnavljanje kralježnice

Ljudski organizam je građen za kretanje, a ne za nekretanje. Nedostatak kretanja dovodi do opadanja tjelesnih sposobnosti i poremećaja u aktivnosti između organskih sustava, slabljenja imunološkog sustava i smanjenja mentalnih sposobnosti. Starost i bolesti prvo se nakupljaju u zglobovima i kralježničnim diskovima.

Anatomska istraživanja otkrivaju da kralježnični diskovi često pokazuju znakove degeneracije kod ljudi u trećem desetljeću života pa čak i u dvadesetim godinama.

Joga položaji opuštaju zglobove, istežu i obnavljaju kralježnicu, održavajući je mladom čak i u visokoj starosti. Poznati su mnogi slučajevi jogija u Indiji i svijetu, koji prakticiraju jogu i imaju više od sto godina, a mogli bismo ih zamijeniti s mladim ljudima od tridesetak godina.Naslovnica Ljepota